Hyppää pääsisältöön

Nuorten kansanedustajien määrä kasvoi – tässä kaikki alle 30-vuotiaat päättäjät

Eniten alle 30-vuotiaita kansanedustajia on sosiaalidemokraateilla, keskustalla ja perussuomalaisilla. Suhteellisesti eniten heitä on vasemmistoliitossa.

Li Andersson sai eniten ääniä alle 30-vuotiaista ehdokkaista. // Kuva: Tero Leponiemi

Uudessa eduskunnassa istuu 14 kansanedustajaa, jotka ovat alle 30-vuotiaita. Nuorten edustajien määrä kasvoi huomattavasti, sillä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa alle kolmikymppisiä valittiin vain yhdeksän kappaletta.

Uuden eduskunnan nuorin edustaja on vain 24-vuotias sastamalalainen Ilmari Nurminen, joka sai Pirkanmaan vaalipiirissä 5 079 ääntä. Ennätyslistalle Nurminen ei pääse, sillä Suomen historian nuorin kansanedustaja on Erkki Liikanen, joka valittiin 21-vuotiaana vuonna 1972.

Suhteellisesti eniten alle 30-vuotiaita on vaalitappion kärsineellä vasemmistoliitolla. Vasemmistoliiton 12 ehdokkaasta kaksi eli 16,7 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Sosiaalidemokraateilla, perussuomalaisilla ja keskustalla on eniten eli kolme alle 30-vuotiasta kansanedustajaa, mutta niiden suhteelliset prosenttiosuudet (8,9, 7,9 ja 6,1) jäävät huomattavasti vasemmistoliiton lukemista.

Suomen ruotsalaisella kansanpuolueella ja kristillisdemokraateilla ei ole yhtään alle 30-vuotiasta kansanedustajaa uudella vaalikaudella.

Alle 30-vuotiaat kansanedustajat äänimäärän mukaisessa järjestyksessä

Li Andersson, vasemmistoliitto, 15 154 ääntä

27-vuotias turkulainen Li Andersson valittiin eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Andersson on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Hän on Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuuston jäsen.

Anderssonin ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Lupaan olla tuloeroja kaventavan ja yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisen talouspolitiikan äänekäs puolestapuhuja.

Tiesitkö tätä Li Andressonista: Verkkosivujensa mukaan Andersson rakastaa matkustamista Venäjällä. Hän nauttii yöllisistä kävelyretkistä ja on parantumaton kahviaddikti.
 

Sanna Marin, sosiaalidemokraatit 10 904 ääntä

29-vuotias tamperelainen Sanna Marin valittiin eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä.

Marin on koulutukseltaan hallintotieteiden kandidaatti ja opiskelee yliopistossa kunta- ja aluejohtamista. Marin on SDP:n varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Marinin ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Haluan muuttaa talouspolitiikan linjaa työllisyyttä tukevaksi.

Tiesitkö tätä Sanna Marinista: Verkkosivujensa mukaan Marin on sateenkaariperheen lapsi. Hän kertoo, että tämän vuoksi tasa-arvo tai ihmisten yhdenvertaisuus eivät ikinä ole olleet mielipidekysymyksiä vaan hänen moraalikäsityksensä perusta.

Katri Kulmuni, keskusta, 9 705 ääntä

27-vuotias torniolainen Katri Kulmuni valittiin eduskuntaan Lapin vaalipiiristä.

Kulmuni on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti. Kulmuni on yrityskoordinaattori TempNor Groupissa sekä Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Kulmunin ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Taistelen lähipalveluiden puolesta, mikä tarkoittaa koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamista lähellä kansalaista.

Tiesitkö tätä Katri Kulmunista: Kaikki Kulmunin verkkosivuillaan mainitsemat vaaliteemat liittyvät ainakin jollain tavalla Lappiin.

Hanna Sarkkinen, vasemmistoliitto, 9 572 ääntä

27-vuotias oululainen Hanna Sarkkinen valittiin eduskuntaan Oulun vaalipiiristä.

Sarkkinen on koulutukseltaan filosofian maisteri, pääaineenaan aate- ja oppihistoria. Hän on vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja ja Oulun kaupunginvaltuutettu.

Sarkkisen ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Lupaan toimia eduskunnassa päämäärätietoisesti tulo- ja terveyserojen kaventamiseksi ja tasa-arvon lisäämiseksi.

Tiesitkö tätä Hanna Sarkkisesta: Verkkosivujensa mukaan Sarkkinen on himoliikkuja, jonka harrastuksiin kuuluu muun muassa jooga.

Antti Kurvinen, keskusta, 5 836 ääntä

28-vuotias kauhavalainen Antti Kurvinen valittiin eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä

Kurvinen on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri. Hän työskentelee lakimiehenä ja Kauhavan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana.

Kurvisen ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Toimin Vaasan vaalipiirin eli koko Lakeuden omana edunvalvojana ja asiamiehenä. Lupaan olla alueemme ihmisten ja yhteisöjen käytössä.

Tiesitkö tätä Antti Kurvisesta: Verkkosivujensa mukaan Kurvinen on pohjanmaalaiseen tapaan kiinnostunut pesäpallosta.

Ilmari Nurminen, sosiaalidemokraatit, 5 079 ääntä

24-vuotias sastamalalainen Ilmari Nurminen valittiin eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä.

Nurminen on kunta- ja aluejohtamisen yliopisto-opiskelija.

Nurmisen ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Haluan puolustaa ja kehittää julkisia palveluita ja varmistaa, ettei terveydenhuoltoamme ulkoisteta monikansallisille yhtiöille.

Tiesitkö tätä Ilmari Nurmisesta: Ilmari Nurminen on vanhemman väestön suosiossa. Hän ilmoittaa verkkosivuillaan olevansa vanhusten ja omaishoitajien puolustaja. Nurminen on jäsen Pirkanmaan omaishoitajien hallituksessa.

Joona Räsänen, sosiaalidemokraatit, 5 023 ääntä

Skip Twitter post

28-vuotias lohjalainen Joona Räsänen valittiin eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä.

Räsänen on koulutukseltaan tradenomi. Hän toimii Demarinuorten puheenjohtajana sekä Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Räsäsen ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Lisätään työtä ja talouskasvua.

Tiesitkö tätä Joona Räsäsestä: Twitter-tilinsä kuvauksessa Räsänen ilmoittaa olevansa "Kutakuinkin kelpo kaljuuntuva sosialidemokraatti."

Olli Immonen, perussuosmalaiset, 4 875 ääntä

Olli Immonen kuvassa vasemmalla.

29-vuotias oululainen Olli Immonen valittiin eduskuntaan Oulun vaalipiiristä.

Immonen on koulutukseltaan turvallisuusvalvoja. Hän toimi kansanedustajana myös edellisellä vaalikaudella.

Immosen ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Lupaan ajaa poliittisessa päätöksenteossa ensisijaisesti Suomen ja suomalaisten etua.

Tiesitkö tätä Olli Immosesta: Immonen ilmoittaa verkkosivuillaan harrastavansa todella montaa eri asiaa. Immosen harrastaa kirjallisuutta, kirjoittamista, suomalaista kulttuuria, taloutta, historiaa, antiikkia, liikuntaa, ulkoilua, kalastusta, luonnossa liikkumista sekä silloin tällöin myös ammuntaa.

Saara-Sofia Sirén, kokoomus, 4 621 ääntä

28-vuotias turkulainen Saara-Sofia Sirén valittiin eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Sirén on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. hän toimii Lastenklinikoiden kummien projektikoordinaattorina ja on Turun kaupunginvaltuutettu.

Sirénin ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Lupaan huomioida kaikessa päätöksenteossa taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristönäkökulman kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Tiesitkö tätä Saara-Sofia Sirénistä: Sirén on työskennellyt eduskunnassa kahdella edellisellä vaalikaudella. Verkkosivuillaan hän sanookin tietävänsä tarkkaan, mihin on lähtenyt.

