Hyppää pääsisältöön

Avioero lapsen silmin

Pehmolelut sohvalla
Vanhempien ero koskettaa myös lapsia. Pehmolelut sohvalla Kuva: Yle, Akuutti pehmolelut

Avioerojen yleistyessä myös perheet muuttuvat. Ydinperheiden rinnalle muodostuu uusia perhekokoonpanoja, jotka vaativat osapuolilta sopeutumista. Lapset kaipaavat erotilanteessa konkreettisia vastauksia kysymyksiinsä. Aikuiset puolestaan tarvitsevat neuvoja, miten vastata näihin kysymyksiin.

Avioero ei ole mörkö

Se, miten lapsi kokee vanhempiensa eron riippuu monesti vanhempien omasta suhtautumisesta ja tavasta puhua erosta. Mitä kypsemmin aikuiset asiansa sopivat, sitä mutkattomammin lapsienkin on mahdollista ero ottaa. Lapset reagoivat oman ikänsä ja luonteensa mukaisesti eroon.

– Hyvin pienen lapsen nukkumisessa ja syömisessä saattaa näkyä muutoksia. Leikki-ikäinen puolestaan voi kiukkuilla normaalia enemmän. Joskus lapsi saattaa käyttäytyä ylikiltisti, ikään kuin yrittäen auttaa tilannetta, Väestöliiton psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru kertoo.

psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru, Väestöliitto
Psykologi Suvi Laru, Väestöliitto psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru, Väestöliitto Kuva: Yle/Akuutti akuutti

Vanhempien olisi syytä kertoa lapsille erosta yhdessä, mielellään hyvin rauhallisessa tilanteessa. Suositus myös on, että pienelle lapselle erosta kerrottaisiin vasta pari viikkoa ennen konkreettista erotapahtumaa. Vanhemmille lapsille erosta usein puhutaan jo aiemmin, ja myös silloin on syytä puhua eron konkreettisista vaikutuksista: esimerkiksi miten asumis- ja tapaamisjärjestelyt hoidetaan.

Mitä pienempi lapsi, sitä käytännöllisempiä asioita hän miettii.

– Mitä pienempi lapsi, sitä käytännöllisempiä asioita hän miettii. Pohdinnassa ovat vaikkapa lelujen sijainti ja leikkien sujuminen kahdessa eri paikassa, psykologi Suvi Laru tietää.

Asiallinen käytös kunniaan

Kauniista aikeista huolimatta erotilanteet usein luisuvat hallitsemattomaan suuntaan. Aikuisten parisuhdeasiat eivät kuulu lasten setvittäviksi.

– Lapsi tai nuori ei koskaan saisi olla vanhempiensa terapeuttina erotilanteessa. Aikuisten tulee käsitellä kriisinsä itse. Lapsen harteille eivät kuulu vanhempien taakat, psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru muistuttaa.

Aikuisten parisuhdeasiat eivät kuulu lasten setvittäviksi.

Erityisen tärkeää aikuisten olisi kyetä vastaanottamaan lasten tunnereaktiot. Asioiden käsittelylle parhaita hetkiä tarjoavat usein aivan arkiset tilanteet.

– Vanhempien on hyvä muistaa, että lasten oireilu erotilanteeseen saattaa näkyä vasta pitkänkin ajan kuluttua, jopa kolmen, neljän vuoden päästä erosta. Tätä vanhemmat eivät aina tule ajatelleeksi, psykologi Suvi Laru huomauttaa.

Puhumalla ja ajan kanssa

Mitä täsmällisemmin vanhemmat kykenevät keskinäiset välinsä ja perheen uudet järjestelyt sopimaan, sitä paremmin he yleensä kykenevät myös lapsiaan eropohdinnoissa auttamaan.
Lasten tulisi saada rauhassa totutella vanhempiensa mahdollisiin uusiin kumppaneihin. Lapset määrittelevät itse jossain vaiheessa, keitä pitävät perheenjäseninään, siihen vanhempien on syytä varautua.

Eroperheiden ei suinkaan tarvitse selvitä hankalista tilanteista yksin. Apua löytyy kautta Suomen eri järjestöjenkin tahoilta. Parisuhde- ja erotilanneapua tarjoavat niin kunnalliset kuin yksityisetkin tahot. Lasten mahdollisiin ero-oireiluihin voi hakea apua esimerkiksi perheneuvoloiden tai eri järjestöjen kautta.

– Vaikka vanhempien ero on koko perheeseen suuresti vaikuttava asia, siitä voi selvitä antamalla vaikeiden asioiden käsittelylle riittävästi aikaa ja tilaa, psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru muistuttaa.

Asiantuntija: SUVI LARU, psykologi, psykoterapeutti, Väestöliitto

Väestöliitto

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät lonkan tekoniveltä käsissään.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät lonkan tekoniveltä käsissään. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Apteekin lääkelaatikosta otetaan lääkepurkki.
Apteekin lääkelaatikosta otetaan lääkepurkki. Kuva: Yle, Akuutti apteekki
Vettä lasiin
Vettä lasiin Kuva: Yle, Tero Kyllönen elintapamuutos
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä