Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Volter Kilpi oli tajunnanvirran taitaja

Volter Kilpi oli suomalainen tajunnanvirtatekniikkaa käyttänyt sanataiteilija, joka Kustaviin sijoittuvissa teoksissaan kuvasi elämää saaristossa. Artikkeliin on koottu medioita muun muassa Volter Kilpi -kirjallisuusviikolta ja Kilpi-tutkijoiden haastatteluja 2000–2011. Mukana on myös äänikirja Vierniemen Jooseppi, jonka Kilpi itse lukee.

Volter Kilpi (1874 – 1939) toimi kirjallisen työnsä ohessa myös Turun yliopiston ensimmäisenä ylikirjastonhoitajana mutta kirjoittamaan hän lähti Saaristomerellä sijaitsevaan Kustaviin, josta hän oli myös syntyisin. Kilpi käytti tajunnanvirtatekniikkaa eli sisäistä monologia, jolla hän kuvasi päähenkilöidensä pienimmätkin ajatukset, mielenliikkeet ja tunteet. Kilven tuotantoa onkin usein verrattu James Joycen modernistisiin teoksiin.

Hänen pääteoksenaan pidetään vuonna 1933 julkaistua Alastalon salissa -romaania, joka aikoinaan valittiin parhaaksi itsenäisyyden ajan suomalaiseksi teokseksi. Kahdeksansataasivuinen romaani sijoittuu 1860-luvulle ja se kuvaa kuuden tunnin mittaista tapahtumasarjaa. Paikkakunnan mahti-isännät kokoontuvat Alastaloon sopimaan parkkilaivan rakentamisesta. Teos on yhden huoneen romaani, jossa kirjailija käyttää henkilöittensä sisäisiä monologeja levittämään kuvauksen piiriä ajan ja paikan ulkopuolelle.

Kilven kirjoittamisrutiineista tiedetään, että hän kirjoitti läpi elämänsä aina arkisin aamupäivällä. Jos häneltä puuttui sana, hän keksi sellaisen. Alastalon salissa -teosta hän kirjoitti yhdeksän vuotta. Luonteeltaan sisäänpäin kääntynyt ja vanhemmiten yksinäiseksi muuttunut kirjailija kirjoitti professori Pirjo Lyytikäisen mukaan siitä, mitä suomalaisuus oli. Kilpi nojasi myös suomalaiseen klassikkoon Aleksis Kiven Seitsemään veljekseen.

Kilpi ei koskaan ollut suuren yleisön suosiossa. Kilven aikalaiset vieroksuivat ennen kaikkea kieltä, jota vieläkin pidetään vaikeana. Kilven teokset ovat olleet tajunnanvirrassaan vaikealukuisia, sillä virkkeet saattoivat olla jopa sivun mittaisia. Tai jonkun kohtauksen kuvaus saattoi olla äärimmäisen pitkä. Alastalon salissa erään isännän piipun valintaa kuvataan seitsemänkymmenen sivun verran. Kimurantin kielen onkin sanottu muistuttavan modernia runoutta.

Volter Kilven merkitys on ollut suuri ennen kaikkea Kustaville. Kilven teokset toivat pienen saaristopitäjän kirjallisuuden kartalle, mutta akatemiaprofessori Yrjö Sepänmaa näkee kirjailijan merkityksen laajemmin. Sepänmaan mukaan tapa, jolla Kilpi jäsensi maailmaa Kustavin näkökulmasta, antaa mahdollisuuden päästä toisen ihmisen tajuntaan. Samalla se antaa mallin, miten me jäsennämme oma maailmaamme.

Kustavin kirjallisuusyhdistys järjestää vuosittain heinäkuussa Volter Kilpi -kirjallisuusviikon. Kirjallisuusviikon aikana Kustavissa on esitetty mm. Kilven teksteihin perustuneita näytelmiä ja järjestetty Kilven kirjojen ääneenlukutilaisuuksia sekä esitelmiä.

Alastalon salissa -romaanin tapahtumapaikka oli Kilven isän kotitalo Alastalo. Kirjallisuusviikolla yleisöllä on ollut mahdollisuus päästä tutustumaan talon saliin.

Katso myös

Keskustele