Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Eläinlääkäriketjut saivat luvan yrityskaupalle

Valkoinen koira ulkoilee
Valkoinen koira ulkoilee Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Lemmikkejä hoidetaan jatkossa entistä enemmän yhden ja saman eläinlääkäriaseman toimipisteissä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi 20.4.2015 vireillä olleen kahden ison eläinlääkäriketjun yhdistymisen. Fuusion myötä eläinlääkäriketju Univet ostaa Animagi-ketjun.

Animagin ja Univetin yhdistyminen keskeytettiin kilpailuviraston tutkimusten ajaksi, koska jäljelle jäävän Univetin epäiltiin saavan määräävän markkina-aseman tietyillä paikkakunnilla. Myös hoitohintojen pelättiin yhdistymisen vuoksi kallistuvan. Nyt KKV on tullut ratkaisuun, ettei näin ole:

- Ei ole voitu osoittaa, että Univet saisi liian määräävän markkina-aseman tarkastelemillamme paikkakunnilla, totesi Maarit Taurula KKV:sta.

Tarkastelussa olivat mukana erityisesti Hämeenlinnan, Oulun, Jyväskylän, Kouvolan ja Lappeenrannan seudut. KKV:n mukaan näillä alueilla kuluttajilla on riittävästi tarjolla vaihtoehtoja eläinlääkäripalveluissa.

Vakuutusyhtiö Folksam, joka on Ruotsin suurin lemmikkivakuuttaja, väitti helmikuussa, että suurimmat eläinlääkärimaksut tulivat juuri eläinlääkäriketjuista. Folksamin mukaan ketjujen laskut olivat jopa 40 % korkeammat kuin yksityisillä eläinlääkäriasemilla.
Suomen KKV ei nähnyt ketjutuksen olevan syypää laskujen suuruuteen:

- Katetta vakuutusyhtiö Folksamin väitteelle, että hintojen nousu johtuisi juuri eläinlääkäriasemien ketjuuntumisesta, ei löytynyt, kertoi Taurula.

Myöskään Suomen Eläinlääkäriliitto ei vastustanut fuusiota.

Hintojen nousu johtuu hoitotarpeen kasvusta, ei ketjuuntumisesta

Taurulan mukaan eläinlääkärihintojen nousuun Ruotsissa on vaikuttanut enemmänkin se, että kuluttajat vaativat nykyisin entistä enemmän ja entistä kalliimpia hoitoja lemmikeilleen. Sama suuntaus on KKV:n Kristiina Vainion mielestä nähtävissä myös Suomessa. Toisaalta, Kuluttajavirastoon tulleista valituksista, jotka koskevat lemmikkien saamaa hoitoa, löytyy myös ristiriitaisuuksia:

- Osa valituksista liittyy eläinten ylihoitamiseen ja osa siihen, että lemmikin omistajat kokivat, että eläinlääkärin olisi pitänyt tehdä vieläkin enemmän. Jälkimmäinen voi liittyä myös lemmikistä luopumisen kipeyteen, sanoo Vainio.

Nainen katsoo tietokonekuvaa
Nainen katsoo tietokonekuvaa Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Kun lemmikki vielä 90-luvulla sairastui syöpään, avuksi tarjottiin eutanasiaa. Nykyisin tarjolla on monia erilaisia hoitoja. Hinnat nousevat luonnollisesti valittujen hoitojen monimutkaisuuden mukaan.

Evidensia hoitaa ihmiset ja eläimet

Suuri Univet-ketju kuuluu ruotsalaiseen Evidensia-ryhmään, joka omistaa Pohjoismaissa noin 90 eläinlääkäriasemaa. Varsinaisten hoitojen lisäksi Evidensia panostaa voimakkaasti myös eläinlääketieteelliseen tutkimukseen ja hoidon kehittämiseen. http://www.evidensia.se/forskning-utveckling/veterinarmedicinskt-forum

Evidensia-ryhmän suurin omistaja on pääomasijoitusyhtiö EQT, joka puolestaan kuuluu ruotsalaisen Wallenberg-suvun hallinnoimiin yrityksiin. EQT:n yritysryppääseen kuuluvat myös lemmikkitarvikeketju Musti ja Mirri sekä Suomen suurin yksityinen lääkäriasemaketju Terveystalo.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.