Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Määräaikaiset puhelinliittymät katoavat - tilalle tulee muita kytkyjä

Matkapuhelimia käsissä taivasta vasten.
Matkapuhelimia käsissä taivasta vasten. Kuva: Shutterstock/Rido matkapuhelimet

Ennen määräaikaiset puhelinliittymät aiheuttivat ongelmia. Kuningaskuluttajan operaattorivertailussa selvisi, että uusia puhelinliittymiä ei enää myydä määräaikaisina. Ei kuitenkaan auta herpaantua, vaikka oma liittymä olisi voimassa toistaiseksi. Operaattorit sitovat meitä määräaikaisuuksiin monin muin keinoin.

Vuosia sitten määräaikaiset sopimuksen aiheuttivat isoja ongelmia. Operaattorit ketjuttivat sopimuksia, eikä niistä päässyt millään eroon.

Viranomaiset puuttuivat asiaan. Määräaikaisuuksien ketjutus kiellettiin viestintämarkkinalain muutoksessa vuonna 2011.

Nyt isot operaattorit tarjoavat uusille asiakkaille tai liittymän vaihtajille enää toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Vain noin neljäsosalla suomalaisista on enää määräaikainen kännykkäliittymäsopimus.

Teleoperaattorit haluavat kuitenkin sitoa meitä määräaikaisuuteen monella muulla tapaa.

Tarjousajan jälkeen palataan ”normaalihintaan”

Jos liittymä on ostettu tarjouskampanjasta, kuukausittain maksettava tarjoushinta on voimassa vain määräajan.

”Juuri nyt paljon huipputarjouksia puheliittymistä”, hehkuttaa Sonera.

Liittymätarjous Soneran nettisivuilla
Hinta nousee vuoden kuluttua. Liittymätarjous Soneran nettisivuilla Kuva: YLE / Kuningaskuluttaja sonera

Joidenkin operaattorien nettisivuilla yli puolet tarjolla olevista puhelinliittymistä on tarjouksessa. Pakettitarjoukset painottuvat nopeisiin 4G-liittymiin, ja niiden kauppa käykin kuhisten. Aalto-yliopiston Nettitutkaa käyttäneistä jo 30 prosenttia käytti viime vuonna 4G-verkkoa.

Usein tarjouksessa ilmoitettu kuukausihinta on voimassa 12 kuukautta. Myös 24 kuukauden täkyjä heitetään.

Tarjousajan jälkeen voimaan astuu kuitenkin ”hinnastohinta”. Kuukausihinta singahtaa siis vuoden tai kahden kuluttua ”normaalille” tasolle. Se tekee 5-10 euroa lisälaskua kuussa - ellei ole tarkkana ja irtisano tai vaihda liittymää ajoissa.

Määräajan päättymisestä ei ole pakko muistuttaa

Laki ei velvoita operaattoreita ilmoittamaan määräajan loppumisesta erikseen.

- Määräajan loppuminen aiheuttaa kuluttajille usein yllätyksiä, kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Miina Ojajärvi kertoo.

- Sopimuksen määräaikaisuuden on käytävä selkeästi kuluttajalle ilmi ennen sopimuksen tekemistä. Määräaika on kerrottava myös sopimusehdoissa. Joskus sopimus- tai tarjouskausi voi myös näkyä laskulta, Ojajärvi muistuttaa.

Laitoitko sopimusta tehdessäsi kalenteriin muistutuksen 24 kuukauden päähän?

Alan ylin virkamies eli kuluttaja-asiamies pitäisi hyvänä, että elinkeinonharjoittajat muistuttaisivat kuluttajia määräajan loppumisesta, esimerkiksi laskussa kyllin selkeästi.

Monesti operaattori toki soittelee asiakkaalle, koska määräajan päättyessä halutaan myydä uusia palveluja tai tarvikkeita.

Silti asiakas on turhan usein muistinsa varassa. Vai laitoitko sopimusta tehdessäsi kalenteriin muistutuksen 24 kuukauden päähän? Jos et, niin laita nyt.

Ilmaisen kylkiäisen irtisanominen unohtuu helposti

DNA:n tarjous nettisivuilla
Ilmaista - mutta vain hetken. DNA:n tarjous nettisivuilla Kuva: YLE / Kuningaskuluttaja dna

Operaattorien kilpailu asiakkaista on ankaraa. Meitä kuluttajia kiehtoo kaikki ilmainen. Maksuttomissa kytkypalveluissa saa kuitenkin olla tarkkana.

Sonera houkuttelee musiikkipalvelu Spotifyn kolmen kuukauden ilmaisjaksolla. Ansaintamalli on taattu: Moni herää vasta neljännen kuukauden puhelinlaskun saavuttua: Spotify Premium 9,95 e.

Myös DNA tarjoaa kolmen kuukauden kylkiäistä: DNA TV. Ilmaiskuukausien jälkeen laskuun räpsähtää 6,50 euroa kuussa. Jos omat lempiohjelmat on ehtinyt tallentaa palveluun, mutta ne ovat katsomatta, palvelusta ei raaskikaan luopua.

Liikkuvaa laajakaistaa myydään edelleen määräaikaisilla sopimuksilla

Sonera myy uusia mobiililaajakaistoja vain toistaiseksi voimassa olevina. Sen sijaan Elisa Saunalahdella kaikki tarjoushintaiset mobiililaajakaistat sitovat 24 kuukauden sopimukseen.

Myös DNA:lla määräaikaiset tarjoukset erottuvat nettikaupassa:

- Kaikki DNA:n Liikkuva Laajakaista -liittymät saa myös ilman määräaikaista sopimusta. Verkkokauppa pyritään kuitenkin pitämään yksinkertaisena, joten siellä on tarjolla vain suosituimmat vaihtoehdot. Ne ovat tyypillisesti liittymiä, joihin liittyy tuntuva kampanja ja määräaikainen sopimus, DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan kertoo.

Halpa hinta ja määräaikainen sopimus kulkevat siis käsi kädessä.

Kytkykaupassa liittymään sitoutuu pitkäksi aikaa

Määräaikaisuuksien varsinainen suo löytyy laitekytkyjen puolelta. Niissä mobiililaite ja liittymä ostetaan yhtä aikaa.

Isot operaattorit myyvät laitteet ja liittymät nykyään enimmäkseen erikseen. Silti kytkytarjouksiakin löytyy.

Kaksi vuotta on pitkä aika mille tahansa mobiililaitteelle.

Tarjouspaketeissa laitteen saa liittymän kanssa hiukan edullisemmin kuin erikseen. Samalla myös liittymästä syntyy määräaikainen sopimus.

Liittymästä tulee määräaikainen, vaikka laitteen maksaisi ostaessa kertamaksulla. Jotkut sopimukset sitovat liittymään vuodeksi, monet kahdeksi. Kaksi vuotta on pitkä aika mille tahansa laitteelle, kun tekniikka kehittyy huimaa vauhtia.

Jos yllättäen rikastuu, laitteen jäljellä olevan hinnan voi joissakin tapauksissa maksaa kerralla pois. Siitä huolimatta liittymäkytkystä ei pääse noin vain eroon. Soneralla ja Tele Finlandilla kytkyliittymästä irtautuminen maksaa peräti 50 euroa.

DNA ei peri maksua liittymän lopettamisesta, Heillä laitteesta on maksettava “päätelaitesubventio”. Jos asiakas on saanut laitteen kytkyssä 50 euroa halvemmalla ja sopimus irtisanotaan sen puolivälissä 12 kuukauden kohdalla, subventiomaksu on 25 euroa.

Osamaksu houkuttelee. Siksi laitteeseen kytketyt liittymät vaikuttavat aluksi edullisilta. Pidemmällä ajalla etua tuskin jää.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.