Hyppää pääsisältöön

Antti Tuisku ei ole entisensä – joko poppari kelpaa kriitikoille?

Antti Tuisku keikkaili yksitoista vuotta ennen kuin laulaja sai kutsun isoille festareille.

Antti Tuisku Peto on irti -musiikkivideolla. // Kuva: Kuvakaappaus / Peto on irti

Kaksi naista suutelee kiihkeästi Antti Tuiskun edessä. Laulaja virnistää, tuijottaa härskisti kameraan ja puraisee banaania.

Mie oon Antti Tuisku

...ja mä tulin tänne bailaa.

Popparin kappale Peto on irti on häikäilemättömän tarttuva ja itseironinen. Enää Tuisku ei julista rakkauden sanomaa sifonkihuivien keskeltä. Tämä on uudistunut Antti, laulaja, joka ei välitä muiden mielipiteistä.

Peto on irti -kappaleen musiikkivideota on katsottu reilussa kuukaudessa yli miljoona kertaa. Biisiä on kuunneltu Spotifyssa viiden viikon aikana enemmän kuin Hyökyaalto-hittiä viidessä vuodessa. Kaupallisesta näkökulmasta Pedosta on kasvamassa Tuiskun uran tärkein kappale.

Kaikki fanit eivät ole kuitenkaan samaa mieltä.

Honey sä olet ihan upea ja super kiva ilman et teet jonkun "miley cyrus" tempauksen, nimimerkki wtfoikeesti kirjoittaa YleX:n sivuilla.

Ei tää sovi Tuiskun tyylille ollenkaan, vanhassa ei ollut mitään vikaa. Harvinaisen hirveä pohjanoteeraus, Liljaslie kommentoi YouTubessa.

Antti mitä siulle on tapahtunut, kysyy Aurora The Ripper.

Tuisku ei ole uransa aikana saanut paljoakaan arvostusta musiikkialan ammattilaisilta. Yhdentoista vuoden aikana laulaja ei ole voittanut yhtään Emma-palkintoa tai päässyt soittamaan suurimmille festareille siitä huolimatta, että jokainen Tuiskun yhdeksästä levystä on myynyt vähintään kultaa. Artisti kutsuttiin Tavastiallekin vasta kymmenen vuoden työn jälkeen.

Fanit ovat kuitenkin seuranneet Tuiskua uskollisesti vuosia. Miltä tuntuu, kun oma kuulijakunta vierastaa uutta tyyliä?

- Ymmärrettävältä. Mutta toisaalta en tajua sitä, kun kysytään, missä on se herkkä Lapin poika, joka laulaa isoja, tunteellisia biisejä ja ottaa kantaa tärkeisiin asioihin. Ei se ihminen musiikin takana ole mihinkään muuttunut, Tuisku sanoo YleX:lle.

Artistina Tuisku on kuitenkin muuttunut ja hän myöntää sen itsekin. Vuosien keikkailun jälkeen laulaja ymmärsi, ettei tasainen ja varma suosio riitä.

- Haluan olla Suomen kovin poptähti. Ja jos en ole, en tee tätä työtä ollenkaan. 

"Kaikki artistit tietävät, että noilla festareissa on oma klangi"

Viiden säveltäjän yhteistyönä syntynyttä Sini Sabotage -henkistä tanssibiisiä Peto on irti on helppo parjata laskelmoiduksi levy-yhtiön tuotokseksi. Tuisku kuitenkin vakuuttaa, että muutoshalu lähti artistista itsestään.

- Kävelin jo vuonna 2009 Asko Kallosen toimistoon ja sanoin, että tahdon tehdä hauskempaa musiikkia. Pidän itseäni kuitenkin ihan rentona ja hyvänä tyyppinä ja tahdoin, että se kuuluu biiseistäni.

Levy-yhtiöpomo sanoi popparille sen kun teet, ole itseironisempi.

Levy-yhtiöpomo sanoi popparille sen kun teet, ole
itseironisempi. Tuiskun seuraava albumi _Kaunis kaaos _oli kuitenkin yhä tuttua popballadi-Tuiskua.

- Niin paljon kuin halusinkin sitä, en vielä kyennyt tai ollut valmis muutokseen. Olen aikaisemmin sanonut haastatteluissa, ettei tunnu missään, kun en saa palkintoja tai kriitikot eivät arvosta. Jälkikäteen hävettää myöntää, mutta kyllä se on tuntunut.

Alitajunnassa kytevä paine muiden mielipiteistä jarrutti artistin mukaan muutosta. Nyt Tuisku kokee olevansa rennompi, itsevarmempi ja ennen kaikkea oma itsensä. Enää laulaja ei yritä todistella muille mitään. Taktiikka tuntuu toimivan: tätä kesänä Tuisku on kiinnitetty ensimmäistä kertaa esiintymään Provinssiin ja Ruisrockiin.

- Vaikka keikkapaikkoja ei pitäisi laittaa sillä tavalla järjestykseen, niin kyllä kaikki artistit tietävät, että noilla festareilla on oma klangi, Tuisku sanoo.

Festarikeikat olivat Tuiskulle tärkeä tavoite, jonka piti tapahtua vasta kesällä 2016. Laulaja sanoo nauttivansa ylpeänä nyt saamastaan huomiosta, mutta Tuisku ei odota vieläkään saavansa Emma-palkintoja.

- Ei ole sellainen olo, että lällällällällieru, että tässäpä mie nyt näytän. Oon vaan et fuck jee, avataan skumppa.

Kuuntele Antti Tuiskun haastattelu YleX Himotuimmat -ohjelmassa lauantaina 18.4. klo 12.

Lue myös:

_Antti Tuisku: Tahdoin sen ihan kiva -etuliitteen pois biiseistäni