Hyppää pääsisältöön

Liiganousija JyP HT kasvatti jyväskyläläisiä kiekkoilijoita

Edellisestä kaudesta poiketen, jääkiekon SM-liigaa pelattiin kaudella 1984–85 niin, että sarjan jumbo putosi kerralla liigasta ja ykkösdivisioonan kärkijoukkue nousi suoraan ”eliittisarjaan” pelaamaan. Noussut joukkue oli Jyväskylän JyP HT, jota valmensi Erkka Westerlund.

Jyväskylässä oli tehty vuosia töitä liigapaikan eteen. Joukkue oli yhdistelmä omia kasvatteja sekä vanhoja liigajyriä. Keväällä 1985 Urheilukakkonen-ohjelmassa haastateltiin joukkueen puheenjohtajaa Urpo Helkovaaraa sekä valmentaja Westerlundia. Käskijät pitivät joukkueensa etuna etenkin sen taitotasoa. Toisaalta pelirutiini koettiin haasteena, koska SM-liigan ja ykkösdivisioonan tasoero ja pelitahti erosivat toisistaan melkoisesti.

Vaikka tosiasiat tunnustettiin Jyväskylässä, huokui nousijajoukkue itsevarmuutta jo ennen ensimmäistä liigakauttaan. Niin sanottua "ranskalaista visiittiä" ei hyväksytty, tätä uhoa tehostetiin vielä ärräpäillä pukukopissa.

Konkarihyökkääjä Arto ”Artsi” Jokinen taas arvioi haastattelussa noviisijengin kaipaavan vielä tulevaksi syksyksi vahvistuksia. Hän kuitenkin totesi vain työnteon olevan menestyksen lopullisena esteenä. Kesätöitä oli siis tehtävä ja harjoitusmäärää kasvatettava.

Me pyritään kasvattamaan jyväskyläläisiä jääkiekkoilijoita― Erkka Westerlund

Myöhemmin Suomen maajoukkueen valmentajanakin toiminut Westerlund jatkoi JyP HT:n päävalmentajana kolme kautta, minä aikana seura ei päässyt kertaakaan pudotuspeleihin. Jyväskyläläisseuran nousu SM-liigaan oli kuitenkin Westerlundin ensimmäinen merkittävä saavutus ämän valmennusuralla.

JyP HT oli lopulta debyyttikaudellaan 1985–86 SM-liigan viides, jääden vain hitusen pudotuspeleistä. Vain kolme kautta myöhemmin joukkue kipusi jo SM-hopealle. Valmentajaksi oli tuolloin vaihtunut Hannu Aravirta, myöhempi maajoukkuevalmentaja hänkin.

Erkka Westerlund aloitti valmennusuransa ykkösdivisioonassa pelanneen JyP HT:n päävalmentajana.
Erkka Westerlund aloitti valmennusuransa ykkösdivisioonassa pelanneen JyP HT:n päävalmentajana. Erkka Westerlund aloitti valmennusuransa ykkösdivisioonassa pelanneen JyP HT:n päävalmentajana. Kuva: Yle kuvanauha erkka westerlund

Vuodesta 1997 eteenpäin JyP HT on tunnettu nimellä JYP. Ensimmäisen liigamestaruutensa joukkue voitti vuonna 2009.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto