Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Elintapamuutokseen riittää yksi asia

Vettä lasiin
Vettä lasiin Kuva: Yle, Tero Kyllönen elintapamuutos

Elintapamuutos ei maksa mitään, mutta vaatii sitoutumista. Halu huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista on perusta, jonka pohjalta elintapojen muuttaminen voi onnistua. Tämä selvisi tuoreessa väitöstutkimuksessa, jossa oli mukana 40-vuotiaita suomalaisia, joilla oli selkeä riski sairastua tyypillisiin kansantauteihimme, kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Elintapojen muutoksessa kannattaakin keskittyä yhteen asiaan. Siihen mikä tuntuu itsestä, omassa arjessa sopivalta, oli se sitten vedenjuonnin tai hedelmien syönnin lisääminen.

Lääkekannabis puhuttaa

Lääkekannabisvalmisteiden käyttömäärät Suomessa ovat kasvaneet. Kun erityislupapäätöksiä vuonna 2011 myönnettiin 57, viime vuonna luku oli 223. Suomessa on yksi myyntiluvallinen lääkekannabisvalmiste, joka on tarkoitettu MS-taudin spastisuuden hoitoon. Muut lääkekannabisvalmisteet vaativat erityislupapäätöksen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta. Lääkekannabis ei kuitenkaan ole ensisijainen hoitomuoto mihinkään sairauteen. HUS:n kipuklinikalla parisenkymmentä potilasta on saanut lääkekannabishoitoa, mutta suurin osa potilaista on lopettanut lääkityksen haittavaikutusten vuoksi, kertoo klinikan ylilääkäri, professori Eija Kalso.

Munuainen isältä tyttärelle

Kun vantaalaiset Heli ja Simo Liuha odottivat esikoistaan, he eivät tienneet kantavansa molemmat perimässään munuaissairautta aiheuttavaa geenivirhettä. Nyt nelivuotiaalla Miisa-tyttärellä valkuaisainevirtsaisuutta aiheuttava nefroosi todettiin pian syntymän jälkeen. Miisa oli onnekas, hän sai uuden munuaisen omalta Simo-isältään.

Omalääkärin vastaanotto

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri
Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä miettivät, millainen liikunta sopii parhaiten lonkkaproteesipotilaalle. Kysyjälle on asennettu tekonivelet molempiin lonkkiin, mutta sopivaa lonkkapotilaan treeniohjelmaa ei ole vielä löytänyt. Entä kuinka kauan kipupotilas voi syödä yhtä ja samaa hermokipulääkettä? Lisäksi käsittelyssä ovat nivelvaivoihin ja osteoporoosiin liittyvät kysymykset.

Miten lapsi kokee vanhempien eron?

Avioerojen yleistyessä myös perheet muuttuvat. Ydinperheiden rinnalle muodostuu uusia perhekokoonpanoja, jotka vaativat osapuolilta sopeutumista. Erotilanteessa lapset haluavat konkreettisia vastauksia kysymyksiinsä ja aikuiset puolestaan neuvoja, miten vastata lasten kysymyksiin. Erosta kerrottaessa lapselle ei koskaan tulisi sanoa pahaa toisesta. Puolisoa ei saisi haukkua tai syyttää lapsen kuullen. Lapsella mietteet ovat konkreettisempia. Voiko minun nukkeni olla mukana tai saako minun unileluni olla molemmissa kodeissa?

Akuutti, TV1 maanantai 20.4. klo 18:30.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät lonkan tekoniveltä käsissään.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät lonkan tekoniveltä käsissään. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Apteekin lääkelaatikosta otetaan lääkepurkki.
Apteekin lääkelaatikosta otetaan lääkepurkki. Kuva: Yle, Akuutti apteekki
Vettä lasiin
Vettä lasiin Kuva: Yle, Tero Kyllönen elintapamuutos
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä