Hyppää pääsisältöön

Kenestä on hyväksi esikuvaksi?

Hevonen kilparadalla
Hevonen kilparadalla Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ratsastuksen World Cup -finaalit ovat alkaneet ja on aika linnoittautua ruutujen eteen seuraamaan maailman parasta ratsastusta. Yhdenkään kisoissa ratsastavan taitoja tai osaamista ei ole kiistäminen, mutta kenestä on hyväksi esikuvaksi? Moni huippuratsastaja treenaa ilman kypärää ja lähettää näin väärää viestiä kasvavalle ratsastajapolvelle.

Jos jollain on pieni todennäköisyys suistua satulasta ja satuttaa päänsä, niin todennäköisesti ratsastuksen arvokisojen osallistujalla. Huippuunsa hiottu taitotaso, vuosien yhteistyö ratsastettavan hevosen kanssa ja fyysinen kunto ovat satulassa pysymisen takana, eivätkä nämä ratsastajat vähästä horjahda.

Ratsastajan taidoista huolimatta hevonen voi kuitenkin kompastua, eikä kaatumistilanteessa paraskaan ratsastaja voi paljoa tehdä. Kypäränkäytön luulisi siis olevan selviö myös kaiken kokeneille ja nähneille huippuratsastajille. Näin ei kuitenkaan ole, vaan potta jää monelta huippuratsastajalta käyttämättä erityisesti kotitreeneissä.

Heovnen kilparadalla
Heovnen kilparadalla Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kuvan ratsukko ei liity aiheeseen.

Turvallisuus tuotava 2010-luvulle

Korkeassa koulussa silinteri on ollut perinteinen osa ratsastusasua. Monen kypärän käyttämättömyys pohjautuukin sille mielikuvalle, että ilman kypärää ratsastava on taitava ratsastaja. Ilman kypärää maneesissa pörräily ei kuitenkaan lisää kenenkään taitotasoa, vaan näyttäytyy lähinnä keskenkasvuisena brassailuna, kun ratsastaja ei ymmärrä suojautua lajin riskeiltä.

Aika on muutenkin ajanut perinteisten silintereiden ohi, mistä todisteena esimerkiksi vuonna 2012 olympiakultaa voittanut Charlotte Dujardin. Dujardin ratsasti hevosellaan Valegro olympiakultaa turvakypärä päässään koska on aikaisemmin kaatunu hevosella ilman kypärää. Dujardin sai onnettomuudesta aivovamman josta hän on kuntoutuksella selvinnyt takaisin huippu-urheilijaksi.

Etenkin ratsastuksen ollessa harrastajamäärissä kasvussa tulee kypärään liittyvä asenneilmapiiri päivittää, ja tuoda laji turvallisuudessaan 2010-luvulle.

Hevonen kilparadalla
Hevonen kilparadalla Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kuvan ratsukko ei liity aiheeseen.

Ratsastusmedialla on suunnannäyttäjän rooli

Ystäväni hevosessa on julkaistu yksi artikkeli, jossa ratsastajille ei ole kypärää. Jälkikäteen ajateltuna kuvien julkaiseminen on ollut virhe jonka ei olisi pitänyt tapahtua. Ratsastusmedioilla on tahtomattaankin vastuu siitä, minkälaisia tarinoita ja kuvia lajista jaetaan.

Ystäväni hevosen uutena periaatteena on, että kypärättä ratsastavista urheilijoista ei jaeta blogissa tai muilla alustoilla kuvia. Suosittelen vastaavaa periaatetta myös muille ratsastusmedioille. Huippu- kuin huippuratsastajaa voi pyytää suojaamaan päänsä kuvauksen ajaksi, vedoten oman julkaisunsa kypäräpolitiikkaan. Lukijat voivat vastavuoroisesti äänestää jaloillaan tai ottaa yhteyttä toimitukseen pyytäen kuvissa esiintyvien henkilöiden asianmukaista varustamista. Kilpailuissa ratsastajan asuun on varmasti mahdotonta vaikuttaa, mutta henkilöjuttuja tehtäessä periaatteen noudattamiselle ei pitäisi olla esteitä.

Hevonen kilparadalla
Hevonen kilparadalla Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen kisoissa eläinlääkäri toivoo pääsevänsä vähällä

Kuvan ratsukko ei liity aiheeseen.

Kypärän käyttö ei ole yksityisasia

Suosion ja menestymisen myötä tulee vastuuta, josta mielestäni yksikään ratsastaja ei voi luistaa. Erityisesti sosiaalisen median vaikutusvallan takia idolin asemassa olevien ratsastajien tulisi miettiä omaa vaikutusvaltaansa ja antamaansa esimerkkiä. Vaikka kypärä tuntuisi omalla kohdalla turhalta, se ei ole turha satojen, ratsastajaa ylöspäin katsovien aloittelijoiden päässä. Sosiaalisen median kautta kotona näpsäistyt otokset näkevät lukemattomat silmäparit, jotka alitajuisestikin imevät vaikutteita esikuvistaan.

Kuvat Emmi Kähkönen

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.