Hyppää pääsisältöön

Sähköiset kokeet ja netti käytössä - mitä siitä seuraa?

Tietokoneen näppäimistö
Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Tietokoneen näppäimistö Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE näppäimistö,tietotekniikka,tietokoneet

Miten sujuu koko koulun kokeiden järjestäminen sähköisesti? Miten netin käytön mahdollisuus muuttaa kokeiden laatimista ja niihin vastaamista? Sotungin etälukio toteutti yhden lukion kurssijakson kaikki kokeet sähköisesti.

Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat vähitellen sähköisiksi muutaman vuoden kuluttua. Siksi monissa lukioissa harjoitellaan jo nyt sähköisten kokeiden laatimista ja niihin vastaamista.

Sähköiset tehtävät ovat Sotungin etälukiossa rutiinia, mutta kaikkien kokeiden sähköistäminen oli iso haaste: samassa koetilaisuudessa kun saattaa olla 70 opiskelijaa, jotka suorittavat pariakymmentä eri koetta.

Koululla vai kotona?

Matematiikanopettaja ja etälukiokoordinaattori Eija Immonen kertoo, että ensimmäinen asia, jota pohdittiin oli koepaikka. Kokeet päätettiin järjestää koulun tiloissa kahdestakin syystä.

- Ensiksikin katsoimme tarpeellisiksi opiskelijoiden totuttamisen koetilanteeseen: siihen että kokeessa pitää tuottaa rajatussa ajassa joku tietty tulos.

Toinen syy oli kokeen suorittajan henkilöllisyyden todentaminen. - Opiskelijat ovat tottuneet kokeiden tekemiseen kotona ja joskus on kyllä havaittu, että kotona tehdyt tehtävät ovat "tasokkaampia" kuin koesuoritukset.

Tehtävien laatiminen haastavinta

Opettajat päättivät myös, että - toisin kuin ylioppilaskirjoituksissa - netti saa olla kokeissa auki. Siksi kysymykset, jotka tehtiin Fronter-oppimisympäristöön, piti miettiä tarkkaan.

- Koekysymysten piti olla sellaisia, joihin ei netistä löydä suoraan vastauksia, siis jollakin tavalla soveltavia.

Haastavinta sähköisten kokeiden toteuttamisessa olikin tehtävien laatiminen. Äidinkielessä ja reaaliaineissa nettiyhteydestä oli jopa hyötyä, koska se antoi mahdollisuuden taustamateriaalin käyttöön.

Eniten ongelmia tuotti matematiikka, joka yo-kokeiden sähköistyksessäkin on vuorossa vasta vuonna 2019. - Opiskelijan on vaikea tuottaa koneella matemaattisia lausekkeita. Monivalintahtetäviä toki pystyy tekemään, mutta ne tuntuivat hiukan keinotekoisilta.

Entä miten koneet ja netin käyttämisen mahdolisuus vaikuttaa vastaamiseen?

- Opiskelijat ovat tietysti tottuneet koneen käyttöön ja kirjoittavat vastauksensa mieluummin koneella kuin käsin.

Opettajat ehkä saavat paremmin selvää koneella kuin käsin kirjoitetuista koevastauksista. Mutta sisältöä ei edes netin saatavilla olo muuta - valitettavasti, sanovat jotkut opettajat.

- Opettajat sanovat, että vastausten taso ei juuri ole muuttunut, nettimahdollisuudesta huolimatta, kertoo Eija Immonen.

Katkenneita kaapeleita ja muita teknisiä ongelmia

Yo-kokeen sähköistämisessä tekniikan toimivuus on kaiken a ja o.

Vaikka sähköiset kokeet ovat viime kevään kokeilunkin jälkeen sujuneet yllättävän hyvin, niin monenmoisiin ongelmiin on törmätty.

- Kerran oli kaivinkone katkaissut kaapelin, eikä koko koulussa ollut toimivaa verkkoa, kertoo Ari Immonen, joka toimii etälukiossa IT-tukena ja maantieteen opettajana.

Pienempiä ongelmia aiheuttavat inhimilliset unohdukset ja  puolin ja toisin. - Opiskelijat unohtavat tunnuksensa tai vastauksen tallentamisen, tai opettaja on unohtanut avata kokeen. 

Ari Immosen mielestä koulun omat vakioidut koneet ovat parempi ratkaisu kuin opiskelijoiden omat laitteet.

- Silloin voi käynnistää koneet valmiiksi ja oppilaiden ei tarvitse muuta kuin kirjautua sisään oppimisympäristöön jossa koe tehdään.

Teksti: Raili Löyttyniemi

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?