Hyppää pääsisältöön

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstop"-ohjelman juontaja Heli Nevakare vuonna 1990.
Juontaja Heli Nevakare vuonna 1990. Rockstop"-ohjelman juontaja Heli Nevakare vuonna 1990. Kuva: Yle/Antero Tenhunen rockstop

Heli Nevakareen luotsaama Rockstop oli 1980-luvulla alkaneista pop-ohjelmista pitkäikäisin ja sitä lähetettiin viiden ja puolen vuoden ajan vuosina 1987–1992. Tähän artikkeliin on koottu musiikkiohjelmasarjan ensimmäisen tuotantokauden yhdeksän jaksoa vuosilta 1987–88. Aiheina kaudella käsiteltiin muun muassa muusikoiden aktivismia, väitettä rockin vaarallisuudesta sitä kuuntelevalle sekä ennen kaikkea turkulaisen dance-yhtye Bogart Co.:n edesottamuksia. Bändiä seurattiin aina Lontooseen asti.

Rockstop erottautui ajan muista musiikkiohjelmista keveydellään ja itseironiallaan. Heli Nevakare tasapainotteli välijuonnoissaan eri alter egojen (ikimuistettavimpana Treisi Nenonen) ja sketsihuumorin rajamailla. Nevakare oli itsekin osaava muusikko ja toi myös tätä osaamistaan ohjelmasarjaan eri cover-kappaleiden muodossa.

Rockstop pyrki varsin määrätietoisesti eroon Helsinki–Tampere-keskeisyydestä. Kevyttä ja kepeää tyyliä höystettiin Kenny Everett -tyylisellä huumorilla. Tyylissä myös pysyttiin, oli kyse sitten sellaisten maailmantähtien kuin Carlos Santanan tai Alice Cooperin haastatteluista, tai vain pienestä yleisöreportaasista Saapasjalkarockista.

Tähän artikkeliin on koottu musiikkiohjelmasarjan ensimmäisen kauden kaikki jaksot. Muiden vuosien ohjelmat löydät alla olevien linkkien takaa.

Rockstopin toinen vuosi
Rockstopin kolmas vuosi
Rockstopin neljäs vuosi
Rockstopin viides vuosi
Rockstopin kuudes ja viimeinen vuosi

Lue lisää jaksosta 1

Aikojen alussa, joskus vuonna viis ja viis. Ei kukaan tiennyt mitään rock 'n' rollista, kunnes se keksittiin...

Kaikkien aikojen ensimmäinen Rockstop-jakso lähetettiin 9. syyskuuta vuonna 1987. Sarjan avausjaksossa katsastettiin menneen kesän tunnelmia Turun Ruisrockista ja Pihtiputaan Saapasjalkarockista.

Jaksossa nähtiin musiikitta tai musiikilla ainakin Iron Cross, The Pretenders, punk-laulaja Johnny Rotten, punk-yhtye Ilona, rock-yhtye Deep Purple, heavy-yhtye W.A.S.P ja tietenkin suomalaiskokoonpano Bogart Co., joka oli lähtenyt Lontooseen luomaan kansainvälistä uraa.

Lue lisää jaksosta 2

Oli valkoisilla valssi ja mustilla miehillä blues. Ja siihen se olis kai jäänytkin, mut takaa aikoi Tšaikovski huus...

Toisessa Rockstopissa tavattiin englantilaismuusikko Peter Gabriel ja irlantilainen laulaja-aktivisti Bob Geldof. Kotimaisista artisteista kameran edessä viihtyivät mm. Kauko Röyhkä sekä Freud Marx Engels & Jung. Jakson suurena aiheena käsiteltiin rockmuusikoiden rotusorronvastaista taistelua. Tähän puututtiin haastatteluiden lisäksi myös ohjelman välisketsissä "sekarotuinen koira".

Herkkupalana jaksosta voidaan nostaa esille myös roudaritietoisku, jossa tamperelainen Eija Hämäläinen kertoi raskaasta mutta värikkäästä ammatinvalinnastaan.

Lue lisää jaksosta 3

Sarjan kolmannessa jaksossa tapaamme Tarot-yhtyeen työnsä ääressä. Bändin ohella haastateltiin äänittäjä Dan Tigerstedtiä, jonka ammatin tärkeimpiin vaatimuksiin kuului etenkin pitkä pinna.

Toimittaja Nevakare taas säntäili vierailulle Lepakkoluolaan ja haastatteli mm. Melrose-yhtyettä.

Erityishuomion ansaitsee jakson käynnistänyt laulunopettaja Taina Räisäsen haastattelu rokkareiden oikeasta laulutavasta. Esimerkkinä käytettiin W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawlessin ulosantia.

Kameraryhmä oli myös vastaanottamassa Lontoosta palaavaa Bogart Co.:ta. Lentokentälle oli kokoontunut musiikkimedian lisäksi nuoria fanityttöjä, jotka antoivat sankareilleen asianmukaisen vastaanoton.

Rockstop-ohjelmassa esiteltiin 1987 kaikki mitä laulajan tulisi välttää
Laulaja, vältä näitä Rockstop-ohjelmassa esiteltiin 1987 kaikki mitä laulajan tulisi välttää Kuva: Yle rockstop

Lue lisää jaksosta 4

Tulkoon ääni, ja ääni tuli. Tulkoon valkeus, ja valkeus tuli!

Neljännessä jaksossa päästään todistamaan myöhemmin Rockstopin koostejaksojen vakiopätkäksi noussut kanadalaisrokkari Bryan Adamsin haastattelua. Heli Nevakarella meni haastattelutilanteessa jyvät ja jauhot sekaisin ja hän esitteli Adamsin erehdyksessä Bryan Ferrynä.

Muina vieraina nelosjaksossa nähtiin mm. Matti ja Teppo sekä männävuosien amerikkalainen teini-idoli Donny Osmond, jota jaksossa kunnioitettiin arkistomateriaalin lisäksi cover-kappaleella.

Lisäksi katsastettiin suomalaisrokkareiden itsenäisyyspäivän konsertti, asianmukaisine vastaanottoineen.

Lue lisää jaksosta 5

Tulkoon rummut, ja rummut tuli. Tulkoon kitara, ja kitara tuli!

Sarjan viidenteen jaksoon mennessä Rockstop oli jo alkanut muodostaa tyylinsä. Jakson kantavana teemana oli Yhdysvalloissakin tuolloin levinnyt uskomus, että rock olisi kuuntelijoilleen vaarallista. Insertissä kuultiin rock-musiikin vastustajia rapakon takaa sekä Suomesta. Myös musiikkilajin puolestapuhujia oli löydetty kameran eteen. Absurdia aihetta käsiteltiin myös ohjelmantekijöiden "onko urheilu vaarallista" -sketsin voimin.

Vuoden viimeisessä ohjelmassa katsastettiin lisäksi koko menneen vuoden 1987 kevyen musiikin ilmiöitä. Maininnanarvoisina yksityiskohtina on nostettava esille brittilaulaja Samantha Foxin sekä Bruce Springsteenin E Street miehistöstä tutun Little Stevenin eli Steven Van Zandtin haastattelut.

Kohti uutta vuotta tähyilleessä jaksossa nähtiin myös viimein Bryan Ferryn (tällä kertaa todella Ferry, ei Adams) nopea haastattelu.

Lue lisää jaksosta 6

Tulkoon Rockstop!

Ohjelmasarjan kuudes jakso esitettiin 24. helmikuuta 1988. Kyseessä oli koko jakson mittainen fiktiivinen kertomus mukamas maailmanmaineeseen nousseesta Ismo Selin Group -yhtyeestä.

Ismo Selin työskenteli Yleisradiolla äänisuunnittelijana ja oli osa Rockstopin ohjelmatyöryhmää. Oma bändi Selinillä tosin oli, se oli totta, muu jaksossa esitetty hehkutus ei.

Vuonna 2015 Selin muisteli Elävälle arkistolle, että idea fiktiivisestä menestysyhtyeestä oli alkanut ensin kahvipöytävitsinä, laajentui sketsin mittaiseksi osaksi ohjelmaa ja lopulta paisui kokonaiseksi jaksoksi, joka myös toteutettiin.

