Hyppää pääsisältöön

Sota huuhaata vastaan toi maailmankuulun skeptikon Suomeen

James Randi on taikuri, jolla on kymmenien vuosien kokemus huijareiden paljastamisesta. Hän vieraili Think Helsinki, Think! -tapahtumassa, joka haastaa ihmiset kyseenalaistamaan uskomuksiaan.

Skeptikko James Randi esiintyy Think Helsinki, Think! -tapahtumassa // Kuva: Henry Tikkanen / YleX

Amerikkalaisen James Randin mukaan totuus on tarua ihmeellisempää.

- Ruusun kauneus, pienen lapsen kehitys ja auringonnousut ovat uskomattomimpia asioita, joihin olen törmännyt urallani, sanoo Randi.

Nykyään taikuri-skeptikko keskittyy rokotuskriitikoiden nujertamiseen.

- Olen hyvin huolissaan, että julkkikset, kuten Jim Carrey kampanjoivat rokotusohjelmia vastaan. Mielestäni tuhkarokon tapainen rokotusohjelmalla hävitetty sairaus pitäisi päästä aiheuttamaan tuhoja, että ihmiset jälleen tajuaisivat, kuinka tärkeää on rokottaa lapsia, kertoo Randi.

Kuuntele, miten 86-vuotias Randi taistelee edelleen huuhaata vastaan.

Skeptikko James Randi hotellihuoneessaan Helsingissä // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Viime viikolla järjestettiin kansainvälinen tapahtuma nimeltä Think Helsinki, Think!, jossa tieteen tekijät, kriittiset ajattelijat sekä stand-up -koomikot kokoontuivat yhdessä tuumin huuhaata vastaan.

Ääneen pääsi Randin lisäksi muun muassa kosmologi Syksy Räsänen, amerikkalainen koomikko Reginald D. Hunter sekä brittifyysikko Tara Shears.

Think Helsinki, Think! -projektin takana ovat kaverukset Tatu Ritanen sekä Markus Sandelin. He kyllästyivät katsomaan hiljaa vierestä, kun näennäistieteet, vaihtoehtohoidot ja muut uskonnollishenkiset ajattelutavat valtasivat alaa tieteen kustannuksella.

- Rokotuskeskustelujen, new agen uuden nousun sekä muun huuhaan lisäännyttyä halusimme synnyttää vastareaktion, joka muodostui tällaiseksi tapahtumaksi, Sandelin sanoo.

Markus perustelee, miksi kirkko on uskomattomin asia, johon ihmiset edelleen uskovat.

Professori Tara Shears nauttii useita kuppeja kahvia päivässä // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Yksi tapahtuman kansainvälisistä vieraista, professori Tara Shears tutkii maailmankaikkeutta atomeita pienempien hiukkasten kautta. Hän on urallaan kampanjoinut muun muassa naisten tiedekiinnostuksen herättämiseksi.

- Mielestäni naisten pitäisi olla enemmän kiinnostuneita tieteestä ja kouluttautua tieteen tekijöiksi sekä tutkijoiksi. On outoa, että etenkin pohjoiseurooppalaiset naiset eivät hakeudu tieteen tekijöiden tai tutkijoiden ammatteihin, vaikka kyseessä on yksi mielenkiintoisimmista aloista maailmassa, ihmettelee Shears.

Kuuntele, minkä takia Think Helsinki, Think! -tapahtuma on Taran mielestä nerokas tapa saada ihmiset kuulemaan järjen ääntä.