Hyppää pääsisältöön

Naisten oikeus

Naisten jamaat (islamilainen neuvoa-antava kokous) Intiassa
Naisten jamaat (islamilainen neuvoa-antava kokous) Intiassa naisten oikeus

Mitä tehdä, kun mies pettää tai pahoinpitelee? Etelä-Intiassa musliminaiset ovat perustaneet omia lautakuntiaan, jotka laittavat miehet koville.

”Olin ajatellut, että isillä ja veljillä oli oikeus lyödä meitä. En pitänyt sitä väkivaltana”, kertoo intilainen Sharifa Khanam.

Sharifa perusti vuonna 2004 ensimmäisen naisten johtaman Jamaatin. Perinteisesti nämä islamilaiset neuvoa-antavat lautakunnat ovat olleet täysin miesvaltaisia. Naisilla ei ole oikeutta olla läsnä tai puolustaa itseään.

Tamil Nadun osavaltion ainutlaatuinen naisten Jamaat setvii hankalia tapauksia perheväkivallasta avioeroihin. Dokumentti Naisten oikeus vie katsojan Jamaatin kokoontumisiin, joissa naiset tukevat toisiaan vaatimaan itselleen oikeutta ja ihmisarvoa. Ohjaaja Deepa Dhanraj kulkee Jamaatin naisten mukana heidän selvitellessä kolmea tapausta köyhyyden ja korruption vaivaamassa yhteisössä.

Nämä rohkeat naiset haastavat stereotypian alistetuista musliminaisista ja ravistelevat peräänantamattomuudellaan myös oman yhteisönsä käsityksiä.

Dokumentti on esitetty TV1:n Dokumenttiprojektissa vuonna 2013.

 • Naisten oikeus (Invoking Justice), Intia 2011. Ohjaus: Deepa Dhanraj
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema