Hyppää pääsisältöön

Liikkelle! -näyttely vie jälleenrakennuksen aikakauteen

Rengas Strömbergin tehtaalla
Tekniikan museon Liikkelle! -näyttelyn kuvia. Rengas Strömbergin tehtaalla Rengas Strömbergin tehtaalla Kuva: Tekniikan museo strömberg

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun viimeiset saksalaisjoukot poistuivat Suomesta Norjan puolelle, ja toinen maailmansota oli Suomen osalta viimein ohi. Alkoi jälleenrakentamisen aika. Tämän aihepiirin tiimoilta yhdeksän trafiikkiverkostoon kuuluvaa museota on avaamassa tällä viikolla Liikkeelle! nimisen näyttelyn.

Trafiikkimuseot

Trafiikki-museoverkostoon kuuluvat Tekniikan museo Helsingistä, Ilmailumuseo Vantaalta, Rautatiemuseon Hyvinkäältä, Radio- ja tv-museo Lahdesta, Merimuseo Kotkasta, Rupriikki ja Postimuseo Tampereelta, Forum Marinum Turusta sekä Mobilia Kangasalalta.

Liikkeelle! Näyttelyhanke pohjautuu laajaan yhteiseen tallennustyöhön, jossa digitoitiin lähes 14 000 kohdetta. Kukin museo kertoo valitusta ajanjaksosta (1945 - 1975) oman näkökulmansa kautta, ja näyttelyt avautuvat vaiheittain eri puolilla Etelä-Suomea maalis-, huhti- ja kesäkuussa 2015. Lisätietoa löytyy trafiikkimuseoiden verkkosivustosta.

Näyttelyissä on jälleenrakentaminen on esillä kullekin trafiikkimuseolle sopivasta näkökulmasta. Helsingissä Vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Tekniikan museossa Liikkeelle! - Valon ja voiman tekijät -näyttely vie aikamatkalle 1940 - 1950 -luvulle sodanjälkeiseen aikaan ja ilmapiiriin.

Näyttely koostuu pääosin sodanjälkeisen merkittävän teollisuuden toimijan Strömbergin kuvakokoelman kuvista. Strömbergin valmistamat sähkölaitokset ja generaattorit tuottivat sähköä yhteiskunnan valaisemiseen, mutta sähkövalo merkitsi myös uuden ajan alkua ja uskoa teollisuuteen yhteiskunnan jälleenrakentajana sotien jälkeen.

Allaolevassa Tiedeykkösen jutussa Tekniikan museon palvelutuottaja Riina Linna Tekniikan museosta kertoo lisää Liikkelle!- näyttelystä ja museomaailman uusista tuulista.

Yksi näitä museomaailman uusia tuulia on mobiiliopas, joka mahdollistaa lisäsisällön tuomisen näyttelynkävijän tai kenen tahansa verkossa olevan ulottuville. Tekniikan museon mobiilioppaassa on mm. kuvia näyttelystä ja liikkuvaa kuvaa Ylen Elävästä arkistosta.

Klikkaa ensimmäistä kuvaa niin galleria aukeaa isommaksi.

Jälleenrakennusta myös Elävässä arkistossa

Myös Ylen Elävä arkisto on nostanut jälleenrakennuksen teemaa esille sodan loppumisen 70-vuotisjuhlan muistoksi. Ohessa muutamia valittuja klippejä: