Hyppää pääsisältöön

Sateenkaarisoturit

Greenpeacen laiva Rainbow Warrior
Rainbow Warrior Greenpeacen laiva Rainbow Warrior sateenkaarisoturit

Ranskan salainen palvelu upotti 1985 Greenpeacen maineikkaan Rainbow Warrior -aluksen. Tänä päivänä monet sateenkaarisotureista asuvat idyllisellä saarella Uudessa-Seelannissa.

Vuonna 1978 joukko nuoria Greenpeacen jäseniä osti Lontoossa vanhan troolarin pelastaakseen valaita. Laiva matkasi Euroopasta Amerikkaan ja kampanjoi Tyynellämerellä Ranskan ydinkokeita vastaan. Rainbow Warriorin tarina päättyi traagisesti, kun Ranskan salainen palvelu upotti aluksen ja yksi aktivisteista kuoli.

Viisi eurooppalaisaktivistia, Susi, Rien, Martini, Henk ja Hanne sekä Bunny Uudesta-Seelannista olivat aikoinaan töissä Rainbow Warriorilla, ennen kuin alukseen asennettu pommi muutti heidän elämänsä. Nykyään he asuvat edelleen idyllisellä Waiheke-saarella lähellä paikkaa, jossa tuhotyö tapahtui 25 vuotta sitten.

Kun he olivat nuoria, oli muodikasta välittää maapallon asioista, osoittaa mieltä epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja taistella ympäristön puolesta. He varttuivat aikana, jolloin vihreä ideologia vanhentui ja raha tuntui merkitsevän yhä enemmän. Nyt kun he ovat eläkeiässä, ihmiset ovat keksineet uudestaan ympäristönsuojelun. Waihekella asuvat ryhmä oli siis oikeassa, mutta mitä he teoillaan saavuttivat?

Dokumentti on nähty TV2:n Dokumenttiprojektissa vuonna 2010.

  • Sateenkaarisoturit (The Rainbow Warriors of Waiheke Island), Alankomaat 2009. O: Suzanne Raes

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa