Hyppää pääsisältöön

Genesis: osien summa

Genesis-yhtyeen alkuperäisjäsenet. Kuva dokumentista Genesis - osien summa.
Genesis-yhtyeen alkuperäisjäsenet palasivat yhteen muistelemaan menneitä. Genesis-yhtyeen alkuperäisjäsenet. Kuva dokumentista Genesis - osien summa. genesis - osien summa,Genesis

Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett ja Mike Rutherford palasivat vuonna 2014 yhteen kertomaan superbändin tarinan, alusta loppuun, progesta stadionit täyttäneeseen poppiin.

Genesis: osien summa on kertomus siitä, miten kokeellisesta progebändistä tuli stadionpoppia soittava superbändi. Nuo osat eli yhtyeen alkuperäiset jäsenet Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett ja Mike Rutherford palasivat dokumentin kuvauksissa yhteen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1982.

Genesisin tarina on pitkä, ja siihen kuuluvat myös yhtyeen jäsenten sooloprojektit ja -urat.

Alussa oli sisäoppilaitos. Peter Gabriel (laulu), Mike Rutherford (basso/kitara), Tony Banks (kosketinsoittimet) ja Anthony Phillips (soolokitara) tapasivat Charterhousen sisäoppilaitoksessa, ja vielä nimetön yhtye teki ensimmäisen demonsa vuonna 1968. Esikoisalbumin tuotti ja Genesis-nimen keksi koulun entinen oppilas, poptähdestä poptuottajaksi muuntunut Jonathan King. Yhteistyö päättyi siihen: King tuotti myöhemmin muun muassa Bay City Rollersia.

Yhtyeen ensimmäiset isot miehistönvaihdokset tapahtuivat vuonna 1970, toisen albumin Trespassin jälkeen. Anthony Phillips lähti, ja Phil Collins tuli rumpaliksi yhtyeeseen, jonka jäsenet olivat "intensiivisiä" ja jossa oli kaikenlaisia jännitteitä, jotka purkautuivat silloin tällöin. "Mutta se oli hauskaa. Olin yhtyeessä joka ajatteli." Seuraava lisäys oli kitaristi Steve Hackett, ja Genesisin klassinen kokoonpano oli valmis.

Tällä kokoonpanolla levytettiin albumit Nursery Cryme, Foxtrot, Selling England by the Pound ja The Lamb Lies Down on Broadway. Samaan aikaan Genesisin keikat muuttuivat Peter Gabrielin johtamiksi oudoiksi spektaakkeleiksi – myös yhtyeen muiden jäsenten yllätykseksi. Gabriel kertoo aloittaneensa naamioiden ja omituisten esiintymisasujen (mekkoon pukeutunut kettu, Britannia, lepakko...) käytön, koska kitaroita viriteltiin lavalla minuuttikaupalla ja taukojen aikana yleisö tuijotti laulusolistia.

Dokumentissa puhutaan yhtyeen ympärille tuolloin virinneestä kultista, musiikin tuottamasta elevaatiosta ja hengellisestä kaipuusta johon Genesis vastasi. Vaihe huipentui kunnianhimoiseen temaattiseen tupla-albumiin The Lamb Lies Down on Broadway, joka oli suurelta osin Gabrielin projekti. Levyn teko ja sitä seurannut Amerikan-kiertue vaativine lavasteineen hajotti bändin. Gabriel lähti soolouralle.

Phil Collins toteaa siitä vaiheesta: "Aina kun näen Spinal Tapin, ajattelen: olen ollut tuollaisessa bändissä. Se on Genesis!"

Genesis
Genesis genesis

Yhtye päätti jatkaa ilman Gabrielia, ja Collins siirtyi rumpujen takaa laulusolistiksi. Seuraavaksi Hackett jätti yhtyeen. Jäljelle jäi yhä koossa oleva kolmikko Collins, Rutherford ja Banks, jota täydennettiin kiertueilla muun muassa rumpali Chester Thompsonilla ja kitaristi Daryl Stuermerilla.

Progevaihe jäi kauas taakse ja Genesis oli suositumpi kuin koskaan. Hittibiisejä syntyi, Top of the Popsissa esiinnyttiin ja musiikkivideoita tehtailtiin. Kasarikauden huipentumia olivat albumi Invisible Touch ja neljä peräkkäistä loppuunmyytyä konserttia Wembleyn stadionilla.

Punkin jälkeisessä musiikillisessa maisemassa Phil Collinsin johtama Genesis oli kuitenkin muuttunut Britannian vähiten katu-uskottavaksi bändiksi. Kun Collinsia pilkattiin Sylkiäisissä, yhtye tilasi seuraavaan musiikkivideoonsa itsestään Sylkiäis-hahmot.

Dokumentin loppuosa menee juoksenteluksi levystä ja sooloprojektista toiseen, kasarisoundien kera. Mukana on myös materiaalia vuoden 2007 kiertueelta, Genesisin ensimmäiseltä 15 vuoteen – ja viimeiseltä. Kiertue ulottui myös Suomeen.

"Olemme suosittuja, eikä siinä ole mitään pahaa. En ota siitä kunniaa enkä syitä päälleni", Collins toteaa. "On imartelevaa olla osa ihmisten elämän soundtrackia."

Genesis: osien summa sai ensi-iltansa BBC:llä Britanniassa lokakuussa 2014. Steve Hackett on ensiesityksen jälkeen moittinut lopputulosta siitä, että hänen soolouransa ohitetaan siinä kokonaan.

Dokumenttielokuvan ensiesitys Teemalla oli keväällä 2015.

 • Genesis: osien summa (Genesis: Sum of the Parts), Britannia 2014. Ohjaus John Edginton. Tuotanto BBC / Eagle Rock.

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot ja korjattu Nursery Cryme -levyn nimi 18.9.2016.

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema