Hyppää pääsisältöön

Euroviisut 2015 Ylen kanavilla

Ylen Euroviisulähetykset Wienistä toukokuussa 2015
Ylen Euroviisulähetykset Wienistä toukokuussa 2015 Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen euroviisut

Ylen kanavilla näkyi monenlaista viisuohjelmaa tänä keväänä. Jos jokin ohjelma jäi väliin, löydät sen artikkelistamme! Areenan tallenteet näkyvät myös ulkomailla asti. Vaikka Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen viisutaipale päättyi ensimmäiseen semifinaaliin Yle Euroviisut seurasi kisoja loppuun saakka.

VIISUVIIKON LÄHETYKSET

FINAALI
23.5. TV2
klo 21.45

Finaalissa esiintyivät järjestyksessä Slovenia, Ranska, Israel, Viro, Iso-Britannia, Armenia, Liettua, Serbia, Norja, Ruotsi, Kypros, Australia, Belgia, Itävalta, Kreikka, Montenegro, Saksa, Puola, Latvia, Romania, Espanja, Unkari, Georgia, Azerbaidžan, Venäjä, Albania ja Italia.

Esikatselumaratonin juontaja Aino Töllinen toimi euroviisulähetysten kommentaattorina yhdessä Cristal Snow'n kanssa. Suomen pisteet antoi ihana Krista Siegfrids!

Tänä vuonna Euroviisuissa otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa kansainvälinen viittomakielinen selostus. Viittomakielinen selostus oli nähtävissä lauantain viisufinaalissa.

Euroviisaat-ohjelmista tutut Svenska Ylen Johan Lindroos ja Eva Frantz olivat paikan päällä Wienissä kommentoimassa lähetyksiä ruotsiksi.

Svenska Ylen euroviisujuontajat.
Svenska Ylen euroviisujuontajat. Kuva: Yle johan lindroos

Tänä vuonna Yle Radio Suomen suorat euroviisulähetykset ovat samaa lähetystä television kanssa. Lisätietoja mm. euroviisuedustajien esiintymisjärjestyksestä semifinaaleissa löydät Eurovision-verkkosivulta.

1. SEMIFINAALI
19.5. TV2
klo 22.00

Tiistai-iltana Wienin Stadthallen viisuareenalla esiintynyt Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät ei selviytynyt ensimmäisessä semifinaalissa kymmenen parhaan maan joukkoon eikä yhtyettä näin ollen nähdä viisufinaalissa lauantaina. Jatkoon menivät: Albania, Armenia, Venäjä, Romania, Unkari, Kreikka, Viro, Georgia, Serbia ja Belgia.

2. SEMIFINAALI
21.5. TV2
klo 22.00

Toisesta semifinaalista jatkoon menivät Liettua, Montenegro, Norja, Israel, Latvia, Azerbaidžan, Ruotsi, Kypros, Slovenia ja Puola. Suomesta käsin ei voinut äänestää toisessa semifinaalissa.

ESIKATSELUMARATON
16.5. TV2
klo 19.10

Nelituntisen suoran maratonlähetyksen aikana nähtiin ja kuultiin kaikki tämän vuoden viisukappaleet, joita ruoti ja pisteytti nelihenkinen raati. Ohjelman juontajana toimi Aino Töllinen. Videoita arvioivat muusikko-näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, stand-up -koomikko-toimittaja Lotta Backlund, muusikko-toimittaja Perttu Häkkinen sekä radiojuontaja Cristal Snow.

EUROVIISUT TELEVISIOSSA

Euroviisut 60 vuotta

11.4. TV2

Euroviisujen suurimpia hittejä kuultiin maaliskuun lopulla Lontoossa pidetyssä juhlassa. Brittiläisen Graham Nortonin ja ruotsalaisen Petra Meden juontamassa gaalassa nähtiin myös muita tunnettuja Euroviisukasvoja ja yllätysvieraita. Edustuskappaleita olivat esittämässä mm. Lordi, Loreen, Johnny Logan ja Conchita Wurst.

Tuotanto: BBC (Britannia, 2015)

Euroviisaat sunnuntaisin

Yle Fem

Euroviisaat tutustutti meidät jälleen eri maiden viisukappaleisiin ennakkoon. Eva Frantz ja Johan Lindroos pohtivat kappaleiden ja artistien vahvuuksia ja heikkouksia sekä mahdollisuuksia menestyä. Juontajapari kutsui jokaiseen jaksoon kaksi vierasta.

26.4. Klaus Suhonen ja Frida Lindholm
3.5. Kjell Ekholm ja Kristian Krippe Westerling Satin Circus -yhtyeestä
10.5. Patric Sarin ja Annette Clarissa Lundell
17.5. Ami Aspelund ja Tage Rönnqvist

De Eurovisa

Dokumenttiprojekti: Kovasikajuttu

15.5. TV2

Yle Kioski järjesti elokuvaillan klo 19.30 alkaen. Dokkarina oli palkittu Kovasikajuttu, joka kertoo Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivistä. Illan dokumenttiin valmistauduttiin punktunnelmissa ja ohjelman juonsi Rakel Liekki. Dokumentin jälkeen näytettiin myös Pertti Kurikan Nimipäivien tuoreet kuulumiset. Yhteiseen katselukokemukseen osallistuttiin Twitterissä hashtagilla #ylekioski.

Bändin kehitysvammaiset jäsenet Pertti Kurikka, Kari Aalto, Toni Välitalo ja Sami Helle esiintyvät isolla asenteella ja ylpeydellä. Dokumentissa seurataan näiden ammattimuusikoiden tietä tuntemattomuudesta suuren yleisön suosioon jo paljon ennen UMK-voittoa.

Ohjaus: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi
Tuotanto: Mouka Filmi Oy 2012

Elävän arkiston viisukokonaisuus

Elävä arkisto julkaisi tänä keväänä Euroviisujen Suomen karsinnat vuosilta 1973-2010 eli yhteensä noin 50 tuntia ohjelmaa. Skaala on laaja alkaen 1970-luvun alun mustavalkolähetyksistä aina 2000-luvun monsterimiehiin ja lamavuosien säästöviisuista suureellisiin kansanjuhliin.

Suomen euroviisuedustajia 1980-luvulta
Suomen euroviisuedustajia 1980-luvulta Kuva: Yle kuvapalvelu sonja lumme

Elävä arkisto

Elävän arkiston Viisubrunssi

1980-luku oli musiikillisesti Suomen Euroviisuhistorian monipuolisinta aikaa: vuosikymmenelle mahtuu kaikkien aikojen suosituimpia ja vihatuimpia edustuskappaleita Kojosta Vicky Rostiin. Arkistotiistaina 28.4. nähtiin karsinnat menestysvuosilta 1987 ja 1988, vapunpäivän Viisubrunssiin mahtui lisäksi vuodet 1983-1986. Lisätietoa Elävän arkiston viisulähetyksistä Yle Teemalla löydät täältä.

Löydät kyseiset Suomen karsinnat 80-luvulta Elävän arkiston sivulta videoklippeinä.

Kommentit