Hyppää pääsisältöön

Hannele Rantala, valokuvataiteilija

Hannele Rantala
Hannele Rantala Hannele Rantala hannele rantala

Suomalaisen valokuvauksen suuri tuntematon on työskennellyt etupäässä ulkomailla, viimeksi New Yorkissa ja Saarenmaalla. Rantalan kirkkaat kuvat ja ajatukset kertovat kiehtovan tarinan 70-luvulla alkaneesta elämäntyöstä.

Hannele Rantala aloitti uransa kuvajournalistina, mutta lopulta suuren elämänmuutoksen siivittämänä toteutti suuren unelmansa, muutti Pariisiin ja ryhtyi taiteilijaksi. Muun muassa Helsingin Sanomien valokuvaajana menestynyt Rantala valitsi taiteilijan epävarman elämän ja sai lopulta tehdä sitä, mistä oli haaveillut jo lapsena.

Kuva: Hannele Rantala, sarjasta Passikuvia (2002).
Sarjasta Passikuvia (2002) Kuva: Hannele Rantala, sarjasta Passikuvia (2002). Kuva: Hannele Rantala hannele rantala

Kun Rantala haki 70-luvun alussa ensimmäiselle Taideteolliseen korkeakoulun valokuvataiteen vuosikurssille, hänelle sanottiin suoraan, ettei häntä voida valita, koska hän on nainen. Seuraavalla kerralla portti opintoihin sentään aukesi. Rantala on ollut ensimmäisiä naisvalokuvaajia Suomessa ja saanut raivata tietä hyvin miehisessä valokuvan maailmassa. Hän on työssään kulkenut muutenkin vastavirtaan ja pyrkinyt teoksissaan laajentamaan niin valokuvan kuin kuvataiteenkin käsitystä.

Rantala valmistautuu retrospektiiviseen näyttelyynsä Valokuvataiteen museossa ja käy läpi elämäänsä, uraansa ja teoksiaan. Hänen vanhempansa olivat Karjalan evakkoja ja siirtolaisuudesta kumpuava juurettomuus ja epävarmuus näkyvät hänen teoksissaan, jotka usein käsittelevät kodittomuutta ja pakolaisuutta.

Dokumentissa seurataan Rantalan työskentelyä muun muassa New Yorkissa. The Bridge on teos, jossa Rantala lakaisee Williamsburgin sillan päästä päähän. Teos osoittaa kuinka Rantala tutkii ja etsii taiteen rajoja ja muuttaa sen sisällöt osaksi elämää. Uutta teosta tehdessään hän ei vielä tiedä mihin se johtaa ja minkälaisia merkityksiä se lopulta saa.

"Taideteosta ei kannata tehdä, jos aloittaessaan tietää sen lopputuloksen. Silloin se on aina tyhjää ja kuollutta. Parhaimmillaan taideteoksesta ei tiedä lopuksikaan, mikä se on. Vasta aika antaa sille merkityksen."

Hannele Rantalan ura 70-luvulta tähän päivään näyttää valokuvan kehityksen ja ilmaisuvoiman reaalisen maailman kuvaajana, mutta myös syvemmän todellisuuden tarkastelussa.

 • Hannele Rantala, valokuvataiteilija. Ohjaus Kaisa Kumpula, tuottaja Marjaana Mykkänen, Yle kulttuuri ja viihde 2015.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema