Hyppää pääsisältöön

Bikinikuntoon terveys vai ulkonäkö edellä?

Prisma Studio vieraili Fitness Classic 2015 -kisoissa Helsingissä
Fitness Classic -kisoissa 18.-19.4. nähtiin ennätysmäärä naiskilpailijoita. Prisma Studio vieraili Fitness Classic 2015 -kisoissa Helsingissä Kuva: YLE/Minna Dufton tv1 prisma studio

Bikinikauden lähestyessä ja fitness -buumin jyllätessä herää kysymys: kuinka paljon fitness-lajeissa mennään ulkonäkö edellä? Keskiviikkona 22.4. TV1:n Prisma Studiossa seurataan fitness -urheilija ja personal trainer Nora Vuorion valmistautumista vaativiin bikini fitness -kisoihin. Haastateltavina Noran lisäksi mm. fitness -harrastaja Sanna Nuutinen, urheiluravitsemusneuvoja Grant Koch sekä "Dr Body" Jan Sundell.

"Valehtelisin, jos väittäisin, ettei minua ulkonäkö kiinnosta", kertoo jo viisi kertaa bikini fitness-kisoihin osallistunut fitness-urheilija ja personal trainer Nora Vuorio. Noran elämään bikini fitness tuli jäädäkseen, kun hän neljä vuotta sitten päätti treenata itsensä kaikkien aikojen kesäkuntoon. Siitä asti nälkä on kasvanut syödessä ja viime viikonlopulla

Helsingin Kulttuuritalolla, Fitness Classic -kisoissa, Nora sijoittui SM-hopealle yli 35-vuotiaiden masters-sarjassa. Vastassa oli historiallinen määrä naiskilpailijoita, takana 23 viikkoa kisadieettiä, kilpailijan tärkeimpänä kehityksen mittarina peili.

Haetaan naisellisuutta, hyvää rakennetta, vähän lihasmassaa ja ei ollenkaan rasvaa.― Nora Vuorio

Esteettisessä extreme -urheilulajissa menestyminen on vuosien työn takana. "Laji tuli Suomeen neljä vuotta sitten, ja nyt pikku hiljaa on hahmottumassa, mitä haetaan: naisellisuutta, hyvää rakennetta, vähän lihasmassaa ja ei ollenkaan rasvaa", kertoo Nora. Omasta mielestään Nora on tällä hetkellä elämänsä kunnossa sekä fyysisesti että henkisesti. Tukena ja turvana kisaprojektissa ovat fitness-valmentajapariskunta Jari ja Heidi Sorsa, jotka osaavat toppuutella sinnikästä urheilijaa tarvittaessa. Kun kroppaa muuttuu radikaalisti, mieli ei välttämättä pysy perässä:

"Ei sitä muutosta vaan aina itse näe. Ja sitten kun sitä saa, pitäisi siihen vielä osata olla tyytyväinen. Pakkomielteitä syntyy helposti ja ihminen alkaa näyttää näivettyneeltä, jos koko ajan tuijotetaan vaakaa", Nora tietää. Noran treeniin liika vaa'an tuijottelu ei kuulu, ja hän yrittää syödä monipuolisesti kaikkea. Tarkkaa touhu silti on, ja hallitsee helposti koko elämää. Bikini-fitness kun sattuu olemaan fitness-lajeista armottomin: siinä rakenteella ja kauneudella on oikeasti merkitystä.

fitness-harrastaja Sanna Nuutinen
Fitness-kunto on pitkäjänteisen työn tulos. fitness-harrastaja Sanna Nuutinen Kuva: Lari Järnefelt/Felt Fotografi tv1 prisma studio

Terveys kuulostaa hyvältä

Lontoosta Suomeen reilu vuosi sitten muuttaneen urheiluravitsemusneuvoja ja voimavalmentaja Grant Kochin mielestä fitness-kilpailemisen ja -harrastamisen tulisi perustua enemmän terveyteen. "Kun kysytään, miksi joku on hurahtanut tähän koukuttavaan lajiin, moni antaa vastaukseksi terveyden tavoittelun. Todellisuudessa kuitenkin ihmiset haluavat näyttää paremmilta. Ja onhan se tietenkin tärkeää pitää huolta itsestään ja näyttää hyvältä, mutta olisi hyvä ensin miettiä, mihin oikein on ryhtymässä ja miksi. Syömishäiriöt ja ylikunto ovat valitettavan yleisiä tässä lajissa", Koch tietää. Erityisesti miesten syömishäiriöt ovat lisääntymässä, samoin syömishäiriöksi vielä toistaiseksi luokittelematon ortoreksia sekä miehillä että naisilla.

Todellisuudessa kuitenkin ihmiset haluavat näyttää paremmilta.― Grant Koch

Sanna Nuutinen on siirtynyt fitness-kilpailemisesta toistaiseksi lajin aktiiviseen harrastamiseen. Sannalle on tärkeää kuunnella tarkasti omaa kehoaan, vaikka ulkonäköasioitakin tulee pohdittua. "Ulkonäköä kisaprojektin aikana tuli mietittyä jopa enemmän kuin terveyttä ja peilistä tuijoteltua itseään ja katseltua, mihin kohtaan kehitystä tarvittaisiin. Lähdin tavoittelemaan sitä täydellistä vartaloa." Vasta vajaa vuosi bikini fitness-kisojen jälkeen Sanna on pystynyt myöntämään, kuinka paljon ajatukset kisaprojektissa oikein pyörivät ulkonäön ympärillä. Omalla aviomiehellä oli tärkeä rooli ahkeran treenaajan jalkojen pitämisessä maan pinnalla.

Prisma Studio vieraili Fitness Classic 2015 -kisoissa Helsingissä
Bikini fitness on laji, jossa kilpailijan takapuolella on paljon merkitystä. Prisma Studio vieraili Fitness Classic 2015 -kisoissa Helsingissä Kuva: YLE/Minna Dufton tv1 prisma studio

Tavoitteena veistos omasta kehosta

"Se raja, missä kohtaa homma menee överiksi, on hiuksen hieno. Jossakin päin maailmaa käytetään jo pakaraimplantteja, sillä takapuolihan tässä lajissa on se, missä huomio pyörii." Sannan mielestä naiset ovat aina olleet erityisen hanakoita vertailemaan toisiaan ulkonäön perusteella ja fitness-buumissa ulkonäön merkitys on vain entisestään korostunut. "Kyllä sitä salilla niitä lihaksikkaita takamuksia tuijotellaan ja mietitään, miten sellaisen voisi itse saavuttaa. Sporttisuus nähdään uutena laihuutena."

Fitness-ylilääkäri, "Dr Body" Jan Sundellin, mielestä fitness-lajit sopivat kehonrakennusta paremmin naisten kauneusajatteluun: "Omasta kehosta halutaan tehdä veistos, ja projektista tulee elämäntapa. Sanoisin, että pääasiassa tämä perustuu ulkonäölle."

Keskiviikon Prisma Studio selvittää, kuinka paljon fitness-ilmiössä on kyse tieteestä ja kuinka paljon illuusiosta. Minkälaista elämä on, kun harjoittelu menee ääripäähän ja kaikki pyörii vain oman kehon ympärillä. Studiossa keskustelemassa nähdään tähtitanssija Minna Tervamäki, valmentajaguru Matti Halonen ja psykologi Päivi Frantsi. Lähetyksen juontaa Marjo Harju.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede