Hyppää pääsisältöön

Liiganousija JyP HT kasvatti jyväskyläläisiä kiekkoilijoita

Edellisestä kaudesta poiketen, jääkiekon SM-liigaa pelattiin kaudella 1984–85 niin, että sarjan jumbo putosi kerralla liigasta ja ykkösdivisioonan kärkijoukkue nousi suoraan ”eliittisarjaan” pelaamaan. Noussut joukkue oli Jyväskylän JyP HT, jota valmensi Erkka Westerlund.

Jyväskylässä oli tehty vuosia töitä liigapaikan eteen. Joukkue oli yhdistelmä omia kasvatteja sekä vanhoja liigajyriä. Keväällä 1985 Urheilukakkonen-ohjelmassa haastateltiin joukkueen puheenjohtajaa Urpo Helkovaaraa sekä valmentaja Westerlundia. Käskijät pitivät joukkueensa etuna etenkin sen taitotasoa. Toisaalta pelirutiini koettiin haasteena, koska SM-liigan ja ykkösdivisioonan tasoero ja pelitahti erosivat toisistaan melkoisesti.

Vaikka tosiasiat tunnustettiin Jyväskylässä, huokui nousijajoukkue itsevarmuutta jo ennen ensimmäistä liigakauttaan. Niin sanottua "ranskalaista visiittiä" ei hyväksytty, tätä uhoa tehostetiin vielä ärräpäillä pukukopissa.

Konkarihyökkääjä Arto ”Artsi” Jokinen taas arvioi haastattelussa noviisijengin kaipaavan vielä tulevaksi syksyksi vahvistuksia. Hän kuitenkin totesi vain työnteon olevan menestyksen lopullisena esteenä. Kesätöitä oli siis tehtävä ja harjoitusmäärää kasvatettava.

Me pyritään kasvattamaan jyväskyläläisiä jääkiekkoilijoita― Erkka Westerlund

Myöhemmin Suomen maajoukkueen valmentajanakin toiminut Westerlund jatkoi JyP HT:n päävalmentajana kolme kautta, minä aikana seura ei päässyt kertaakaan pudotuspeleihin. Jyväskyläläisseuran nousu SM-liigaan oli kuitenkin Westerlundin ensimmäinen merkittävä saavutus ämän valmennusuralla.

JyP HT oli lopulta debyyttikaudellaan 1985–86 SM-liigan viides, jääden vain hitusen pudotuspeleistä. Vain kolme kautta myöhemmin joukkue kipusi jo SM-hopealle. Valmentajaksi oli tuolloin vaihtunut Hannu Aravirta, myöhempi maajoukkuevalmentaja hänkin.

Erkka Westerlund aloitti valmennusuransa ykkösdivisioonassa pelanneen JyP HT:n päävalmentajana.
Erkka Westerlund aloitti valmennusuransa ykkösdivisioonassa pelanneen JyP HT:n päävalmentajana. Erkka Westerlund aloitti valmennusuransa ykkösdivisioonassa pelanneen JyP HT:n päävalmentajana. Kuva: Yle kuvanauha erkka westerlund

Vuodesta 1997 eteenpäin JyP HT on tunnettu nimellä JYP. Ensimmäisen liigamestaruutensa joukkue voitti vuonna 2009.

Kommentit