Hyppää pääsisältöön

Juha Korhonen: " Salainen toiveeni oli päästä Erätulilla-kuvaajaksi "

Juha Korhonen (Erätulilla)
Juha Korhonen (Erätulilla) Kuva: yle / Tom Nylund juha korhonen

- Katsoin Erätulilla-ohjelmaa televisiosta jo 90-luvulla. Kun aloitin kuvaajan opinnot, salainen toiveeni oli päästä mukaan tekemään Erätulilla -ohjelmaa, paljastaa kuvaaja Juha Korhonen.

Juha Korhonen (Erätulilla)
Hyvin pyyhkii! Juha Korhonen (Erätulilla) Kuva: Juha Korhonen juha korhonen veneessä
Juha Korhosen ura Erätulilla alkoi vuonna 2005 silloisen pääkuvaaja Esa Siltalopin harjoittelijana. Heli Järvinen oli juontajana.
- Peltsiin (Mikko Peltola) tutustuin ensimmäisen kerran ohjelman tekijöiden tapaamisessa syksyllä 2009. Hänet oli juuri valittu ohjelman uudeksi juontajaksi. Tulimme hyvin toimeen ja loppuillasta päädyimme jopa laulamaan karaokea duettona, Juha kertoo.
Seuraavana keväänä tuottaja Sari Sirkiä kysyi Juhaa Erätulilla juontojen kuvaajaksi. - Eipä tuota tarvinnut kauaa miettiä. Siitä se sitten alkoi, minun ja Peltsin yhteinen taival.

Metsästäjästä fillarimieheksi

Peltsi kehui harrastusta monella keikalla ja lopulta väsytystaktiikka toimi. Hommasin itselleni pyörän.

Juhalla on aina ollut läheinen suhde luontoon ja eräilyyn. - Vaeltaminen oli meidän koko perheen harrastus. 13-vuotiaana suoritin metsästyskortin ja aloitin metsästyksen. Kalastus tuli siinä rinnalla, mutta ei ollut niin rakas harrastus kuin metsästys. Armeijan jälkeen opiskeluaikoina muut asiat alkoivat kiinnostamaan enemmän ja luonnossa liikkuminen jäi vähemmälle. Kanalintujen metsästys on kuitenkin säilynyt harrastuksenani kaikki nämä vuodet, Juha kertoo.
Ohjelmassa mukanaolo on luonnollisesti lisännyt Juhan luonnossa liikkumista. Syksyisin tosin metsästys on jäänyt aika vähälle, sillä kuvausmatkat ovat monesti juuri silloin vilkkaimmillaan.
- Metsästyksen lisäksi olen aloittanut maastopyöräilyn. Peltsi kehui harrastusta monella keikalla ja lopulta väsytystaktiikka toimi. Hommasin itselleni pyörän. On muuten helvetin hyvä harrastus, Juha hehkuttaa.
Juha Korhonen, Mikko Peltola
Juha ja Peltsi Virossa 2014 Juha Korhonen, Mikko Peltola Kuva: Juha Korhonen juha korhonen

Peltsi on hauska työpari

Ei näitä vuosia olisi jaksanut, jos kaveri ärsyttäisi eikä tultaisi toimeen.

Juha ja Peltsin yhteistyö alkoi varsin läheisissä tunnelmissa. Yhdessä vietetty yö ensimmäisellä keikalla lumikammissa piereskellen ja kuorsaten ei saanut kumpaakaan vihaamaan toista.
-Silloin tiesin, että homma toimii. Viisi vuottakin kun ollaan tiivisti yötä päivää reissussa, alkaa väsyneenä joskus pinna kiristyä ja silloin äksyillään toisillemme kuin vanha pariskunta.
Peltsin tapa jankata samaa asiaa saattaa hieman ärsyttää, tosin vuosien saatossa Juha on oppinut olemaan kuuntelematta. Toisaalta, Juha on alkanut jankata itsekin.
- Meille on jäänyt joiltakin kuvauskeikoilta ikimuistoisia sanoja ja lauseita mieleen mm. makkaroota, noniin, action edellä, kaikkihan sen tietää ettei se yhteen jää. Ei näitä vuosia olisi jaksanut, jos kaveri ärsyttäisi eikä tultaisi toimeen. Meillä on helvetin hauskaa keikoilla. Molemminpuolinen kunnioitus ja luottamus on vuosien saatossa tehnyt meistä ystäviä, Juha kiittelee.

Mikko Peltola
Mikko Peltola Kuva: Juha Korhonen mikko peltola

Peltsi: "Juhaan voi luottaa kuin muuriin, mutta hän on myös yksi itsepäisimmistä tyypeistä keitä tunnen. Hän ei anna väittelyssä periksi, vaikka huomaisi olevansa väärässä, vaan vänkää loppuun saakka. Se on myös Juhan voimavara, sillä monesti ratkaisut vaativat tiukkaa otetta. Juha on taitava syömään kaikki leikkeleet retkieväistä, ennen kuin edes leipäpussia on avattu. Vain vanha heavymusiikki on Juhan mielestä hyvää. Siitä tietää, että Juhalla on hauskaa, kun tukka aukeaa".

Työ Erätulilla on avartanut Juhan suhtautumistani luontoon.
- Olen päässyt mahtaviin paikkoihin ja tutustunut upeisiin ihmisiin. Ne kokemukset eivät lähde pois, vaikka ohjelma loppuu, Juha summaa.

Juha Korhonen, 12.4.2015 Kontiolahti, Pohjois-Karjala, Finland - maailman paras paikka

Aiheesta lisää:
Viimeiset eväät Erätulilla