Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

4 hyvää sovellusta älypuhelimen turvaksi

Kännykän tietoturva
Kännykän tietoturva Kuva: Shutterstock/Conejota mobiili

Paljon puhelinta ja sen nettiyhteyttä käyttävän kannattaa muistaa, että yksityisyys ja turvallisuus ovat seikkoja, joita ei kannata ylenkatsoa. Muutamalla sovelluksella on mahdollista käyttää älypuhelinta lähes anonyymisti, viestitellä turvallisesti tai vaikkapa jäljittää laite varkauden jälkeen.

1. Prey: Kauko-ohjaa puhelintasi kotikoneelta (Android, iOS)

Tietoturvasovellus älypuhelimessa
Tietoturvasovellus älypuhelimessa Kuva: Ruutukaappaus prey

Prey lupaa suojella puhelinta mahdollisimman kattavasti, jos se varastetaan.

Sovelluksen ilmaisversio tarjoaa useita erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia: se muun muassa tarjoaa GPS:n avulla tarkan sijainnin puhelimelle, ja mahdollistaa sen sammuttamisen etänä. Voit myös ottaa kuvia puhelimen kameroilla tai käynnistää laitteessa kovaäänisen hälytyksen. Lisäksi ohjelma kertoo, jos puhelimeesi vaihdetaan SIM-kortti. Kaikki tämä hoituu kotikoneelta, jossa on Preyn etäohjelma.

Applen laitteissa tosin iCloudissa oleva Find my iPhone -palvelu tekee paljolti samat asiat.

2. Wickr: Pikaviestit piiloon (Android, iOS)

Jos pikaviestinnän yksityisyys huolettaa toden teolla, kannattaa valita viestimeksi ilmainen Wickr. Sovellus antaa käyttäjän päättää, kuinka kauan sovelluksen kautta lähetettyjä viestejä tai multimediaa säilytetään, ennen kuin ne tuhotaan lopullisesti. Palvelun valtti on erinomainen salausta, jonka takana yritys ylpeänä seisoo.

Yhtiön perustaja Nico Sell kertoi taannoin, että ”jos Kansallinen turvallisuusvirasto saa 20-100 vuoden päästä kuin ihmeen kaupalla selvitettyä yhtälömme, he eivät siltikään pysty sanomaan, mitä viesteissä on lukenut.”

Sovellus antaa käyttäjän päättää, kuinka kauan lähetettyjä viestejä säilytetään.

Wickr nousi otsikoihin, kun Sell löi reilu vuosi sitten jauhot suuhun FBI:n agentille, joka yritti turvallisuuskonferenssin aikana suostutella toimitusjohtajaa asentamaan Wickriin takaoven turvallisuuspalvelua varten.

3. Hotspot Shield VPN: Turvaa Wi-Fi-yhteydet (Android, iOS)

Jos mielessä on on julkisen kahvilan langattoman verkon käyttö, kannattaa aivan ensimmäisenä suojata yhteys.

Hotspot Shieldin avulla yhteys suojataan pankkitasoisen salauksen avulla, jolloin olet turvassa erilaisilta tietourkintakeinoilta. Sovelluksella voi halutessaan piilottaa laitteen IP-osoitteen ja sijainnin, tai vaikkapa kiertää esimerkiksi sisäisen verkon palomuurin. Asetuksista saa näppärästi laitettua automaattisen suojauksen päälle, jolloin ohjelma itse määrittää suojauksen tason yhteyden mukaan.

Miinuksena sovelluksen ilmaisversiossa on datakatto, eli tietyn latausmäärän jälkeen suojaus loppuu. Parinkympin puolivuotissuojalla katon saa poistettua ja ohjelmaa voi käyttää jopa viidessä laitteessa.

4. Dashlane: Pidä huoli salasanoistasi (Android, iOS)

salasanasovellus androidille
Dashlanella näkee salasanat simppelissä järjestyksessä. salasanasovellus androidille Kuva: Dashlane dashlane

Dashlane on yksi suosituimmista salasanasovelluksista, ja sen saa ladattua täysin ilmaiseksi. Sovellus tallentaa ja lukitsee salasanat vaikkapa nettisivuille, pankkiin tai PayPaliin, jolloin ei tarvitse muistilappuja eikä jokaiseen sovellukseen tarvitse enää syöttää salasanaa kahden huonosti muistissa seilaavan vaihtoehdon väliltä.

Jos tarvetta on vaikkapa jonkin uuden sovelluksen salasanalle, voi sen satunnaisgeneroida Dashlanella todella helposti. Vielä helpompaa on uusia kaikki salasanat, sillä parilla painalluksella ne ovat vaihdettu ja sovellus tallentaa ne heti.

Vinkki päivitysrumbaan kyllästyneille

Jos sovelluksissa ärsyttää niiden itsepintainen päivitysrumba vaikkapa kesken parhaan e-kirjan tai videon, voit helposti kontrolloida päivityskäytäntöjä.

Androidissa homma hoituu Google Play -sovelluksen kautta: näppää vasemmasta yläkulmasta, ja valitse Asetukset. Automaattiset sovelluspäivitykset -täpän alta voit päättää, kuinka päivität sovelluksesi.
Applen puhelimissa mene Asetuksiin ->iTunes- ja App Store-> valitse mihin kategorioihin (musiikki, ohjelmat yms.) haluat automaattista päivitystä käyttää.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.