Hyppää pääsisältöön

Hannele Rantala, valokuvataiteilija

Hannele Rantala
Hannele Rantala Hannele Rantala hannele rantala

Suomalaisen valokuvauksen suuri tuntematon on työskennellyt etupäässä ulkomailla, viimeksi New Yorkissa ja Saarenmaalla. Rantalan kirkkaat kuvat ja ajatukset kertovat kiehtovan tarinan 70-luvulla alkaneesta elämäntyöstä.

Hannele Rantala aloitti uransa kuvajournalistina, mutta lopulta suuren elämänmuutoksen siivittämänä toteutti suuren unelmansa, muutti Pariisiin ja ryhtyi taiteilijaksi. Muun muassa Helsingin Sanomien valokuvaajana menestynyt Rantala valitsi taiteilijan epävarman elämän ja sai lopulta tehdä sitä, mistä oli haaveillut jo lapsena.

Kuva: Hannele Rantala, sarjasta Passikuvia (2002).
Sarjasta Passikuvia (2002) Kuva: Hannele Rantala, sarjasta Passikuvia (2002). Kuva: Hannele Rantala hannele rantala

Kun Rantala haki 70-luvun alussa ensimmäiselle Taideteolliseen korkeakoulun valokuvataiteen vuosikurssille, hänelle sanottiin suoraan, ettei häntä voida valita, koska hän on nainen. Seuraavalla kerralla portti opintoihin sentään aukesi. Rantala on ollut ensimmäisiä naisvalokuvaajia Suomessa ja saanut raivata tietä hyvin miehisessä valokuvan maailmassa. Hän on työssään kulkenut muutenkin vastavirtaan ja pyrkinyt teoksissaan laajentamaan niin valokuvan kuin kuvataiteenkin käsitystä.

Rantala valmistautuu retrospektiiviseen näyttelyynsä Valokuvataiteen museossa ja käy läpi elämäänsä, uraansa ja teoksiaan. Hänen vanhempansa olivat Karjalan evakkoja ja siirtolaisuudesta kumpuava juurettomuus ja epävarmuus näkyvät hänen teoksissaan, jotka usein käsittelevät kodittomuutta ja pakolaisuutta.

Dokumentissa seurataan Rantalan työskentelyä muun muassa New Yorkissa. The Bridge on teos, jossa Rantala lakaisee Williamsburgin sillan päästä päähän. Teos osoittaa kuinka Rantala tutkii ja etsii taiteen rajoja ja muuttaa sen sisällöt osaksi elämää. Uutta teosta tehdessään hän ei vielä tiedä mihin se johtaa ja minkälaisia merkityksiä se lopulta saa.

"Taideteosta ei kannata tehdä, jos aloittaessaan tietää sen lopputuloksen. Silloin se on aina tyhjää ja kuollutta. Parhaimmillaan taideteoksesta ei tiedä lopuksikaan, mikä se on. Vasta aika antaa sille merkityksen."

Hannele Rantalan ura 70-luvulta tähän päivään näyttää valokuvan kehityksen ja ilmaisuvoiman reaalisen maailman kuvaajana, mutta myös syvemmän todellisuuden tarkastelussa.

  • Hannele Rantala, valokuvataiteilija. Ohjaus Kaisa Kumpula, tuottaja Marjaana Mykkänen, Yle kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa