Hyppää pääsisältöön

Keskitysleirielokuva joka hyllytettiin 70 vuodeksi

Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall), Britannia 2014.
Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall). Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall), Britannia 2014. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,night will fall

"Jos maailma ei kuule näiden kuvien opetusta, yö lankeaa."
Dokumentti Teemalla 21.1. klo 21.30. Areenassa 30 päivää.

Kun länsiliittoutuneiden joukot etenivät Saksassa keväällä 1945 keskitysleireille, he kohtasivat asioita joita eivät koskaan voisi unohtaa. Kaikki kauheudet taltioitiin järjestelmällisesti filmille, ja materiaalista koottiin elokuva, jonka teossa oli mukana myös Alfred Hitchcock. Elokuvaa ei kuitenkaan koskaan esitetty.

Dokumenttielokuva Night Will Fall kertoo tuosta 70 vuoden takaisesta elokuvahankkeesta. Se on järkyttänyt ja puhuttanut katsojia kaikkialla Euroopassa. André Singerin ohjaama Night Will Fall sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla keväällä 2015 nimellä Keskitysleirien salattu totuus.

Elokuvan englanninkielinen nimi on poimittu alkuperäisestä selostuksesta, jonka kirjoitti Dachaun kauhut nähnyt Richard Crossman: "Jos maailma ei kuule näiden kuvien opetusta, yö lankeaa."

Liittoutuneiden psykologisen sodankäynnin jaoston tilaamaan, brittituottaja Sidney Bernsteinin johdolla tehtyyn keskitysleirielokuvaan koottiin materiaalia yli 40:ltä liittoutuneiden sotakuvaajalta. Mukana oli järkyttäviä kuvia Bergen-Belsenistä, Buchenwaldista ja Dachausta sekä neuvostojoukkojen kuvaamaa materiaalia Auschwitzista ja Majdanekista. Elokuva oli tarkoitettu erityisesti saksalaiselle yleisölle, mutta sanoma oli yleismaailmallinen. Kyse oli koko ihmiskunnan kohtalonhetkistä.

Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall), Britannia 2014.
Liittoutuneiden kuvaajat taltioivat kaiken näkemänsä. Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall), Britannia 2014. Teemalauantai,night will fall

Bernsteinin ystävä Alfred Hitchcock toimi elokuvaprojektissa kuukauden ajan neuvonantajana kesällä 1945. Hän kehotti Bernsteinia käyttämään pitkiä yhtenäisiä kamera-ajoja, jotta kuvattua materiaalia ei voisi epäillä väärennökseksi. Hitchcock halusi myös korostaa kuvarinnastuksilla, miten tavalliset saksalaiset viettivät idyllistä arkielämää aivan keskitysleirien lähellä.

Saksalaisten uudelleenkoulutukseen tarkoitettu, natsien hirmutekoja järjestelmällisesti kuvannut elokuva oli nimeltään German Concentration Camps Factual Survey. Se kuitenkin hyllytettiin jo ennen valmistumista, syyskuussa 1945. Kylmä sota oli alkanut, eikä Britannian ulkoministeriö halunnut ärsyttää uutta liittolaistaan Saksaa. Myöskään juutalaisten muuttoa Palestiinaan ei haluttu rohkaista. Bernsteinin kunnianhimoisesta elokuvasta oli tullut poliittinen ongelma.

Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall), Britannia 2014.
"Jos maailma ei kuule näiden kuvien opetusta, yö lankeaa.". Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall), Britannia 2014. Teemalauantai,night will fall

André Singerin ohjaamassa dokumenttielokuvassa jäljitetään hyllytetyn keskitysleirielokuvan vaiheita ja näytetetään otteita tuosta vuonna 2014 restauroidusta elokuvasta. Singer on myös löytänyt alkuperäisissa kuvissa esiintyneitä keskitysleirien eloonjääneitä. Mukana on muun muassa Josef Mengelen ihmiskokeisiin joutunut nainen, joka päätyi myöhemmin Nürnbergin sotarikosoikeudenkäyntiin todistajaksi.

Singer on haastatellut myös keskitysleirien vapauttamisessa mukana olleita sotilaita, jotka yhä murtuvat muistikuvien painosta. Yksi heistä, Bergen-Belseniin vapaututettuja vankeja huoltamaan jäänyt sotilas muistaa kuitenkin myös sen, kuinka ihmisyytensä menettäneet eloonjääneet toipuivat muutamassa viikossa – palasivat ihmisiksi.

Bernsteinin alkuperäinen dokumenttielokuva on restauroitu ja saatettu valmiiksi tekijöiden silloisten ohjeiden mukaisesti. German Concentration Camps Factual Surveyn ensiesitys oli Lontoossa 16. huhtikuuta 2015 eli 70 vuotta sen kuvaamisen jälkeen. Britanniassa elokuvaa levitettiin ikärajalla K18.

 • 21.00 Keskitysleirien salattu totuus (16) (Night Will Fall), Britannia 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus André Singer.

André Singerin dokumenttielokuva esitetään Teemalauantaissa 21.1.2017. Illan muut elokuvat ovat Yö ja usva sekä Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet. Elokuva uusitaan 24.1. ja 27.1.
Elokuva esitettiin ensi kertaa Teemalauantaissa 25.4.2015. Silloin sen parina nähtiin Auschwitzin seitsemän kääpiötä, tv-dokumentti itäeurooppalaisen Ovitzin sirkusperheen vaiheista.

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään 27.1.2017.

Artikkeliin on lisätty 21.4.2015 tieto alkuperäisen keskitysleirielokuvan ensi-illasta Lontoossa. Uusintatiedot on päivitetty 20.1.2017.

Keskitysleirien salattu totuus (K16) on katsottavissa Areenassa. Se sisältää poikkeuksellisen järkyttäviä kuvia.

Night Will Fall: dokumenttielokuvan traileri

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema