Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Sisaruus erotilanteessa

TV1 sunnuntaina 26.4.2015 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 28.4. klo 5.45. - Yle Areenassa vuoden ajan.

Lasten keskinäiset tapaamiset ero- ja uusperhetilanteissa voivat jäädä vanhempien riitaisuuksien jalkoihin. Sisarpuolet Saara Koivisto ja Tiina Saarenpää joutuivat vuosiksi toisistaan erilleen. Aikuisina he ovat käyneet läpi kokemuksiaan ja ovat nykyään toistensa läheisimmät tukijat.

Pieni aikuinen

Tiina Saarenpää, 23, oli viisivuotias, kun hän sairastui ykköstyypin diabetekseen. Muutaman kuukauden päästä sairastumisesta hänen äitinsä ja kuusi vuotta vanhempi sisarpuolensa Saara muuttivat pois kotoa. Tiina jäi vanhempiensa eron jälkeen isälleen ja tapasi äitiään vain muutamia satunnaisia kertoja. Yhteys sisarpuoleen katkaistiin myös, mutta tytöt näkivät toisiaan joskus salaa.

Juuri kuusi vuotta täyttäneestä Tiinasta tuntui, että hänen piti olla eron jälkeen toinen aikuinen talossa. Hän alkoi huolehtia itse diabeteksensa hoitamisesta ja jopa talon siivoamisesta. Isän äiti kävi auttamassa ruoanlaitossa ja oli muutenkin tärkeä tuki Tiinalle. Äitiään Tiina ikävöi aluksi paljon, mutta kun yhteydenpitoa ei juuri ollut, hän luopui vähitellen toiveistaan tavata äitiään.

Eroon siskosta

Saara Koivisto, 29, muistaa tarkasti sen päivän, kun hänen äitinsä ilmoitti, että 12-vuotias Saara lähtee äidin mukana yhteisestä kodista ja pikkusisko Tiina jää isälleen. Saara kummasteli miksi hän ei saa tavata pikkusiskoaan, mutta tottui vähitellen siihen, että tapaamisiin ei suhtauduttu hyvällä. Saaralla ja Tiinalla oli sama äiti mutta eri isä.

Noin vuoden kuluttua erosta Saara sai yllättäen tiedon biologisesta isästään, jonka poika otti yhteyttä Saaraan ja kertoi, että on tämän velipuoli. Saaran isä oli pahoillaan siitä, että ero tyttärestä oli venähtänyt yli kymmenen vuoden mittaiseksi. Saaran tapaamiset isänsä uusperheen kanssa sujuivat hyvin ja lopulta Saara muutti 16-vuotiaana isänsä luo asumaan. Samalla tapaamiset Tiinan kanssa alkoivat uudestaan.

Eroon katkeruuksista

Saaralla oli kiire perustaa perhe heti aikuiseksi tultuaan ja hän meni naimisiin 18-vuotiaana. Liittoon syntyi kaksi lasta, vaikka suhteessa oli heti alusta lähtien paljon ongelmia. Lopulta Saara otti eron, vaikka hän oli aina toivonut itselleen ehjää ydinperhettä. Nykyään Saara elää onnellisena uusperheessä, jossa hänellä on omien lastensa lisäksi yksi yhteinen lapsi puolisonsa kanssa. Saaralle on tärkeää, että kaikki lapset ovat samanarvoisia.

Tiina tunsi välillä katkeruutta Saaraa kohtaan siitä, että Saara oli saanut olla äidin kanssa ja hänelle tuli isänsä myötä uusperhe ja myöhemmin vielä omakin perhe. Saara taas koki, että äidin ja uusperheen kanssa elämisessä oli paljon hankaluuksia. Näitä tuntojaan Saara ja Tiina sitten alkoivat puida aikuisina.

Lukuisat keskinäiset keskustelut ovat auttaneet molempia elämässään eteenpäin. He ovat vähitellen päässeet eroon monimutkaisten perhekuvioiden aiheuttamista eroista ja katkeruuksista.

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

 • Keskustele Isis-naisten lapsista

  Mitä tehdä Isis-naisten lapsille?

  Pitäisikö sinun mielestäsi Syyriassa al-Hol -leirillä olevia suomalaislapsia auttaa Suomeen? Menevätkö lastenoikeudet sen edelle, että lasten äidit ovat mahdollisesti tukeneet Isiksen tekemiä julmuuksia? Vai pitäisikö vastuu lapsista jättää heidän äideilleen, jotka ovat kuitenkin vapaaehtoisesti vuosia sitten lähteneet konfliktialueelle?

 • Suhteeni lady Chatterleyhin ja vähän muihinkin naisiin

  Eroottinen kirjallisuus on minulle kuin menneet suhteet.

  Luin nuorempana muutamia eroottisia kirjoja kiihoittumistarkoituksessa. Kaunokirjallisia arvoja en teksteistä löytänyt. Myöhemmin tajusin, että haaveissani olleiden naisten takia olisi kannattanut lukea enemmän. Eroottinen kirjallisuus on ollut minulle kuin menneet suhteet. Aina kiinnostavimmillaan ensimmäisillä sivuilla, kun ei vielä tiedä mitä tuleman pitää.

 • Keskustele tuloeroista!

  Tuloerot Suomessa

  Toisin kuin usein on väitetty, tuloerot ovat kasvaneet Suomessa myös 2000-luvulla. Miksi? Tarvitaanko tuloerojen kasvua, jotta talous kasvaa? Vieraana tuloeroja pitkään tutkinut ja vastikään aiheesta uuden kirjan julkaissut professori Matti Tuomala Tampereen yliopistosta.

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.