Hyppää pääsisältöön

Ole tarkkana opintotuen kanssa – voit menettää suuria summia, jotka kuuluvat sinulle

Opintotukea ei tarvitse palauttaa niistä tulorajan ylittävistä tienesteistä, jotka on ansaittu ennen opiskelun aloittamista tai valmistumisen jälkeen.

Opintotuen kanssa on oltava tarkkana. // Kuva: Yle

Kela muistuttaa taas opiskelijoita liikaa maksettujen opintotukien palauttamisesta. Viime vuoden opintotukien vapaaehtoiset palautukset on maksettava viimeistään 31. toukokuuta.

Opiskelijan tai valmistuneen kannattaa olla tarkkana, ettei tukia tule palautettua liikaa. Kela laskee yhteen opiskelijan tulot koko vuodelta, vaikka opiskelija olisi aloittanut opiskelun tai valmistunut keskellä vuotta. Opiskeluajan ulkopuolella ansaittujen tienestien vuoksi ei siis tarvitse palauttaa opintotukea.

Viime vuonna maksettujen opintotukien varsinainen tulovalvonta tapahtuu ensi vuoden alussa. Silloin Kela lähettää perintäkirjeet niille opiskelijoille, jotka eivät ole maksaneet palautusta vapaaehtoisesti.

- Tulovalvonnassa on aina se ongelma, että on jonkin verran niitä, joille ei todellisuudessa synny liikamaksua opintojen aloittamisen tai päättämisen takia, Kelan etuuspäällikkö Regina Ollila kertoo Yle Uutisille.

Laskurissa näkyy

Opintotuen saaja voi tarkistaa netistä Kelan asiointipalvelusta, mitkä vuositulot Kela ottaa huomioon tuen maksussa. Sivuilta löytyvä laskuri huomioi myös opintojen aloittamisen ja valmistumisen tukivuonna.

Virheen mahdollisuus johtuu siitä, että verotuksen ennakkotiedoissa on yhtenä könttänä koko kalenterivuoden tulot kuukausia erittelemättä.

Ongelma syntyy, jos juuri valmistunut tai opintonsa aloittanut opiskelija palauttaa turhia tukikuukausia.

- Joskus on tullut esiin yksittäistapauksia, joissa opiskelija on palauttanut tukia ja huomannut jälkikäteen, ettei tukea olisikaan tarvinnut palauttaa. Kelassa näitä ei voida havaita eikä tukea makseta uudelleen. Toki tukikuukausi säästyy, ja sen voi käyttää myöhemmin, Ollila sanoo.

Yli tuhat euroa

Opiskelijoille on lähtenyt tänä keväänä noin 33 000 perintäehdotusta. Kolmasosa ehdotuksen saaneista pyytää uudelleenkäsittelyä.

- Kun asiakas ilmoittaa tilanteensa ja tulojen maksuajankohdat, voi olla että perittävä määrä pienenee tai jopa poistuu kokonaan.

Kyse on nuoren kukkarolle varsin isoista summista: keskimäärin yli tuhannesta eurosta.

- Tyypillinen perittävä summa on noin kahden kuukauden tuki ja 15 prosentin korotus päälle. Se on aika paljon, joten vapaaehtoinen palauttaminen kannattaa.

Tulojen seuraaminen ja uudelleenkäsittelypyynnön tekeminen on opiskelijan vastuulla. Ollilan mukaan opintotukien takaisinmaksuun liittyvistä asioista on tiedotettu kattavasti.

- Jos osaa vähänkään tietoa hakea, meidän nettisivuilla sitä kyllä löytyy.

Lue myös:

Opintotuen asumislisä polkee paikallaan – väite: "Rahat riittäisivät 900 euron tukeen"

Tiesitkö: opiskelijoiden asumislisää ei ole nostettu 10 vuoteen - näin kommentoivat puolueet

12 twiittiä, jotka kiteyttävät päivän opintotukipäätöksen tunnelmat