Hyppää pääsisältöön

Taide nousee rahan alta ja keskustelu jatkuu!

Elina Pirinen, Päivi Lipponen, Jani Leinonen
Tanssitaiteilija Elina Pirinen istuutui kansanedustaja Päivi Lipposen syliin. Kuvataiteilija Jani Leinonen seuraa. Elina Pirinen, Päivi Lipponen, Jani Leinonen sensuuri

Kulttuurin välikysymyksen suorasta lähetyksestä jäi toimittaja Anna Tulustolle nälkäinen ja hikinen olo. Miten puhua samaan aikaan arvoista ja rahasta?

”Te annatte täällä ekonomin määrittää taiteen!” huutaa ohjaaja Jari Halonen Yleisradion kakkosstudiolla lauantai-iltana 11.4. Käynnissä on suoran Kulttuurin välikysymys -keskustelun viimeinen kolmannes.

Pihla Viitala, Juhana Vartiainen, Outi Alanko-Kahiluoto, Jari Halonen
Pihla Viitala, Juhana Vartiainen, Outi Alanko-Kahiluoto, Jari Halonen #kulttuurinvälikysymys

Halonen veti studiossa yhden miehen -shown haukkumalla erityisesti politiikasta tulevia keskustelukumppaneitaan Outi Alanko-Kahiluotoa ja Juhana Vartiaista. Huonoa käytöstä ehkä (onko taiteessa sellaista?) mutta kommentillaan siitä, kuka tai mikä taiteen määrittelee, hän taisi osua oikeaan.

Talous on ollut viime ajat ainoa TÄRKEÄ keskustelunaihe, eikä muusta juuri puhutakaan. Talous on keskustelun mantra, meitä hallitaan talouspuheella. Talous vie politiikkaa kuin pässiä narussa. Talouspuhe on pujahtanut myös keskusteluun taiteesta, vaikka sinne se sopii huonosti, sillä se antaa vaihtoehdottoman kuvan maailmasta. Taiteen ja kulttuurin perusolemus on vaihtoehdoissa. ”Moraali ja ihmisoikeudet pitää asettaa rahan edelle”, sanoi lähetyksessä kuvataiteilija Jani Leinonen.

Viekö talous kulttuurin teuraaksi? Se nähdään seuraavan vaalikauden aikana. Kannattaa äänestää myös kulttuurin puolesta.

Viekö talous kulttuurin teuraaksi? Se nähdään seuraavan vaalikauden aikana. Kannattaa äänestää myös kulttuurin puolesta. Toivon, ettei käynnissä oleva keskustelu taiteen asemasta pääty vaaleihin.

Janne Saarikivi
Janne Saarikivi #kulttuurinvälikysymys

Kulttuurin välikysymys –keskustelussa kriitikkona toiminut kielentutkija Janne Saarikivi kommentoi, että nykyään taiteestakin puhutaan työn, hyödyn ja rahan kielellä. Mutta tuskin kovinkaan montaa taiteilijaa kiinnostaa, miten saadaan Suomi nousuun. Taide luo merkityksiä ja se on paljon tärkeämpää.

Merja Puustinen, Paavo Arhinmäki
Merja Puustinen, Paavo Arhinmäki #kulttuurinvälikysymys

Lähetyksessä kuvataiteilija ja tutkija Merja Puustinen oli aiemmin todennut, että taide on välineellistetty verenpaineen laskemiseen (hyvinvointitaide) ja innovaatiopolitiikkaan. Taiteilijoille jaellaan käskyjä, että heidän tulee kantaa vastuunsa Suomen kansantalouden kasvusta ja työllisyydestä ja tuottaa kansainvälisiä menestystarinoita.

”Taide vaatii taitoa, taito vaatii aikaa ja aika rahaa.”― Pihla Viitala
Näyttelijä Pihla Viitala.
Näyttelijä Pihla Viitala. pihla viitala

Kun ryhdyimme työtoverini Aleksis Salusjärven kanssa käsikirjoittamaan Kulttuurin välikysymys–projektin suoraa tv-lähetystä, moni kävi sanomassa minulle: ”Älkää sitten tehkö rahakeskustelua”. Se on hyvä toivomus. Rahakeskusteluhan siitä silti tuli – ainakin hetkittäin. Vaikka kulttuurin budjetti on surkean pieni, alle prosentin koko valtion budjetista, sen sisällä heilahdukset vaikuttavat radikaalisti. Ei ole uhoamista puhua pudotuspelistä ja sivistysvaltion uhanalaisuudesta. Näyttelijä Pihla Viitala puhui taiteilijan työstä konkreettisesti. ”Taide vaatii taitoa, taito vaatii aikaa ja aika rahaa.”

Lauantaisessa keskustelussa tuli jälleen kerran selkeästi esille, että vaikka poliitikot eivät määritä taidetta, heidän vastuunaan on sivistysvaltion ylläpitäminen ja edellytyksien luominen taiteen tekemiselle. Entinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki pohti talouden vaihtoehdottomassa tilassa taiteen kalliita seiniä. Se pitäisikö taiteen julkinen tuki jakaa rakenteiden sijasta yksittäisille taiteilijoille, on kuitenkin monimutkainen kysymys.

”Valtio rahoittaa taidetta kuullakseen totuuden itsestään.”― Ville Ranta
Päivi Lipponen, Jani Leinonen, Ville Ranta, Kike Elomaa
Päivi Lipponen, Jani Leinonen, Ville Ranta, Kike Elomaa sensuuri

Arvokeskustelua peräänkuuluttanut Janne Saarikivi kysyi: ”Miksi rahaa kulttuurille on nyt sen verran kuin on? Köyhällä Suomella oli sata vuotta sitten rahaa Kansallisteatteriin ja Ateneumiin ja nyt ei muka ole.” ”Me muodostamme valtion ja sen arvot ja voimme keskustella, millaisia arvoja haluamme edustaa”, totesi Jani Leinonen. Ja ruokkivaa kättä saa ja pitää myös purra. ”Valtio rahoittaa taidetta kuullakseen totuuden itsestään”, sanoi sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Kulttuurin välikysymys on ollut minulle kulttuuritoimittajana tärkeä työ. Kun Nuoren Voiman Liitto ehdotti yhteistyötä Taide 2015 -hankkeensa kanssa, tuntui selvältä, että juuri nyt, Suuren Talouskeskustelun aikakautena on puhuttava myös taiteesta. Alkuvuosi on ollut kiihkeä. Olemme työryhmän kanssa ohjanneet 28 taideteos-videota ja saman verran lyhyitä taiteilijahaastatteluja. Yhteistyötoverit ovat kirjoittaneet hienoja kannanottoja nettisivullemme.

Suora lähetys toi Kulttuurin välikysymyksen televisioon. Keskustelussa jäi paljon sanomatta, monta teemaa kauhomatta ja monta kysymystä kysymättä. Silti olen tyytyväinen ja ylpeä, että otimme osaa kulttuurikeskusteluun ja toimme taidetta televisioon. Teemme lisää Kulttuurin välikysymyksiä. Keskustelu osoitti, että siihen on todellinen tarvetta.

Jäi nälkä eikä takki ole tyhjä!

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.