Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Suomen tieteellisesti kaunein

mittauspisteitä ja kaaria naisen kasvoilla erikoislähikuva
Kauneuteen on yritetty löytää tieteellistä kaavaa. mittauspisteitä ja kaaria naisen kasvoilla erikoislähikuva Kuva: Yle/Tiede prisma studio tieteellisesti kaunein

TV1 keskiviikkona 15.4.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 17.4. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Väitetään, että kauneus on katsojan silmässä. Mutta onko se?

Kauneuden kaavaa on yritetty purkaa myös tieteellisesti ja siihen on löydetty erilaisia objektiivisena pidettyjä mittareita, joissa on puhuttu muun muassa kasvojen ihanteellisista mittasuhteista.

Mittarit perustuvat esimerkiksi harmoniaan. On tunnettua, että tietynlaiset kasvojen muodot miellyttävät ihmissilmää enemmän kuin muut. Toisaalta tunnetaan paljon tapauksia, joissa kauniina pidetään persoonallisia kasvoja, jotka eivät noudata näitä kaavoja.

Kuka voittaa leikkimielisen kisan?

Prisma Studio järjesti leikkimielisen tieteellisen kauneuskilpailun, jonka voittaja ratkaistaan mahdollisimman tieteellisillä kriteereillä. Mukaan ilmoittautui kymmeniä rohkeita suomalaisia.

Karsinnat on nyt käyty ja lähetyksessä selviää, kuka on Miss – tai Mr – Suomen tieteellisesti kaunein.

Marilyn ennen ja nyt

Ohjelmassa puhutaan myös siitä, miten kauneusihanteet saattavat olla erilaisia eri puolilla maailmaa. Ihanteet ovat myös muuttuneet aikojen kuluessa.

Esimerkiksi Marilyn Monroe oli 50-luvulla läntisen maailman kauneuden ikoni, mutta sanotaan, että nykykäsityksen mukaan hän on meille ”liian lihava”. Mistä tämä kertoo?

Prisma Studion juontaa Tiia Nurmilaakso.

Kommentit