Hyppää pääsisältöön

Tappara uusi lätkämestaruuden Kärppien kustannuksella 1987

Jääkiekon SM-liigan finaaleissa kaudella 1986–87 kohtasivat Suomen kaksi parasta joukkuetta. Runkosarjan voittanut Oulun Kärpät pelasi viidennessä finaalipelissä selkä seinää vasten ja Tampereen Tapparaa pidettiinkin laajemmalla pelaajamateriaalillaan ennakkosuosikkina. Oheisessa koosteessa on katsottavissa finaalisarjan ratkaisseen ottelun kaikki maalit ja loppulöylyt.

Finaalisarjan tulokset ennen viidettä ottelua.
Finaalisarjan tulokset ennen viidettä ottelua. Finaalisarjan tulokset ennen viidettä ottelua. Kuva: Yle kuvanauha kuvakaapaus

Tappara oli ennakkosuosikki hyvän kuntonsa, tasaisten kentällisten sekä perusvarman, joskus eleettömän, mutta liikkuvasti raiteillaan pysyvän pelitapansa johdosta. Kärppien taas uskottiin menestyvän tai epäonnistuvan maalivahti Hannu Kamppurin ja Kari Jalosen johtaman ykkösviisikon esitysten mukaan.

Tapparan riveissä pelasivat muun muassa puolustajat Teppo Numminen ja Timo Jutila sekä hyökkääjät Janne Ojanen, Timo Susi ja Arto Kulmala. Tapparaa valmensi Rauno Korpi.

Kärppien joukkueessa kiekkoilivat taas sellaiset legendat kuin keskushyökkääjä Kari Jalonen, puolustaja Heikki Riihijärvi, laitahyökkääjä Kai Suikkanen sekä luottopakki Hannu Jalonen. Joukkuetta valmensi Pentti Matikainen. Jalonen myös voitti kaudella runkosarjan pistepörssin. Keskushyökkäjä nakutti huimat 93 pistettä 44 ottelussa (29+64).

Viides finaaliottelu sai salama-alun ja ensimmäinen maali nähtiin jo 35 sekunnin pelin jälkeen. Maalin viimeisteli Tapparan kolmoskentällisessä pelannut Reijo Mikkolainen, joka oli yllättäen jo alussa kentällä.

Tapparan Tim Thomas lisäsi avauserässä sinipaitaisen vierasjoukkueen johdoksi jo 0–2.

Rauno Korpi kultatuolissa ja Kanada-malja näpeissä.
Rauno Korpi kultatuolissa ja Kanada-malja näpeissä. Rauno Korpi kultatuolissa ja Kanada-malja näpeissä. Kuva: Yle kuvanauha tappara

Ottelun toinen erä alkoi kuin ensimmäinen. Teppo ”isänpoika” Numminen teki 0–3 maalin vain 58 erän alusta. Kärppien Markku Kyllösen onnistui juitenkin kaventaa tilanteeksi 1–3 toisen erän loppuminuuteilla.

Kolmannessa erässä Tappara meni kuitenkin menojaan. Reijo Mikkolainen teki illan toisen maalinsa ja vaikka John Newberry kavensi vielä 2–4, oli Tapparan etumatka oululaisjoukkueelle liikaa.

Jopa ikonisesti illan viimeisen maalin huijasi Tapparan Timo Susi. Suden maalin jälkeen peliä oli jäljellä 2:46, joten Tappara saattoi tyylitellä suomenmestaruuteen, jonka se uusi edelliskaudesta.

Koostevideon lopussa nähdään vielä mestaruusjuhlallisuuksia kentältä sekä Tapparan pukukopista. Lisäksi kuullaan Timo Suden ja valmentaja Rauno Korven haastattelut.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto