Hyppää pääsisältöön

Katso, miten kevät etenee kansallispuistoissa eri puolella Suomea! Osa 1

Lumi taivuttaa puunrunkoja.
Lumi taivuttaa puunrunkoja Pyhä-Luoston kansallispuistossa Lumi taivuttaa puunrunkoja. Kuva: Metsähallitus/Katja Heikkinen pyhä-luoston kansallispuisto

Pyhä-Luoston kansallispuistossa puut ovat vielä painuksissa lumen takia, kangasvuokko kukkii jo Hämeessä. Näissä Metsähallituksen väen ottamissa kuvissa näkyy, miten kevät etenee kansallispuistoissa eri puolella Suomea. Kaikki kuvat on otettu saman viikonlopun tienoilla.

Hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymä kukkii jo komeasti yksityisellä luonnonsuojelualueella. Sekä hämeenkylmänkukka että kangasvuokko kukkivat myös jo. Kumpikin on uhanalainen, samoin tämä risteymä.

Hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymä
Hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymä Hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymä Kuva: Metsähallitus/Teijo Heinänen risteymä 11.4.2015

Paistunturin erämaa-alueella Kevon kupeessa on pilkkikausi parhaimmillaan. Tässä kuva raudun punaisesta vatsasta. Raudun vatsahan on aina punertava, mutta tähän aikaa väri alkaa voimistua, koska rautu valmistauu jo nyt syksyn kutuaikaan.

Raudun punainen vatsa.
Raudun punainen vatsa. Kuva: Metsähallitus/Markku Seppänen rautu

Rämekarvajalka-perhosen toukka Valkmusan kansallispuistossa Kotkan lähellä. Toukka on hakeutunut lämpimälle ja kuivalle pitkospuulle, itse suo on vielä jääriitteessä. Toukat koteloituvat normaalisti toukokuun alussa, perhoset ovat lennossa toukokuun lopulta kesäkuun lopulle. Laji on määritelty vaarantuneeksi ja se esiintyy vain Etelä- ja Kaakkois-Suomessa.

Rämekalvajalka-perhosen toukka
Perhosen toukka Rämekalvajalka-perhosen toukka Kuva: Metsähallitus/Markus Keskitalo valkmusan kansallispuisto

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto