Hyppää pääsisältöön

Kandit 2014 – päähenkilöiden esittely

Kandit 2014 Miska, Jussi, Erika ja Heikki.
Kandit 2014 Miska, Jussi, Erika ja Heikki. kandit

Dokumenttisarja neljän nuoren lääketieteen kandin kesästä näyttää kiertelemättä, millaista on nuoren lääkärin käytännön työ heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Kandien toinen tuotantokausi esitetään Yle TV2:lla 19. tammikuuta 2015 alkaen.

Keitä ovat Miska, Erika, Jussi ja Heikki? Ainakin he kaikki jännittävät yhtälailla, onnistuuko tautien diagnosointi, sujuvatko toimenpiteet ja kuinka löytää yhteys potilaaseen.

Kandit 2014, Miska Laakso.
Kandit 2014, Miska Laakso. miska laakso

Miska Laakso – seikkailulla vanhusten kanssa

Tampereella lääketiedettä opiskeleva 27-vuotias Miska on kesän töissä Tampereella Rauhanniemen sairaalassa. Koukkuniemen vanhainkotiin kuuluva alue on laaja ja asiakkaita yli 500. Vanhainkodin lääkärinä Miskalla on mahdollisuus tutustua kokonaisvaltaisesti potilaan terveyteen. Vanhuksilla on usein monimutkaisia lääkityksiä ja monisyisiä terveysongelmia, joihin päivystyksessä ei välttämättä ole mahdollisuutta syventyä.

Miskalle oli yllätys, että lääketieteellinen ei ollutkaan paikka, jossa vain päntätään kasapäin paksuja kirjoja. Käytännönläheisyyttä ja inhimillistä otetta hän haluaa tuoda esiin myös työssään.

– Lääkäri on lääketieteen asiantuntija, mutta potilas on oman elämänsä asiantuntija, Miska summaa omaa rooliaan lääkärinä.

Kandit 2014, Erika Jantunen.
Kandit 2014, Erika Jantunen. erika jantunen

Erika Jantunen – Kauhajoelta eväitä kutsumusammattiin

26-vuotias Erika on viimeisen vuoden opiskelija Tampereen lääketieteellisestä ja suorittaa kesätyönsä Kauhajoen terveysasemalla.

Espoosta kotoisin olevaa Erikaa mietityttää, miten hän saa potilaiden murteesta selvää. Pelottavinta kesässä on, että silmien ohi menisi jotain tosi vakavaa. Erika on kokenut lääketieteen kutsumuksenaan jo lukiosta lähtien. Kavereille oli jo silloin tuttua Erikan intohimoinen kiinnostus lääketieteellisiin kysymyksiin.

– Tajusin, että tykkään tieteistä ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, joten lääkärin ammatti on ihan täydellinen, sanoo Erika. Erika toivoo, että kesätyö harjaannuttaisi sosiaalisia taitoja lääkärinä, ja että hän saisi lisää varmuutta ja hyvät eväät pärjätä työssään.

Kandit 2014, Jussi Palomäki.
Kandit 2014, Jussi Palomäki. jussi palomäki

Jussi Palomäki – Kauhajoen oma poika tulikasteessa

26-vuotias Kauhajoelta kotoisin oleva Jussi opiskelee lääketiedettä Turun yliopistossa viidennellä vuosikurssilla. Jussi on ollut aina kiinnostunut luonnontieteistä ja pitänyt laboratoriotöistä. Lääketieteessä häntä kiinnostaa ihmiskehon toiminta. Toisin kuin monet opiskelukaverit, hän ei ole kokenut teoriaopiskeluja missään vaiheessa tylsiksi.

Jussi lähtee kesätöihin kotipaikkakunnalleen Kauhajoelle. Hän on kuullut varoitteluja siitä, että synnyinseudulla harjoittelevaa lääkäriä ei välttämättä oteta vakavasti.

– Lääkärinä tehtäväni on tuoda ihmisten avuksi niitä oppeja, joita olen yliopistosta saanut, ei niinkään hakea henkilökohtaista uskottavuutta. Älä usko minua, vaan usko minun sanojani, Jussi sanoo.

Kandit 2014, Heikki Kansanaho.
Kandit 2014, Heikki Kansanaho. heikki kansanho

Heikki Kansanaho – elämänkokemus apuna alalla

36-vuotias neljän lapsen isä Heikki on aiemmalta koulutukseltaan musiikkiterapeutti. Ennen lääketieteen opiskelujaan Heikki työskenteli psykiatrisessa sairaalassa musiikkiterapeuttina. Lapsuuden haaveammatti nousi kuitenkin uudelleen ajatuksiin, ja Heikki aloitti hakuprosessin iltalukion kautta.

Heikki tekee kesän töitä Kangasalan terveyskeskuksessa. Hän pitää yleislääkärin työtä vaativana ja kokee tärkeäksi, että ihmistä pystyy lähestymään kokonaisuutena. Heikki uskoo, että hänen aikaisemmasta työstään musiikkiterapeuttina on hyötyä –molemmissa on kuitenkin kyse potilastyöstä.

– Samaa asiaa tarkastellaan vaan eri perspektiivistä, ja keinot, joilla voidaan auttaa potilaita, ovat toisenlaiset, sanoo Heikki.

Yle TV2 maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 19 alkaen 19.1.2015. Nähtävissä myös Yle Areenassa.

Huom! Kandien haku uudelle kaudelle alkaa! Hakemukset osoitteeseen: kandit@yle.fi

Kandit maailmalla:
www.tampere.fi - Rauhaniemen sairaala oli antoisa työpaikka kandille: ”Sarja on paras mahdollinen muisto kandikesästä”

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!