Hyppää pääsisältöön

Tiede pahan palveluksessa

Keskitysleirin portti Ranskassa
Natzweiler-Struthof oli ainoa keskitysleiri Ranskan maaperällä Keskitysleirin portti Ranskassa tiede pahan palveluksessa

Kuinka saksalaiset tiedemiehet 1940-luvulla etsivät oikeutusta natsien rotuopeille ja perusteluja ali-ihmisten tuhoamiselle? Harvinainen arkistomateriaali paljastaa mm. millaisia ihmiskokeita keskitysleireillä tehtiin.

Marraskuussa 1944 liittoutuneiden joukot löysivät Strasbourgin yliopistolta 86 runneltua vainajaa. Niin alkoi paljastua yksi natsi-Saksan pahamaineisimmista operaatioista. Heinrich Himmlerin alaisuudessa toiminut joukko tutkijoita, sotilaita ja seikkailijoita oli ottanut tehtäväkseen etsiä tuhottavien juutalaisten joukosta näyttelykappaleita rotuteorioita esittelevää museota varten, joka piti perustaa Strasbourgiin. Ahnenerbe-järjestön hankkeessa valittiin keskitysleireiltä ihmisiä koekaniineiksi.

Ennen esittämätöntä arkistofilmiä, salaisia asiakirjoja ja johtavien historioitsijoiden sanoja yhdistävä dokumentti kertoo keskitysleirien kauhuista sekä rikoksista, joita tehtiin tieteen nimissä.

  • (Au nom de la race et de la science, Strasbourg 1941–1944), Ranska 2013. Tuotanto France Télévisions
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa