Hyppää pääsisältöön

Koristähti Koposen kivinen tie Malmilta menestykseen

Viime keväänä moni suomalainen kuivasi kyyneleitään, kun Teemu Selänne lopetti yli kaksikymmentä vuotta kestäneen uransa. Selänne oli ensimmäinen urheilun pop-tähti Suomessa, josta pitivät niin isät ja pojat kuin äidit ja tyttäretkin.

Kun Selänne jo villitsi ihmisiä vuosituhannen vaihteessa, uurasti Malmin Urheilutalolla muuan Petteri Koponen pitkiä iltoja siivoten käytäviä äitinsä kanssa. Nuoren Petterin palo koripalloon oli hurja, mutta pelaaminen ei olisi ollut mahdollista ilman yhteisiä iltatöitä äidin kanssa, sillä perheen rahat olivat tiukoilla.

Koponen oppi jo varhain, mikä merkitys on kovalla työllä, jos elämässä haluaa saavuttaa jotain.

Valtavien harjoitusmäärien ja pitkien päivien keskellä hän sai kuitenkin uskoa ja voimia Teemu Selänteen ja Jari Litmasen kaltaisilta esikuvilta, jotka näyttivät, että Suomestakin voi nousta maailman huipulle ja saada arvostusta.

Koposen nuoruusvuosien tinkimätön työmäärä kantaa nyt hedelmää hänen pelatessa venäläisen Himkin paidassa kuuluen Euroopan ehdottomaan koriseliittiin. Ja mikä tärkeintä, hän on omalla tekemisellään, yhdessä koko Susijengin kanssa, saanut nuoria koripallon pariin.

Tilanteessa, missä suomalaisten liikuntamäärät romahtavat teini-ikään tultaessa, tarvitaan suurien rakenteellisten muutosten tueksi idoleita, jotka kannustavat nuoria liikkumaan ja varmistavat urheilun aseman osana populaarikulttuuria.

Koponen on kovaa vauhtia täyttämässä Selänteen ja Litmasen jättämän tyhjiön ja tulee vielä itkettämään koko kansaa. Toivottavasti siihen menee kuitenkin vielä pitkään.

Kurkista Petteri Koposen arkeen Moskovassa yllä olevasta videosta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän