Hyppää pääsisältöön

Jani Parkkari: Sateenkaariperheitä ei ole

Sateenkaari peltomaisemassa
Sateenkaari peltomaisemassa Kuva: Freeimages sateenkaari

Jos tiedotusvälineisiin on uskominen, heteron tarvitsee tietää sateenkaariperheistä tasan yksi asia: Mitään eroa hetero- ja sateenkaariperheen välillä ei ole. Se riittää. Jos jokin erontapainen jostain esiin pilkahtaa, niin se on vain pintaa. Täysin samanlaisia ne pohjimmiltaan ovat.

Tätä sietää tarkastella lähemmin.

Kun heteropari haluaa lapsen, prosessi tunnetaan. Ei siitä sen enempää. Kun naispari päättää hankkia lapsen, tilanne on hieman erilainen. Ensiksi pitäisi päättää, kumpi tulee raskaaksi. Sitten täytyy miettiä, mikä on tulevan lapsen suhde isään. Jääkö isä nimettömäksi luovuttajaksi vai osallistuuko hän jollain tapaa lapsen elämään? Miesparin suurin ongelma on löytää synnyttäjä. Mistä niitä etsiä? Mitä jos nainen muuttaakin kesken kaiken mielensä ja haluaa pitää lapsen itsellään? Entä kumpi luovuttaa siittiöitä?

Sateenkaariperheessä lapsen hankintaan liittyy yleensä vähintään kolme ihmistä. Tässä maailmassa enemmän ihmisiä tarkoittaa enemmän setvimistä. Edellä mainittuja asioita kuitenkin harvemmin julkisuudessa ruoditaan. Ei tarvitse ruotia, koska sateenkaariperheen elämä kyllä tiedetään. Se on alusta lähtien täysin samanlaista kuin heteroperheen elämä.

Sateenkaariperheen elämä kyllä tiedetään. Se on alusta lähtien täysin samanlaista kuin heteroperheen elämä.

Kun lapsi kasvaa, vanhemmat tietysti kinaavat ja kränäävät. Kuuluu asiaan. Heteroperheissä työnjako vanhempien välillä on yksi keskeinen kiistanaihe. Vanhat sukupuoliroolit nousevat helposti pintaan. Odotukset miehen ja naisen rooleista istuvat ihmisessä syvässä. Mies voi esimerkiksi kokea ulkopuolisuutta perhe-elämästä, samaan aikaan nainen tuntee kantavansa yksin vastuuta arjen pyörittämisestä. Nais- ja miesparien perheriidoissa sukupuoliroolien välinen dynamiikka taas… No, sehän on tietysti juuri samanlainen kuin heteroperheissä. Ei niin mitään eroa.

Jos riidat äityvät oikein koviksi, heteroperheissä erotaan. Huoltajuuskiistoissa mies on yleensä heikoilla. Sateenkaariperheissä on biologinen ja ns. sosiaalinen vanhempi. Jaolla ei ole merkitystä, kun ollaan yhdessä, mutta entä erotessa? Sitä on turha miettiä. Kaikki parisuhteet ja erot kun ovat aina prikulleen samanlaisia. Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen kaltaisilla pikkuseikoilla ei voi olla mitään vaikutusta parisuhteen ja vanhemmuuden problematiikkaan. Ja miten voisikaan olla? Selvää kuitenkin on, ettei kulttuurilla yleensäkään ole mitään vaikutusta mihinkään.

Kaikki parisuhteet ja erot ovat aina prikulleen samanlaisia.

Tätä vitsailua voisi jatkaa loputtomiin, mutta lopetetaan nyt tähän.

Sateenkaariperheistä annettu kuva vääristyy, koska julkisessa keskustelussa moni seksuaalivähemmistöön kuuluva edelleen peittelee erilaisuuttaan. Se on inhimillistä. Erilaisuus altistaa vertailulle ja lopulta arvottamiselle. Maailma ei ole täydellinen.

Tiedotusvälineissä perheiden ja ihmisten väliset erot häivytetään, koska se on varmin tapa olla suututtamatta ketään. Toimittaja pääsee helpommalla, kun aina vain hutkaisee varmuuden vuoksi yhtäläisyysmerkin sateenkaari- ja heteroperheiden väliin.
Eikö se ole vähän niin kuin tasa-arvoa?

Kommentit