Hyppää pääsisältöön

12 päivää, 10 orkesteria, 900 muusikkoa, 24 sinfoniaa - Tukholman konserttitalo juhlii Sibeliusta ja Nielseniä

Sibelius Nielsen Stockholm 2015
Sibelius Nielsen Stockholm 2015 Kuva: Kungliga Filharmonikerna sibelius nielsen stockholm 2015

Hötorgetilla sijaitseva Tukholman Konserttitalo on Pohjolan musiikkielämän ehdottomia keskuksia. Vuonna 1926 valmistunut talokaunotar on paitsi Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen koti ja Nobel-juhlallisuuksien pitopaikka, myös vilkkaan ja rohkean ohjelmatoiminnan linnake. Nyt se on panostanut 12 päivää kestävään festivaaliin, jonka kuluessa kuullaan kaikki 150-vuotisjuhlallisuuksien kohteina olevien Jean Sibeliuksen ja Carl Nielsenin numeroidut sinfoniat sekä lisäksi 11 muuta sinfoniaa, joilla on jokin elimellinen kytkös Nielsenin ja Sibeliuksen teoksiin.

Tukholman konserttitalo
Tukholman Konserttitalon sininen väri jää mieleen. Tukholman konserttitalo Kuva: Stockholms Konserthus tukholman konserttitalo

Filharmonikkojen vieraana

Festivaalin rungon muodostavat Sakari Oramon johtamat Tukholman filharmonikot, jotka toimivat isäntinä yhdeksälle vierailevalle orkesterille. Tiistaina 21. päivänä soitettavaa konserttia kunnioittavat läsnäolollaan niin Tanskan kuin Ruotsinkin kuningashuone sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Sakari Oramo johtaa Sibeliuksen ja Nielsenin sinfoniat nro 4.

Suomesta on Radion sinfoniaorkesterin lisäksi mukana tietysti John Storgårdsin johtama Helsingin kaupunginorkesteri, jonka suhde Sibeliukseen on historiallisesti aivan erityinen. Ruotsalaista orkesterikenttää edustavat isäntien lisäksi Göteborgin, Malmön, Helsingborgin ja Norrköpingin sinfoniaorkesterit sekä Ruotsalainen kamariorkesteri, Svenska Kammarorkestern ja Kungliga Hovkapellet. Hovkapellet on Kuninkaallisen oopperan orkesteri ja sen kapellimestarina festivaalilla on Leif Segerstam. Mukaan on saatu myös Odensen sinfoniaorkesteri Nielsenin synnyinkaupungista.

Musiikkinautintoa syventämään

Festivaalin yhteydessä on Konserttitalossa esillä myös kaksi näyttelyä. Nielsen-näyttely Carl Nielsen – music is life on Odensen kaupunginmuseoiden tuottama ja ollut esillä aiemmin mm. New Yorkin filharmonikkojen Nielsen-sarjassa vuonna 2012. Sibelius-näyttelystä vastaa puolestaan Suomen Tukholman-instituutti ja näyttely jatkaa Konserttitalosta matkaansa muualle Ruotsiin ja myöhemmin myös Suomeen. Konserttivieraan elämystä syventävät sekä perusteellisesti toimitettu ohjelmakirja että jokaista konserttia edeltävä esittelytilaisuus. Niissä festivaalin ”aivo” Mats Engström keskustelee joko professori Ilkka Oramon tai Nielsen-tuntija John Fellowsin kanssa.

Radion sinfoniaorkesteri yhyttää hyvät ystävät

Hannu Linnun johtamassa RSO:n konsertissa on Sibeliuksen 5. sinfonian parina hänen hyvän ystävänsä Wilhelm Stenhammarin sinfonia nro 2. Stenhammar ihaili Sibeliusta lähes rajattomasti ja tämä ihailu ilmenee toisessa sinfoniassa monissa ratkaisuissa ja jopa suoranaisina Sibelius-lainoina. Molemmat teokset ovat myös valmistuneet vuonna 1915, tosin Sibelius muokkasi viidennen sinfonian lopulliseen muotoonsa keväällä 1919.

Kuuntele Radion sinfoniaorkesterin vierailukonsertti Tukholmassa
Yle Radio 1 ke 22.4.2015 klo 19.55

Hannu Lintu, kapellimestari
Wilhelm Stenhammar Sinfonia nro 2 g-molli
Jean Sibelius Sinfonia nro 5 Es-duuri

Väliajalla ovat vieraina Sakari Oramo ja festivaalin suunnittelusta vastaava ohjelmajohtaja Mats Engström.
Suoran lähetyksen Konserttitalosta toimittaa Outi Paananen

#sibelius150

Lue myös - yle.fi:stä poimittua