Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä sukkahousut: Mukavat ja kestävät erottuivat kertakäyttösukkiksista

Puolipeittävät sukkahousut kuuluvat mekkoihmisen vakiovarusteisiin ja värillisinä ne piristävät harmaata arkea. Voittaja ja häviäjä löytyivät helposti, kun Kolme kovaa testasi 40 denierin sukkahousut.

Balettitreeneissä sukkahousut joutuvat koville

Kolme kovaa ovat Pienen suomalaisen balettiseurueen tanssijoita. Ronja Piippo ja Emilia Lindbohm ovat valmistuneet Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta ja treenaavat nykyisin Pienen suomalaisen balettiseurueen riveissä, samoin kuin Milla Tissari, joka on opiskellut tanssia mm. Virossa, Venäjällä ja New Yorkissa. Milla ja Emilia myös opettavat balettia, Ronja lähtee syksyllä jatkamaan tanssiopintoja Skotlantiin.

Paras sukkahousu on sellainen, josta tulee olo, ettei ole ollenkaan sukkahousuja jalassa.

Balettitanssijat osaavat erottaa hyvät sukkahousut huonoista, sillä päivittäisissä treeneissä sukkahousuja kuluu ja niiden täytyy tuntua mukavilta jalassa.

- Mä olen ihan vannoutunut sukkahousuihminen, ne lämmittää. Ei mitään pitkiä kalsareita, sanoo Ronja Piippo.

- Paras sukkahousu on sellainen, josta tulee olo, ettei ole ollenkaan sukkahousuja jalassa.

Testikriteereinä vyötärö, kestävyys ja mukavuus käytössä

Sukkahousuja saa lukuisilla eri paksuuksilla, eli deniereillä. Denieriluku kertoo käytännössä sen, kuinka peittävä sukkahousu on.

Sukkahousuja pyykkinarulla
Sukkahousuja pyykkinarulla Kuva: YLE kuningaskuluttajan testi

Testatut merkit olivat Anttilan Line Collection, Sokoksen House, Nanson Vogue Colore ja H&M:n kahden pakkauksessa myytävä sukkahousu tights 2-pack. 40 denierin testisukkahousumme olivat puolipeittävät ja keskenään eri väriset.

Sukkahousujen materiaali oli kaikissa testituotteissa lähestulkoon sama: polyamidia oli noin 90 prosenttia ja elastaania loput 10 prosenttia. Kahdessa testituotteessa elastaanin yhteydessä käytettiin lycra –termiä, mutta kannattaa muistaa, että lycra on tavaramerkki ja täsmälleen sama tekokuitu kuin elastaani.

Tytöt testasivat sukkahousuja neljän viikon ajan.

- Kyllä sukkahousun pitäisi ainakin kuukauden kestää, totesi Ronja.

- Vähintäänkin viisi pesua, oli Emilian vaatimus.

Kotimaista vai italialaista?

Kyllä sukkahousun pitäisi ainakin kuukauden kestää.

Suurin osa naisten sukkahousuista valmistetaan nykyisin Pohjois-Italiassa. Suomessa toimii Nanso Groupin Tornion hienosukkatehdas, jossa on valmistettu testimme kotimaiset sukkahousut. Tehdas on Pohjoismaiden ainoa sukkahousutehdas.

Vogue Coloren sukkahousupakkauksessa ei mainittu lainkaan sitä, että sukkahousut oli valmistettu Suomessa. Myös Sokoksen oman merkin, Housen, sukkahousun kotipaikka hämmensi: S-ryhmästä kerrottiin, että Sokos tavarataloissa myytävät sukkahousut on valmistettu Torniossa, mutta Prismojen ja verkkokaupan valikoimiin kuuluva vastaava, 40 denierin sukkahousu on valmistettu Italiassa.

Yksimielinen raati: Hyvä sukkahousu ei kutise eikä roiku

Testaajat arvostavat sukkahousuissa ennen kaikkea sitä, että ne ovat mukavat ja tukevat jaloissa. Haaroista roikkuvat ja kutisevat sukkikset saavat armottoman hylkäyksen.

- Onneksi näissä sukkiksissa ei ollut yksiäkään kutisevia. Mutta kaikki olisivat saaneet olla tukevampia, sanoi Ronja.

Kaikki olisivat saaneet olla tukevampia.

Testivoittajasta oltiin yksimielisiä: Sokoksen House sukkahousut keräsivät mukavuudeltaan ja kestävyydeltään eniten kehuja.

Yhtä yksimielisiä oltiin myös Anttilan Line –sukkiksista, joista testaajat eivät löytäneet yhtään hyvää ominaisuutta:

- Nämä lähtivät purkautumaan heti ekalla käyttökerralla. Lisäksi näissä ei ollut ollenkaan haarakiilaa, totesivat Ronja ja Emilia yhteen ääneen.

Kahdet jalat joissa balettitossut ja sukkahousut.
Kahdet jalat joissa balettitossut ja sukkahousut. Kuva: YLE sukkahousut

Yksinomaan tuplapakkauksena myytäviä H&M:n sukkahousuja pidettiin perussukkiksina, joiden materiaali jätti kuitenkin toivomisen varaa. Kolme kovaa piti tuplapakkausta kätevänä. Samalla H&M:n yksien sukkahousujen hinta jäi testin edullisimmaksi, Color Voguen ollessa niitä tuplasti kalliimmat.

Nanson Color Voguen väriskaalaa pidettiin pirteänä.

- Värilliset sukkikset vaikuttaa mieleen, tulee heti paljon pirtsakampi olo, nauroi Emilia.

Emilian mielestä Color Voguen haarakiila kuitenkin hiersi ja sai sukkahousut tuntumaan epämiellyttäviltä. Ronjan mielestä kaikkien sukkahousujen heikko kohta oli niiden kärki, jonne melko nopeasti raapiutuivat ensimmäiset reiät, Anttilan sukkahousuihin jo ensimmäisellä käyttökerralla.

Ronja ei paikkaa rikkimenneitä sukkahousuja vaan vaihtaa ne ehjiin. Emilialla on omat keinonsa selvitä rikkimenneiden sukkiksten kanssa:

- Joskus hätätilanteessa mä saatan laittaa niihin hiuslakkaa!

Plussat ja miinukset:

Tummat sukkahousut pyykkinarulla
Tummat sukkahousut pyykkinarulla Kuva: YLE kuningaskuluttajan testi

1. Testivoittaja: House, Sokos 6,99 €

+ kotimaiset
+ hyvä vyötärö
+ muita tukevammat jalassa
+ ei reikiintynyt
- keräsivät nukkaa
- kutistuivat pesussa

Lilat sukkahousut narulla
Lilat sukkahousut narulla Kuva: YLE kuningaskuluttajan testi

2. Vogue Colore, Nanso 9,95 €

+ mukavat jalassa
+ kotimaiset
+ hyvä, kestävä materiaali
- huono haarakiila, hankasi
- liian kiiltävät

-----------------------------------------------------------------------

Mustat sukkahousut roikkuvat narulla
Mustat sukkahousut roikkuvat narulla Kuva: YLE kuningaskuluttajan testi

3. H&M tights 2-pack, 7,99 €

+ tuplapakkaus
+ hyvät perussukkikset
+ mukavat päällä
+ sopivan mattapintaiset
- materiaali tuntui heikolta ja ohuelta

------------------------------------------------------------------------

Anttilan sukkahousut narulla
Anttilan sukkahousut narulla Kuva: YLE kuningaskuluttajan testi

4. Line Collection, Anttila 3,99 €

- löysä vyötärö, sukkahousut valuivat
- vyötärönauha lähti purkautumaan
- reikiintyi ensimmäisellä käyttökerralla varpaista
- ei lainkaan haarakiilaa, tuntui omituiselta
- materiaali tuntui halvalta

Muokattu 23.4.2015 klo 16:42: Lisätty linkki videoon.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.