Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Äänimies

dokumenttiprojekti: äänimies, yle tv1
Sami Juntunen kuulee ääniä, puhetta ja musiikkia joita muut eivät kuule. dokumenttiprojekti: äänimies, yle tv1 dokumenttiprojekti: äänimies

TV1 maanantaina 11.7.2016 klo 21.30 - 22.20, uusinta lauantaina 16.7. klo 13.35
Yle Areenassa 30 päivää

Sami Juntunen kuulee ääniä joita me muut emme kuule. Samin mielestä äänten kanssa voi oppia elämään, eivätkä ne välttämättä ole pahasta.

Elämä mullistui

Samin elämä mullistui kesken kiihkeintä opiskeluaikaa. Mediatekniikan insinöörin opinnot keskeytyivät, kun Sami yhtäkkiä jämähti paikoilleen, ei kyennyt kommunikoimaan eikä reagoinut toisiin ihmisiin.

Ystävät passittivat Samin sairaalaan. Sami oli psykoosissa. Pelko ja ahdistus velloivat Samin mieltä. Hän alkoi kuulla ääniä. Äänet käskivät hänen olla kommunikoimatta henkilökunnan kanssa. Samin sairaalareissu kesti kuukauden.

Äänet, ominaisuus

Sami sai diagnoosin "määrittelemätön ei elimellinen psykoosi". Seitsemän vuoden kokeilujen jälkeen löytyi lääkitys missä oli vähiten haitallisia sivuvaikutuksia. Mutta äänet eivät hävinneet.

"Niiden kanssa on vain opittava elämään, lopulta niistä tulee tärkeä osa itseä, eikä niitä ajattele oireena vaan ominaisuutena", pohtii Sami tänään.

Sami kuulee usein myös musiikkia ja keskittymällä hän pystyy vaihtamaan musiikin aina "Päivänsäde ja menninkäinen" kappaleeseen.

Turvaa vertaisryhmistä

Tukea ja turvaa Sami saa eri vertaistukiryhmistä ja ääniä kuulevien omasta yhdistyksestä Suomen Moniääniset ry:stä. Väsyttävä lääke illalla ja piristävä aamulla pitää psykoosin loitolla. Ääniä Sami kuulee yhä.

Sairauseläkkeellä olevalla Samilla on kova tahto takaisin työelämään, mutta hänen on edettävä hitaasti askel kerrallaan. Eivätkä ne äänet enää niin kovin pelottavilta tunnu.

"Miksi pelkäisin ääniä, siellä joukossa on kiva ääni joka aina sanoo: älä pelkää, rakastan sinua", toteaa Sami.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Peter Wallenius. Tuottaja: Ari Lehikoinen, Yle, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

Muualla verkossa:
Ohjaaja Peter Wallenius: He eivät olekaan hulluja!
Sinäkin voit kuulla äänen puhuvan päässäsi
Suomen Moniääniset ry

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.