Sisäpiirin pila herätti hämmennystä muun muassa Dingon-yhtyeen jäsenissä ja tv-yleisö närkästyi. Yksityiskohtaisemmin jakson taustoista pääset lukemaan tämän linkin takaa.

Lue lisää jaksosta 7

Sarjan seitsemännen jakson artisteina nähtiin mm. Boycott, Leonard Cohen, Rick Springfield, Loud Crowd sekä Sata lasta -yhtye. Jaksossa tehtiin myös kunniaa vuonna 1977 menehtyneelle glam-rokkari Marc Bolanille. Nevakare esitti kunnianosoituksensa "Maria Bolaniksi" naamioituneena.

Pikantti yksityiskohta seitsemännessä Rockstopissa olivat vuoden 1988 alkupuoliskolla käydyt tv-yhtiöiden ja kuvatallennetuottajien väliset neuvottelut näyttökorvauksista. Tämän johdosta jakson musiikkivideotarjonnan varoiteltiin olevan tavallista epämääräisempää.

Jaksossa haastateltiin myös 1980-luvun suurimpiin suomalaisyhtyeisiin lukeutuneen Dingon jäseniä. Tarkoituksena oli selvittää mitä vuonna 1986 ensimäistä kertaa hajonnut kokoonpano teki vuotta myöhemmin.

Grafiikkaa Rockstopin seitsemännestä jaksosta.
Grafiikkaa Rockstopin seitsemännestä jaksosta Grafiikkaa Rockstopin seitsemännestä jaksosta. Kuva: Yle kuvanauha rockstop

Lue lisää jaksosta 8

Rockstopin ensimmäisen tuotantokauden viimeinen itsenäinen jakso esitettiin huhtikuussa 1988. Mukana menossa olivat Dokken-, Tanna- sekä Toto-yhtyeet. Nevakaren oli myös onnistunut saada Bogart Co.:n Reddie Redfrord puhelinhaastatteluun.

Humoristisena inserttinä jaksossa nähdään myös tilanne, jossa ohjelman kuvausryhmän onnistui yhyttää AC/DC-yhtyeen laulaja Brian Johnson nopeaan puskahaastatteluun kesken tämän rentoutumishetken. Hevirokkari Alice Cooperin retrospektiivinen haastattelu ja miehelle omistettu parodia-cover-kappale päättivät tämänkertaisen ohjelman.

AC/DC-yhtyeen Brian Johnsson yllätettiin kaljalta.
AC/DC-yhtyeen Brian Johnsson yllätettiin kaljalta. AC/DC-yhtyeen Brian Johnsson yllätettiin kaljalta. Kuva: Yle kuvanauha rockstop

Lue lisää jaksosta 9

Tämän Rockstop-julkaisun viimeisenä jaksona nähdään sarjan ensimmäisen tuotantokauden päättänyt koostejakso. Aiempia jaksoja lyhyempi kooste niputti menneen vuoden hienoimmat, hupaisimmat sekä tärkeimmät hetket.

Tuotantokauden artisteista jaksoon oli valikoitu englantilainen Gary Glitter, skotlantilainen Bay City Rollers, Donny Osmond (parodioineen) sekä brittiduo Pet Shop Boys ja tietenkin Nevakaren haastattelustiplu à la Bryan Adams–Bryan Ferry.

Koostejakson jälkeen oli ohjelmasarjan aika vetäytyä kesätauolle ja toimittajien kerryttämään materiaalia tulevaksi syksyksi etenkin Suomen kesäfestareilta.

Lue lisää:

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstopin neljäs vuosi

Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa.

Lue lisää:

Rockstopin viides vuosi

Rock- ja pop-maailman ajankohtaisohjelma Rockstopin viides vuosi nähtiin televisiossa syksystä 1991 kevääseen 1992 saakka. Yksitoista jaksoa sisältäneellä kaudella 1980-luvun glamourin ja hiusspraylla kuorrutetujen tukkapehkojen tilalle oli tullut maallisempaa ilmaisua ja tyyliä. Erikoisohjelmia omistettiin muun muassa ajankohtaiselle Guns N' Rosesille, mystiselle The Doorsille ja suomalaiselle Hurriganesille. Juontajana toimi tuttuun tapaan Heli Nevakare.

Kommentit