Hyppää pääsisältöön

Yle yhdistää suomalaiset vaali-iltana

Eduskuntavaalien tulosillan lähetyksissä Ylellä päärooleissa ovat paras tulospalvelu ja ehdokkaiden tunnelmat.

Yle kertoo televisiossa, radiossa ja verkossa vaalien tuloksen, miten puheenjohtajat kommentoivat tulosta, mitä tulos merkitsee suomalaisille ja miten se otetaan vastaan alueilla.

Perinteiseen tapaan asiantuntijat arvioivat vaalituloksia studiossa, ja vaalivalvojaisissa vieraillaan kattavasti. Tänä vuonna puolueiden puheenjohtajien tulosilta järjestetään ensimmäistä kertaa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Tulosilta Yle TV1:llä

Tulosilta alkaa sunnuntaina Yle TV1 -kanavalla klo 19.30. Vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokset, kommentit ja analyysi nähdään suorassa lähetyksessä Pasilan tulosstudiosta, eduskunnan Pikkuparlamentista sekä puolueiden vaalivalvojaisista.

Lähetyksen juontavat Matti Rönkä ja Tytti Sulander. Asiantuntijoina toimivat politiikan tutkija Sami Borg ja politiikan toimittaja Pekka Ervasti Yle Uutisista. Pikkuparlamentin puheenjohtajien haastatteluista ja puolueiden vaalivalvojaisten tunnelmista siirrytään myös eri puolille Suomea. Vaali-illan lähetys on nähtävissä suorana Yle Areenassa ja tallenteena 30 päivän ajan.

Viime vaaleissa Ylen tulosiltaa seurasi pelkästään televisiosta keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa.

Teksti-tv:n vaalihakemistosivut ovat tulossa sivuille 800 ja 720. Tulospalvelu teksti-tv:ssä on tarjolla sunnuntaista klo 18 alkaen.

Vaalien tulosilta -vaalivalvojaiset Yle Radio Suomessa

Vaalien tulosilta -vaalivalvojaiset -lähetys Yle Radio Suomessa alkaa klo 19.50. Tulosillassa seurataan ääntenlaskentaa ja vieraillaan vaalivalvojaisissa. Loppuillasta painopiste siirtyy aluelähetyksiin ja maakuntiin. Illan juontavat Olli Seuri ja Sakari Kilpelä. Asiantuntijoina ovat politiikan tutkija Ville Pernaa ja Ylen politiikan toimittaja Jari Niemelä.

Ruotsiksi televisiossa, radiossa ja verkossa

Valvakan, Ylen ruotsinkielinen tulosilta-lähetys Yle Fem-kanavalla alkaa klo 19.50. Pikkuparlamentin ja vaalivalvojaisten lisäksi suorat raportit saadaan Vaasasta, Turusta, Tammisaaresta ja Porvoosta. Juontajana ovat Daniel Olin ja Anna Bäck. Vieraana on vaaliasiantuntija, professori Göran Djupsund. Radiossa Svenska Yle lähettää ensimmäistä kertaa tv-äänen eli Valvakan kuullaan myös radiossa Yle Radio Vegalla.

Verkossa uusi vaalikäyttöliittymä

Verkon tulospalveluun on panostettu aiempaa enemmän. Ylen tulospalvelua varten on toteutettu kokonaan uusi, helppo käyttöliittymä. Sen keskiössä on graafinen "vaalipallo", joka päivittyy sitä mukaa, kun uusi eduskunta rakentuu vaalitulosten myötä. Reaaliaikainen tulosseuranta löytyy helposti myös heti Yle Uutisten etusivulta.

Ylen suomenkielinen vaalisivusto löytyy osoitteesta yle.fi/vaalit
Svenska Ylen vaalisivut löytyvät osoitteesta svenska.yle.fi/val

Lisätiedot:

Päätuottaja Riikka Uosukainen, puh. 040 557 0084
Svenska Yle, Anne Suominen. puh. 040 500 7773