Hyppää pääsisältöön

Muisti: Paavo Nurmi Vasa-laivassa

Muisti: Paavo Nurmi Vasa-laivassa, yle tv1
Ruotsalaisten hämmästys oli melkoinen, kun 1600-luvulla uponneesta Vasa-laivasta löytyi Paavo Nurmen pienoispatsas. Muisti: Paavo Nurmi Vasa-laivassa, yle tv1 muisti: paavo nurmi vasa-laivassa

TV1 torstaina 14.9.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 19.9. klo 16.15
Yle Areenassa 30 päivää

Vasa-laivasta piti tulla suurvallaksi nousseen Ruotsin ylpeys, mutta sen kohtaloksi tuli upota neitsytmatkallaan 1628.

Kun laivaa nostettiin keväällä 1961, päättivät suomalaiset tekniikan ylioppilaat tehdä kaikkien aikojen kepposen, todellisen kuningasjäynän.

Ruotsalaiset hämmästyivät

Neljän teekkarin ryhmä onnistui pääsemään Tukholmassa Vasa-laivan nostoalueelle ja viemään Paavo Nurmen pienoispatsaan laivaan juuri ennen kuin alus nousi pintaan.

Ruotsalaisten hämmästys oli suuri, kun 1600-luvun laivasta löytyi suomalainen juoksijalegenda. Kepposessa oli paljon symboliikkaa, sillä ruotsalaisilla oli sormensa pelissä, kun Nurmen huikea juoksu-ura katkesi.

Ruotsalaiset onnistuivat osoittamaan Nurmen ammattilaiseksi ja estämään hänen osallistumisensa vuoden 1932 olympialaisiin.

Keppostelija palaa paikalle

Hämmästyttävä löytö uutisoitiin ruotsalaisessa lehdistössä vappuna 1961, samaan aikaan kun suomalaisteekkarit olivat yhä Ruotsissa hilpeissä juhlatunnelmissa.

Tästä innostuneina teekkarit päättivät ottaa Ruotsissa tapauksesta irti kaiken julkisuushyödyn paljastamalla näyttävästi, mistä oli kyse.

Dokumentin pääosassa on Harri Leppänen, yksi kepposen tekijöistä. Hän palaa nyt – yli 50 vuoden jälkeen – omille jäljilleen rikospaikalle. Samalla otetaan selvää, mitä patsaalle on tempauksen jälkeen tapahtunut. Mukana nelikosta on myös nykyinen vuorineuvos Krister Ahlström.

Toimittaja Sakari Silvolan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa selvitetään, kuinka temppu tehtiin ja millaisia reaktioita se herätti. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

Muualla verkossa:
Muisti – kymmenen tarinaa

Kommentit