Hyppää pääsisältöön

Törkeä plagiaatti vai kunnianosoitus - lainataanko näissä kappaleissa mielestäsi liikaa?

Stradan Joonatan Pitkänen
Stradan Joonatan Pitkänen Kuva: Thomas Hagström stradan joonatan pitkänen

Hittikappaleen kaavahan on selkeä. Siinä pitää olla jotain tuttua ja tietenkin myös jotakin uutta. Musiikintekijät, kuten muutkin taiteilijat, luovat teoksensa usein muilta saadun inspiraation pohjalta. Mutta missä kulkee lainaamisen raja? Ovatko seuraavat kappaleet mielestäsi plagiaatteja?

Katso mitä mieltä musiikintutkija Olli Heikkinen ja musiikkituottaja ja säveltäjä Mikko Tamminen ovat asiasta.

Oliko vuoden 2013 megahitti törkeä kopio ja voiko fiiliksen kopioida?

Yhdysvalloissa muutama viikko sitten oikeuden antama tuomio on huolestuttanut useita taiteilijoita. Päätöksessä asetetaan kyseenalaiseksi musiikista inspiroituminen. Entäpä, jos muutkaan taiteenlajit eivät saisi enää ottaa vaikutteita muista teoksista?

Muusikot Robin Thicke ja Pharrell Williams tuomittiin jättimäisiin 7,4 miljoonan dollarin korvauksiin hittibiisinsä plagioimisesta. Miehet tekivät yhden vuoden 2013 suurimmista hiteistä, kappaleen ”Blurred Lines”. Biisiä syytettiin Marvin Gayen vuoden 1977 hitin ”Got to Give it Up” kopioimisesta ja Marvin Gayen perikunta voitti jutusta nostamansa syytteen. Robin Thicke ja Pharrell Williams kiistävät tuomion ja sanovat pelkästään inspiroituneensa Marvin Gayen biisistä. Tuomio herätti paljon ristiriitaisia tunteita. Kappaleiden melodia ja sointukulut ovat hyvin erilaisia, kopioiduksi todettiin muun muassa lyömäsoitinkomppi samankaltaisine lehmänkelloineen sekä basson rytmitys. Mutta mikä mielenkiintoisinta, plagioiduksi todettiin kappaleen fiilis.

Mutta mitä mieltä olet itse, onko ”Blurred Lines” -kappale törkeä plagiaatti ”Got to Give it Up” -hitistä?

Plagiaatti vai ei?

onhan kappaleissa yhtäläisyyksiä, mutta ei enempää kuin suurimmassa osassa popbiisejä
60% (140 ääntä)
tässä on inspiroiduttu vähän liikaa "Got to Give it Up" -biisistä.
20% (47 ääntä)
"Blurred Lines" on selvä kopio
11% (25 ääntä)
kappaleet ovat täysin erilaisia
9% (20 ääntä)
Ääniä yhteensä: 234
Olli Heikkinen levykaupassa
Olli Heikkinen levykaupassa Kuva: Thomas Hagström olli heikkinen levykaupassa

Musiikin tutkija Olli Heikkinen pitää päätöstä käsittämättömänä ja ihmettelee ”musiikkitieteilijä” Judith Finellin antamia lausuntoja jutussa. ”Siellä on esimerkiksi tällaisia aivan käsittämättömiä väitteitä harmoniasta. Kappaleiden harmoniakulut ovat täysin erilaiset, mutta siitä huolimatta molemmista löytyy E- ja A-duurin soinnut. Tämän jälkeen blueskitaristien kannattaa olla tarkkoina, koska heidän tekemissä kappaleissa on aika usein A- ja E-duurin soinnut.”

Musiikin tutkija pitää itse tällaisia muiden kappaleista inspiroitumisia kunnianosoituksena artistille. Eli kappale on niin merkittävä osa popmusiikin historiaa, että uudet musiikin tekijät ovat siitä ottaneet siitä vaikutteita omaan musiikkinsa.

Ovatko nämä kunnianosoituksia Beatlesille ja Led Zeppelinille?

Mikko Tamminen levytysstudiossa
Mikko Tamminen levytysstudiossa Kuva: Thomas Hagström mikko tamminen levytysstudiossa

Myös musiikintuottaja ja hittisäveltäjä Mikko Tamminen näkee muiden musiikista inspiroitumisen merkittävänä osana popmusiikkia. ”Ei tällainen inspiroituminen niiden vanhojen kappaleiden arvoa alenna, päinvastoin. Jos joku kopioisi mun tyyliä, mikä mulla toivottavasti on edes jonkunlainen, niin mä oisin tosi otettu siitä”, Mikko sanoo.

Olli Heikkinen nostaa tällaisista kunnianosoituksista esille parikin esimerkkiä. Vuonna 1989 Tears for Fears -yhtye julkaisi kappaleen ”Sowing the Seed of Love” kunnianosoituksena Beatlesille. Mutta lainasiko tämä kappale mielestäsi jo liikaa Beatlesia?