Wille Rydman, kokoomus, 4 493 ääntä

Skip Twitter post

29-vuotias helsinkiläinen Wille Rydman valittiin eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

Rydman on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Rydman toimii kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteerinä ja on Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Rydmanin ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Suomen tulee olla maa, joka kannustaa tekemään työtä, yrittämään, menestymään ja investoimaan.

Tiesitkö tätä Wille Rydmanista: Oli lähellä, ettei Rydman olisi lähtenyt mukaan politiikkaan, sillä hänestä piti verkkosivujensa mukaan tulla ammattimuusikko. Hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan, mutta päättikin tähdätä politiikkaan. Rydman suoritti valtiotieteen maisterin opinnot Helsingin yliopistossa vain kahdessa vuodessa, vaikka opintojen aika on tavallisesti viisi vuotta.

Ozan Yanar, vihreät, 4 184 ääntä

27-vuotias helsinkiläinen Ozan Yanar valittiin eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

Yanar on taloustieteen yliopisto-opiskelija. Hän toimii Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajana.

Yanarin ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Vaalikauden loppuun mennessä Suomi on valmis siirtymään perustuloon ja panostaa uusiutuvaan energiaan.

Tiesitkö tätä Ozan Yanarista: Yanarilla on turkkilaiset vanhemmat. Hän muutti Suomeen 14-vuotiaana ja oppi kielen nopeasti kavereiden avustuksella. Vapaa-ajallaan Yanar pelaa ja seuraa jalkapalloa. Hänen suosikkijoukkueensa on turkkilainen Besiktas.

Tiina Elovaara, perussuomalaiset, 4 093 ääntä

28-vuotias tamperelainen Tiina Elovaara valittiin eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä.

Elovaara on aikuiskasvatuksen yliopisto-opiskelija. Hän toimii perussuomalaisten valtuustoryhmän edustaja Tampereen kaupunginhallituksessa.

Elovaaran ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Panostaa ennaltaehkäisyyn erityisesti perhepalveluissa.

Tiesitkö tätä Tiina Elovaarasta: Elovaara kertoo verkkosivuillaan olevansa kotoisin vaatimattomista lähtökohdista ja tarkastelee yhteiskuntaa niistä käsin.

Petri Honkonen, keskusta, 2 977 ääntä

28-vuotias saarijärveläinen  Petri Honkonen valittiin eduskuntaan Keski-Suomen vaalipiiristä.

Honkonen toimii historian ja yhteiskuntaopin opettajana. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

Honkosen ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Lupaan tehdä töitä työllisyyden parantamiseksi Keski-Suomessa.

Tiesitkö tätä Petri Honkosesta: Honkonen kiinnostui politiikasta jo ala-asteella. Hän kertoo verkkosivuillaan olleensa pettynyt, kun Martti Ahtisaari valittiin presidentiksi vuonna 1994. Honkonen oli toivonut, että presidentiksi olisi valittu Elisabeth Rehn, jota Honkonen kuvailee herttaiseksi tädiksi.

Simon Elo, perussuomalaiset, 2 884 ääntä

Skip Twitter post

28-vuotias espoolainen Simon Elo valittiin edkuskuntaan Uudenmaanvaalipiiristä.

Elo on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Hän toimii Espoon kaupunginvaltuutettuna ja juontaa viikoittaista keskusteluohjelmaa Radio Rapu -kanavalla.

Elon ensimmäinen vaalilupaus Ylen vaaligalleriassa kuului näin: Minä säästäisin maahanmuutosta.

Tiesitkö tätä Simon Elosta: Elo kertoo verkkosivuillaan olevansa kiinnostunut muun muassa videopeleistä. Hän on kirjoittanut säännöllisen epäsäännöllisesti vuodesta 2007 alkaen.

Muokattu 20.4. klo 16:48 Sanna Marinin kotikaupunki ja vaalipiiri.

Lue myös:

Näin julkkikset reagoivat vaalitulokseen

Paljonko kaltaisiasi on uudessa eduskunnassa? Tee testi!