Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Kosteikon kasvatit

Inhimillinen tekijä, yle tv1
Tommi Liimatainen, Anne Flinkkilä, Ani Kellomäki ja Jussi Rainio keskustelevat kostean perinteen katkaisemisesta. Inhimillinen tekijä, yle tv1 inhimillinen tekijä

TV1 perjantaina 24.4.2015 klo 22.00 - 22.50, uusinta lauantaina 25.4. klo 17.10
Yle Areenassa vuoden ajan

Tommi Liimatainen tunnetaan musiikkimaailman vaikuttajana, veljensä Jonne Aaronin managerina ja laulajalegenda Katri-Helenan kumppanina.

Inhimillisessä tekijässä Tommi kertoo omaa tarinaansa siitä, miten hän onnistui katkaisemaan suvun kostean perinteen.

Muistot veivät yöunet

Tulevana juhannuksena Tommille tulee täyteen kymmenen vuotta raittiutta. Sen kunniaksi hän julkaisee kirjan Kaasu pohjassa, jossa ruotii niin juomistaan kuin raittiuttaankin.

Tommi sanoo, että muistoihin palaaminen vei välillä yöunet, mutta tarina kannattaa kertoa siksi, että jokainen voisi pysähtyä hetkeksi miettimään omaa suhdettaan alkoholiin.

Haimatulehdus pysäytti

Tommin lisäksi ohjelmassa tavataan toinen musiikkimies, Jussi Rainio. Jussi muistetaan etenkin Neon2-yhtyeestä. Nykyään hän keikkailee Ressu Redfordin kanssa.

Takavuosina Jussin keikkaelämä oli kosteaa, aikä yhtään keikkaa tehty selvin päin. Jussin oli kuitenkin jätettävä alkoholi, koska terveys petti. Haimatulehdus oli viedä miehen hautaan.

Köyhyyttä, likaisia vaatteita

Tommi ja Jussi pohtivat ohjelmassa sitä, miten paljon he kärsivät lapsena etenkin isän juomisesta. Alkoholistiperheen maine oli huono ja häpeä jokapäiväinen seuralainen.

Jussin isän juomisen takia lapsuutta leimasi äärimmäinen köyhyys, yökastelijalle ei löytynyt puhtaita vaatteita kouluun.

Jussi on tehokkaasti torjunut lapsuusmuistot ja tunteet. Vasta nyt hän on lähtenyt niitä jäljittämään. Miksi ihmeessä Tommi ja Jussi sitten jatkoivat samaa juomisen perinnettä? Hyvä kysymys, johon kumpikin etsii vastauksia.

Kulttuurikodin salaisuus

Toimittaja Ani Kellomäki mursi ison vaikenemisen padon, kun hän alkoi kirjoittaa blogia alkoholistin aikuisen lapsen elämästä ja tunnoista. Blogia lukivat lyhyessä ajassa kymmenet tuhannet ihmiset ja kosteikossa kasvaneet löysivät toisensa.

Anin omassa kodissa oli tarkoin varjeltu salaisuus: kulttuurikodin seinien sisäpuolella juotiin paljon ja lapset tekivät kaikkensa kulissien pitämiseksi pystyssä.

Pienet murheet eivät kaada

Anista kasvoi huolehtija, pärjääjä ja suorittaja. Kaikki ominaisuuksia, jotka myös Tommi ja Jussi tunnistavat itsessään.

Suorittaminen voi saada äärimmäisiä muotoja, loppuun palamista, masennusta ja syviä arvottomuuden tunteita.

Toisaalta taas, alkoholistiperheen lasten selviytymistaidot saattavat olla hyödyllisiäkin. ”Ei ainakaan pienistä murheista kaadu”, Tommi sanoo.

Pelottava raittius

Tommin raittius alkoi aikoinaan päähänpistoista ja sukulaisen kanssa lyödystä vedosta, mutta muuttui pysyväksi olotilaksi. Mikä raittiudessa sitten pelotti aluksi? ”Kaikki”, Tommi sanoo.

Miten kohdata sellaiset tilanteet ja juhlat, joissa ennen joi ja joissa muut jatkavat juomistaan? Voiko jäädä pois? Mitä menettää?

Jussi puolestaan palasi heti toivuttuaan keikoille. Selvin päin laulaminen oli aluksi vaikeata: oli opeteltava laulamaan uudestaan ja tarkemmin, koska aikaisemmin alkoholi oli vienyt itsekritiikin. Oma identiteetti alkoi löytyä.

Valmiustila päällä

Anin mukaan tutkimuksissakin on todettu, että alkoholistiperheessä kasvanut lapsi on tottunut siihen, että valmiustila on päällä ja elämä on yhtä vuoristorataa.

Tasainen arki voi tuntua tylsältä ja siksi tiedostamattaankin voi hakeutua tutulta tuntuviin tilanteisiin, vaikkapa haastaviin parisuhteisiin. Jussi tunnistaa tämän. Vaikka raittius on tuonut voittopuolisesti hyviä asioita, tavallisessa arjessa on opettelemista.

Tommi on eri mieltä. Hänestä raittius on kaikkea muuta kuin tylsää – tai sitten Tommi on vain tyytyväinen siihen tasaiseen tylsyyteen.

Isän ja pojan hetket

Jussilla on kymmenvuotias poika, jonka hyvinvointi on hänelle sydämen asia.

Poika ei ole koskaan nähnyt isäänsä juovuksissa ja Jussi sanookin, että hän tekee kaikkensa pystyäkseen tarjoamaan pojalle erilaisen lapsuuden kuin hänellä itsellään oli.

Tommi taas on pystynyt tukemaan omaa isäänsä ja kertoo liikuttuneena siitä, millaisia hetkiä isän kanssa on nyt vietetty.

Kommentit
 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

 • Keskustele huipputuloisista!

  Se suurituloisin promille

  Millaista on kaikkein suurituloisten elämä Suomessa? Eniten tienaavan promillen sisällä erottuu kolme joukkoa: perijät, ammattijohtajat ja yrittäjät. Millaista heidän elämänsä on ja mitä he ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta? Kunniansa saavat kuulla niin poliitikot, media kuin koko hyvinvointivaltiokin.

 • Keskustele metsäpolitiikasta

  Mihin suuntaan metsiemme hoitoa pitäisi viedä?

  Miten Suomen metsiä pitäisi sekä hyödyntää taloudellisesti että pitää huolta hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta? Miten siis sekä säästää että syödä kakku?

 • Keskustele huvipuistoista!

  Huvittavaa bisnestä

  Mistä huvipuistojen tuotto syntyy, ja miten investoida niin, että yleisö tulee aina uudelleen ja uudelleen? Kun vielä on kesää jäljellä huvipuistotaloudesta kertovat Lasten päivän säätiön ja Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin ja Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo. Puhelimen päähän saamme Sariolan kiertävän tivolin toimitusjohtajan Ville Sariolan.

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä, ja jatkuvuudesta

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.