Hyppää pääsisältöön

Historia: Vietnamin sodan loppu

Historia vietnamin sodan loppu, yle tv1
CIA:n työntekijä auttaa vietnamilaisia pakenemaan amerikkalaisella helikopterilla. Historia vietnamin sodan loppu, yle tv1 Kuva: AP1975 historia vietnamin sodan loppu

TV1 maanantaisin 15. - 22.8.2016 klo 19.00 - 19.50
Yle Areenassa 30 päivää

Amerikkalaisdokumentissa seurataan sodan viimeisiä kaoottisia päiviä huhtikuussa 1975.

Kommunistien voitto näytti vääjäämättömältä, kun pohjoisen joukot lähestyivät Saigonia kylä kylältä, kaupunki kaupungilta. Tuhannet ihmiset pyrkivät pelastumisen toivossa Yhdysvaltain Saigonin lähetystön alueelle.

Valmiina vetäytymään

Yhdysvalloilla oli paikalla vielä joukko diplomaatteja ja sotilaita. Maa oli valmistautunut vetäytymään Vietnamista.

Historia vietnamin sodan loppu, yle tv1
Historia vietnamin sodan loppu, yle tv1 historia vietnamin sodan loppu
Aika käy vähiin ja kaupunki on jo tulessa, kun amerikkalaiset joutuvat mahdottoman tilanteen eteen. Heidän käsissään on tuhansien etelävietnamilaisten kohtalo.

Maahan jääviä amerikkalaisten liittolaisia, työtovereita ja ystäviä odotti vankeus tai jopa kuolema.

Kuka lähtee, kuka jää?

Amerikkalaisten sotilaiden ja diplomaattien vaihtoehtona oli totella Valkoisen talon ohjeita ja evakuoida vain Yhdysvaltain kansalaisia tai riskeerata oma ura ja yrittää pelastaa mahdollisimman monta etelävietnamilaista miestä, naista ja lasta.

Historia vietnamin sodan loppu, yle tv1
Historia vietnamin sodan loppu, yle tv1 historia vietnamin sodan loppu
Sotaoikeuden ja uran menettämisen uhallakin joukko amerikkalaisia otti tilanteen omiin käsiinsä. He yrittivät auttaa epätoivoisesti pakoon pyrkiviä vietnamilaisia.

Oscar-palkintoa tavoitelleen dokumentin on ohjannut Emmy-palkittu Rory Kennedy, edesmenneen senaattori Robert Kennedyn tytär.

Dokumentissa nähdään harvinaista kuvamateriaalia sekä kuullaan Vietnamissa pelastusoperaatiossa mukana olleiden haastatteluja. TV1 esittää dokumentin kahdessa osassa.

Last Days in Vietnam. Ohjaus: Rory Kennedy. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2014.

Dokumentti on edellisen kerran esitetty Yle TV1:ssä keväällä 2015.

Muualla verkossa:
Last Days in Vietnam
Wikipedia: Vietnamin sota


Etelävietnamilaisten joukkojen helikopterit työnnettiin mereen sen jälkeen, kun ne olivat kuljettaneet maasta paenneet amerikkalaiselle sota-alus USS Kirkille.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.