Onko "Sowing the Seeds of Love" -kappaleessa jo liikaa Beatlesia?

selvä kunnianosoitus Beatlesin musiikille
55% (59 ääntä)
ei näissä kappaleissa ole mitään samankaltaisuuksia
28% (30 ääntä)
kyllä, nyt on lainattu jo aivan liikaa
13% (14 ääntä)
Ääniä yhteensä: 107

Toisaalta hyvää kannattaa kopioida, joten esimerkkejä Beatlesista löytyy lisääkin. Vuonna 1980 Utopia niminen yhtye teki levyn ”Deface the Music”, jonka ideana oli luoda Beatlesilta kuulostavia kappaleita. Onko tämä mielestäsi ryöväämistä vai hatun nosto Beatlesille?

Kopioidaanko tässä jo liikaa Beatlesia?

ei, tämä on selkeä kunnianosoitus Beatlesille
59% (46 ääntä)
kyllä, törkeää ryöväämistä
19% (15 ääntä)
kappaleissa ei ole mitään samankaltaisuuksia
9% (7 ääntä)
Ääniä yhteensä: 78

Toiseksi esimerkiksi pastissista Olli Heikkinen nostaa Whitesnaken kunnianosoituksen Led Zeppelinille. Pastissilla tarkoitetaan toista taideteosta jäljittelevää teosta, joka ei kuitenkaan ole parodia tai plagiaatti, vaan nimenomaan kunnianosoitus alkuperäiselle teokselle. Pastissit ovat merkittävässä roolissa aivan kaikissa taiteen lajeissa. Onko tämä mielestäsi onnistunut pastissi vai huono Led Zeppelin -kopio?

Onko Whitesnaken kappale pastissi Led Zeppelinille?

kyllä, tämä on hyvällä maulla tehty kunnianosoitus
60% (48 ääntä)
ei, kappaleet kuulostavat täysin erilaisilta.
21% (17 ääntä)
ei, tässä on jo kopioitu liikaa Led Zeppelinia
11% (9 ääntä)
Ääniä yhteensä: 80

Kuulostaako Justin Timberlake sinusta Michael Jacksonilta?

Olli Heikkinen uskoo lähes kaiken musiikin tekemisen pohjautuvan musiikista inspiroitumiseen. ”Totta kai jokainen muusikko on kuunnellut hyvin paljon muiden artistien musiikkia, ennen kuin on ryhtynyt sitä itse tekemään. Vaikka monet säveltäjät pyrkivät pitämään yllä myyttiä, että heillä on taivaallinen inspiraatio, että kappaleet tulevat taivaasta. Kyllä se kuitenkin aika usein tulee levyiltä se inspiraatio”, Olli kiteyttää.

Myös Mikko Tamminen epäilee inspiraation tulemista muualta. "Jos väittää, että menee Nuuksion erämaahan kävelemään ja inspiroituu siitä, no ehkä jollain tasolla näin voi käydä, mut kyllä se inspiraatio tulee kuuntelemalla muuta musaa".

Asiassa on myös merkittävä toinen puoli, jonka Mikko Tamminen nostaa esille. ”Olishan se tylsää jos keksittäis joku mahtava juttu, joku tyyli tehdä musaa ja se olis täysin ainutkertainen. Miksei sitä voi aika ajoin hakea uudestaan ja lähestyä sitä jostain uudesta kulmasta?” Mikko mainitsee tästä hyvänä esimerkkinä 2000-luvun alun Justin Timberlaken. ”Mun mielestä se oli hirveesti ottanut Michael Jacksonilta juttuja, kaikki ähkinät ja jopa sen liikkuminen oli Michael Jacksonmäistä ja mun mielestä se oli mahtava juttu.” Mutta onko Justin mielestäsi lainannut Michaelilta jo vähän liikaakin?

Matkiiko Justin Timberlake jo liikaa Michael Jacksonia?

onhan näissä paljon samaa, mutta näen tämän kunnianosoituksena
47% (33 ääntä)
kappaleissa ja artisteissa ei ole mitään yhtäläisyyksiä
27% (19 ääntä)
kyllä, liian monet elementit muistattavat popin kuningasta
21% (15 ääntä)
Ääniä yhteensä: 70

Nykyään lainataan saundeja

Rap- musiikissa toisilta artisteilta lainaaminen tai muiden kappaleiden sämplääminen on merkinnyt kunnianosoitusta lainattavalle artisteille. Täällä Suomessa monet rap-artistit suomentavat esimerkiksi amerikkalaisten kollegoidensa tekstejä. Tästä voisi olla esimerkkinä vaikkapa Puff Daddy & Faith feat. 112 ja kappale "I'll Be Missing You" ja esimerkkinä Suomesta Palefacen uudellaan muokkaamaa kansanlaulu.

Nykyään musiikkia kuunnellaan eniten äänitteiltä ja niinpä studiossa luotujen saundien kopioiminen on ehkäpä yleisin tapa lainata musiikkia. Itse asiassa tiettyjen trendisaundien kopioiminen on merkittävä osa nykymusiikin tekijän ammattitaitoa. Mikko Tamminen tekee hittibiisejä niin kotimaisille kuin ulkomaisille artisteille. Biisit syntyvät usein kirjoitusleireillä, jossa paikalla ovat säveltäjä, sanoittaja ja tuottaja. Tekijät saavat kuunneltavakseen esimerkkikappaleita siitä, millaisia biisejä artistin tulevalle levylle halutaan. Kappaleet voivat olla joko artistin vanhempaa tuotantoa tai sitten jotain aivan muuta musiikkia. Ammattitaitona on luoda uusi kappale inspiroitumalla annetuista esimerkeistä.

Saundien kopioimisesta Olli Heikkinen nostaa esille 80-luvun Phil Collinsin uraa uurtavan rumpusaundin. Tämä mullistava saundi kopioitui varsin nopeasti useisiin hittikappaleisiin. Saako tällaisia saundeja mielestäsi ryövätä?

Onko tässä ryövätty Phil Collinsin rumpusaundi?

kyllä, mutta saundeja saa toki lainailla
48% (29 ääntä)
ei, rummut kuulostavat kappaleissa täysin erilaisilta.
40% (24 ääntä)
kyllä, näin ei saisi tehdä
7% (4 ääntä)
Ääniä yhteensä: 60

Mihin vedetään raja inspiroitumisen ja kopioinnin välille?

Rajan vetäminen inspiroitumisen ja plagioimisen välille on usein lähes mahdotonta. Tietenkin sekä Olli Heikkinen että Mikko Tamminen ovat kappaleiden kopioimista vastaan. ”Usein ajatellaan, että plagiaatti on suoraan jonkun kokonaisuuden kopioiminen, tismalleen samalla tavalla”, Mikko Tamminen pohtii ja jatkaa, ettei ole itse koskaan törmännyt tietoiseen plagioimiseen. ”En oo itse ollut koskaan biisin tekosessiossa, jossa joku olisi ehdottanut täyttä kopioimista. Suurin osa tekijöistä on niin kunnianhimoisia, että haluavat tuoda jotain itsestään kappaleisiin”.

Mikko näkee populaarimusiikin historian tuntemisen merkittävänä osana sävellys- ja tuotantotyötään. ”Haluan olla uskollinen sille menneisyydelle, populaarimusiikin historialle, mutta tuoda jotain omasta sydämestäni kappaleisiin”.

Tässä oli nyt vain muutama esimerkki kappaleista, joissa kuuluu toisista kappaleista inspiroituminen. Mitä mieltä olet itse, saako muista kappaleista inspiroitua? Miten tämä näkyy esimerkiksi muissa taiteissa? Entä tuleeko sinulle mieleen jotain hyviä esimerkkejä toisista inspiroitumisesta tai jopa törkeistä plagiaateista. Jatka keskustelua kommenttikentässä.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Avaruusromua: Tehtävä Itä-Berliinissä!

  He soittivat DDR:ssä jo 1980.

  David Bowie, Eurythmics ja Genesis esiintyivät läntisessä Berliinissä kesällä 1987. Samana syksynä Bob Dylan esiintyi Itä-Berliinin puolella. Vuonna 1988 itäpuolella esiintyi Bruce Springsteen. Seuraavana vuonna muuri murtui. Sen jälkeen pohdittiin, kuinka suurta ja tärkeää osaa popmuusikot olivat näytelleet Berliinin muurin murtumisessa. Myös itäisen Saksan punk-rockareiden ja muiden vaihtoehtokapinallisten tärkeä rooli on nostettu esiin. Nämä kaikki 1980-luvun lopulla tapahtuneet asiat olivat tärkeitä, mutta kuka muistaa, että ensimmäinen Itä-Berliinissä esiintynyt läntinen pitkätukkaorkesteri kävi siellä jo vuonna 1980? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Tehtävä Itä-Berliinissä!

  He soittivat DDR:ssä jo 1980.

  David Bowie, Eurythmics ja Genesis esiintyivät läntisessä Berliinissä kesällä 1987. Samana syksynä Bob Dylan esiintyi Itä-Berliinin puolella. Vuonna 1988 itäpuolella esiintyi Bruce Springsteen. Seuraavana vuonna muuri murtui. Sen jälkeen pohdittiin, kuinka suurta ja tärkeää osaa popmuusikot olivat näytelleet Berliinin muurin murtumisessa. Myös itäisen Saksan punk-rockareiden ja muiden vaihtoehtokapinallisten tärkeä rooli on nostettu esiin. Nämä kaikki 1980-luvun lopulla tapahtuneet asiat olivat tärkeitä, mutta kuka muistaa, että ensimmäinen Itä-Berliinissä esiintynyt läntinen pitkätukkaorkesteri kävi siellä jo vuonna 1980? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.