Hyppää pääsisältöön

Turkin sodan veteraanit muistelevat

Eräs Yleisradion varhaisimmista ääniaarteista on vuonna 1937 tehty radiohaastattelu, missä Suomen kaartin sotilaat muistelevat palvelusaikaansa autonomian aikana. Haastatelluista kahdella on kerrottavanaan hyväntuulisia muistoja Turkin sodasta 1877–1878.

Toimittaja Yrjö Kankaanpää haastatteli kaartilaisia syksyllä 1937. Heistä vääpeli Wallin ja tarkk’ampuja Jalo olivat Turkin sodan veteraaneja, nuoremmista kaartilaisista äänensä saa kuuluviin ainakin vääpeli Joivio.

Koska radiohaastattelut eivät olleet tuolloin arkipäivää – ensimmäinen äänityslaite oli saatu Yleisradioon kolme vuotta aiemmin – on entisistä kaartilaisista aistittavissa varautuneisuutta jos kohta huvittuneisuuttakin toimittajan esittämiä kysymyksiä kohtaan. Johtuen osittain valmiiksi kirjoitetuista vastauksista haastattelu etenee välistä kuin radiokuunnelma.

Saamme kuulla mm. siitä, miten hyväksi tarkk’ampujaksi saattoi vielä sotatilanteessakin kouluttautua vaikkapa menettämällä ensin toisen silmänsä, miten onnistuneesta valloituksesta palkittiin ryypyllä ja sillillä sekä siitä, miten kesken hyökkäyksen saatettiiin jäädä nukkumaan kranaattikuoppaan. ”No eihän se nyt kovin sotilaallista ole että nukkuu kuulasateessa taistelukentällä.”

Rauhan aikana kaartilaisten arki oli toisenlaista. Keisarille tehtiin tietyt ”manööverit", mutta todellisuudessa suomalaisten ja venäläisten välinen suhde oli "sitä suurta rakkautta, mitä kissa tuntee koiraa kohtaan". Lisätienestiä sai hakkaamalla herrasväelle halkoja. Näissä puupaikoissa sattui välistä "yhtä ja toista mukavaakin" – niissä nimittäin saattoi tavata tyttöjä. "Väliin saattoi kyllä rouva tai herra päästä yllättämään, silloin tuli kiire päästä piiloon, joko vaatekomeroon tai puulaatikkoon." Vapaailtoihin Helsingissä saattoi kuulua myös kulttuuria. "Kuinka moni teistä voi sanoa nostaneensa ilmaan Ida Aalbergia?"

Jutustelun perusteella ”toverikuri” kaartilaisten kesken oli erinomainen, ”nahkapojasta asti pidimme toisistamme huolta”. Hyvään huolenpitoon lienee kuulunut myös nuorempien kaartilaisten ”ketustelu”.

Suomalaiset Turkin sodassa

Suomen kaarti oli Helsingissä vuosina 1829-1905 toiminut pataljoonan vahvuinen suomalainen joukko-osasto, joka kuului Venäjän keisarikunnan armeijaan. Keisarilliseen kaartiin kuulumisen vuoksi se miellettiin eliittijoukoksi, jolla oli näkyvä osa Suomen suuriruhtinaskunnassa.

Suomen kaarti osallistui kahdesti Suomen ulkopuolisiin sotatoimiin: vuonna 1831 Puolan kapinan kukistamiseen sekä 1877-1878 Turkin sotaan Balkanilla.

Turkkiin suomalaiset lähetettiin apujoukoiksi. Kaartin lähtiessä matkaan 6. syyskuuta siihen kuului 719 tarkk’ampujaa, 72 aliupseeria, 54 soittajaa, 21 upseeria sekä muutama sotilasvirkamies. Kuuluisin taistelu, johon suomalaiset osallisuivat, oli Gornyi Dubnjakin taistelu lokakuussa 1877.

Suomen kaarti menetti koko Turkin sodan aikana taisteluissa kaatuneina 24, haavoihinsa myöhemmin kuolleina 16 ja epidemiaan kuolleina 158 miestä, joista 12 upseereja.

Pataljoonan palatessa Suomeen keisari Aleksanteri II korotti sen Vanhan Kaartin arvoon. Kaartin osallistumisesta Turkin sotaan kertoo myös tuntemattoman tekijän sävellys Suomen kaartin paluulaulu.

 • Turkin sodasta Wikipediassa
 • Lue lisää:

  Suomalaisjääkäreitä matkalla rintamalle (1916/1917).

  Uutta valoa jääkärihistoriaan — näin he itse sen kertoivat

  Aikansa radikaalit, jääkärikoulutukseen Saksaan vuosina 1915–1916 lähteneet miehet kertovat itse vaiheistaan. Millaiseksi he arvioivat jääkäriliikkeen merkityksen 50 vuotta itsenäistymisen jälkeen?


  Lue lisää:

  Kolmen kuvan kollaasi: neljä punakaartilaista aseineen valokuvastudiossa Turussa, sairaanhoitajat Punakaartilaiset Tyyne Vilkman ja Martta Leimu sekä Vilho Ahlberg rakennuksen edessä Kaukaalla, kaksi punakaartilaista aseineen valokuvausstudiossa.

  Sisällissota 1918 – punaiset muistot

  Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

  Kommentit
  • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

   Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

   Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

  • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

   Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

   Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

  • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

   Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

   Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

  • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

   Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

   Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

  Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto