Hyppää pääsisältöön

Kulttikirjan anatomia

Mårten Westö ja Elsi Hyttinen ja John Willliamsin kirjoja
Mårten Westö ja Elsi Hyttinen ja John Willliamsin kirjoja Kuva: Yle/JP Pulkkinen mårten westö ja elsi hyttinen

”Herra Shakespeare puhuu teille kolmensadan vuoden takaa, herra Stoner. Kuuletteko hänet?” Pakollinen kurssi englanninkieliseen kirjallisuuteen oli vaivannut William Stoneria, mutta tämä professorin kysymys sai hänet pois tolaltaan. Stoner oli täysin kyvytön ilmaisemaan, mitä Shakespearen sonetti numero 73 hänelle sanoi, mutta jokin tuossa kysymyksessä ja tuossa haasteessa oli Stonerille mullistava. "Opiskelijat kiiruhtivat kampuksen poikki luennoilleen hipaisten häntä ohi mennessään. Hän kuuli heidä muminansa ja korkojen kopinan kivilaatoilla ja näki kylmästä punakat kasvot, päät kumarassa viimaa vastaan. Hän katsoi heitä kiinnostuneena kuin ei olisi nähnyt heitä ennen ja tunsi itsensä yhtä aikaa ulkopuoliseksi ja heille läheiseksi."

Maataloustieteiden opiskelija William Stoner vaihtaa pääaineekseen kirjallisuuden. Valmistuttuaan hänestä tulee apulaisprofessori.

Nämä ovat lähtöasetelmat John Williamsin (1922-1994) romaanissa Stoner. Vuonna 1965 julkaistu tekijänsä kolmas romaani jäi ilmestyessään vähälle huomiolle. Elinaikanaan Williamsin suurin kirjallinen menestys osui hänen neljännelle romaanilleen Augustus (1972), josta hän sai jaetun National Book Awardin.

John Williams (1922-1994)
John Williams (1922-1994) john williams

Williams jäi eläkkeelle Denverin yliopiston englanninkielisen kirjallisuuden professorin virasta 1985. Viides romaani oli kesken hänen kuollessaan.

Stoner ei ilmestyessään menestynyt. Myönteiset kritiikit eivät juurikaan ruokkineet myyntiä. Williamsin kustannustoimittaja varoitti kirjailijaa jo vuonna 1963, että vaikka ihailikin Stoneria, niin toivoi, ettei kirjailija aseta toiveitaan liian korkealle sen suhteen. Williams vastasi: ”Luulen olevani samaa mieltä kanssasi kirjan kaupallisista mahdollisuuksista, mutta epäilen että se voi yllättää meidät. /…/Ainoa asia, josta olen varma, on se, että se on hyvä romaani ja aikaa myöten sitä saatetaan pitää jopa merkittävänä.”

Stonerin tarina ei kuitenkaan loppunut tähän. Seuraavalla vuosituhannella se alkoi elää omaa elämäänsä. Suosio lähti liikkeelle Euroopasta, ensin Ranskasta vuonna 2011, jossa sen puolestapuhujaksi ja ranskantajaksi ilmaantui kirjailija Anna Gavalda. Vuonna 2013 Stoner oli bestseller monessa maassa, esimerkiksi Hollannissa sitä myytiin 200 000 kappaletta. Kirjailijat Ian McEwanista Julian Barnesiin, Ruth Rendellistä Bret Easton Ellisiin ylistivät Williamsia. Stoner sai toisen elämän, niin kuin Boston Globe otsikoi. Jokaisen pettyneen kirjailijan mielikuvitusystävä, aika, toimi Williamsin puolesta.

Stonerin tarina on yksinkertainen, kuten edellä ilmeni. Maatalon poika lähtee opiskelemaan maataloutta mutta vaihtaa pääainetta. Hän avioituu onnettomasti, saa tyttären, josta vieraantuu kylmän ja kireän Edith-vaimon ansiosta. Hänen akateeminen uransa tyssää typerään kiistaan kollegan, tulevan esimiehen kanssa. Hänelle on lyhyt kiihkeä rakkaussuhde. Hän kuolee saavuttamatta merkittäviä asioita. Kaikki tämä käy selväksi jo romaanin ensimmäisellä sivulla.

Romaanin ydin on muualla kuin juonessa. William Stonerille on tärkeintä hänen oma kutsumuksensa, kirjallisuus ja sen opettaminen. Romaanin hienous on sen kyvyssä kuvata intohimoa, jonka olemus on vastakohta nykymaailman menestyksille ja voitoille. William Stoner toteuttaa elämänmittaista kutsumustaan, jonka sivutuotteena ja edellytyksenä on luopuminen ja vetäytyminen. Niin kuin Williams itse haastattelussa totesi, hän alkoi jossain vaiheessa miettiä kysymystä ”mitä tarkoittaa olla opettaja?” Vaikkei opettaja olisi alansa mestari, opettamisen edellytys on se, että hän omistautuu työlleen.
Omistautumisessa ei ole kyse menestyksestä, siinä on kyse jostain aivan muusta. Tätä kirjatessaan John Williamsin Stoner tunkeutuu hienovaraisesti yksityisen alueelle. Se on sisäistä valo hehkuva kerskailematon romaani.

Stoner ilmestyi suomeksi alkuvuodesta 2015 Ilkka Rekiaron käännöksenä.

Yle Radio 1:n Kirjakerhossa 24.4. klo 17.20 Stonerista keskustelevat kirjallisuudentutkija Elsi Hyttinen, kirjailija Mårten Westö ja J.P. Pulkkinen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri