Hyppää pääsisältöön

Laitteiden ohjelmoitu kuolema

laitteiden ohjelmoitu kuolema, yle tv1
Dokumentti selvittää, rakentaako muun muassa Apple tuotteensa niin, että ne hajoavat ennenaikaisesti. laitteiden ohjelmoitu kuolema, yle tv1 laitteiden ohjelmoitu kuolema

TV1 torstaina 23.4.2015 klo 23.00 - 23.55
Yle Areenassa 30 päivää

Moni kodinelektroniikkalaite valmistetaan ja ohjelmoidaan niin, että se kestää lyhyemmän ajan kuin se todellisuudessa voisi kestää.

Yritykset lisäävät myyntiä, kun laitteiden käyttöikää on tietoisesti lyhennetty. Osaan laitteista ei voi myöskään vaihtaa kuluvia osia kuten akkuja.

Valmistajat tekevät kaikkensa, jotta tuotteiden elinikää voitaisiin rajoittaa.

Uusia malleja vuosittain

Yhtiöt valmistavat joka vuosi uusia malleja, joita kuluttajia houkutellaan hankkimaan. Eikä vain houkutella, vaan tietoisesti pakotetaan vaihtamaan laitteita.

Dokumentti selvittää, valmistavatko suuret yhtiöt kuten Apple ja Samsung kalliita tuotteita hajoamaan ennakoidusti.

Esimerkkinä dokumentissa käytetään muun muassa Applen iPod- ja iPhone-laitteissa käytettäviä akkuja ja Samsungin valmistamaa televisiota.

Underhand Tactics: Planned Obsolescence. Tuotanto: Java Films, Ranska, 2012. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran 2014.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.