Hyppää pääsisältöön

Naisten oikeus

Naisten jamaat (islamilainen neuvoa-antava kokous) Intiassa
Naisten jamaat (islamilainen neuvoa-antava kokous) Intiassa naisten oikeus

Mitä tehdä, kun mies pettää tai pahoinpitelee? Etelä-Intiassa musliminaiset ovat perustaneet omia lautakuntiaan, jotka laittavat miehet koville.

”Olin ajatellut, että isillä ja veljillä oli oikeus lyödä meitä. En pitänyt sitä väkivaltana”, kertoo intilainen Sharifa Khanam.

Sharifa perusti vuonna 2004 ensimmäisen naisten johtaman Jamaatin. Perinteisesti nämä islamilaiset neuvoa-antavat lautakunnat ovat olleet täysin miesvaltaisia. Naisilla ei ole oikeutta olla läsnä tai puolustaa itseään.

Tamil Nadun osavaltion ainutlaatuinen naisten Jamaat setvii hankalia tapauksia perheväkivallasta avioeroihin. Dokumentti Naisten oikeus vie katsojan Jamaatin kokoontumisiin, joissa naiset tukevat toisiaan vaatimaan itselleen oikeutta ja ihmisarvoa. Ohjaaja Deepa Dhanraj kulkee Jamaatin naisten mukana heidän selvitellessä kolmea tapausta köyhyyden ja korruption vaivaamassa yhteisössä.

Nämä rohkeat naiset haastavat stereotypian alistetuista musliminaisista ja ravistelevat peräänantamattomuudellaan myös oman yhteisönsä käsityksiä.

Dokumentti on esitetty TV1:n Dokumenttiprojektissa vuonna 2013.

  • Naisten oikeus (Invoking Justice), Intia 2011. Ohjaus: Deepa Dhanraj

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa