Hyppää pääsisältöön

Muisti: Viimeiset kärrymustalaiset

Muisti: Viimeiset kärrymustalaiset, yle tv1
Muisti: Viimeiset kärrymustalaiset, yle tv1 Kuva: Iida Nymanin (vas.) elämään on mahtunut povaamista ja kerjäämistä. muisti: viimeiset kärrymustalaiset

TV1 torstaina 21.9.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 26.9. klo 16.15 ja maanantaina 2.10. klo 16.05
Yle Areenassa 20 päivää

”Ole kiltisti, tai mustalaiset vie sut”, peloteltiin lapsia muinoin. Romaniäidit Iida Nyman ja Vieno Palm ovat puolestaan uhanneet omia lapsiaan valkolaisilla.

Nymanilla ja Palmilla on kokemusta niin povaamisesta kuin kerjäämisestäkin, mutta ennen muuta kangaskaupasta.

Kielitaidottomana kankaita lähdettiin hakemaan ensimmäisen kerran 1960-luvun Pariisista. Sen jälkeen ulkomaanmatkoja tuli kymmeniä. Pärjättävä oli.

Veri veti maantielle

Lahjakkaina tyttöinä molemmat olisivat päässeet 30-luvulla opettajiensa luokse asumaan ja koulutettaviksi, mutta veri veti kiertämään omiensa parissa. Molemmat karkasivat sukujensa luo. He kertovat olleensa aitoja kärrymustalaisia.

Iida Nyman ja Vieno Palm seuraavat surullisena oman kulttuurinsa muuttumista ja yhteisöllisyyden murenemista. Asuinolot ja toimeentulo on turvatumpaa, mutta jotain on samalla menetetty. ”Meillä ei ole enää rakkautta.”

Tuotanto: Yle, 2014. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.