Hyppää pääsisältöön

Yleistyvät testamenttiriidat rikkovat perheitä

Testamenteista riidellään oikeudessa yhä useammin. Kiistat kovenevat, kun omaisuudet kasvavat ja muistisairaudet yleistyvät.

Yleisin syy testamentin moitekanteelle on, että henkilön testamenttikelpoisuus on alentunut vanhuuden tai muistisairauden johdosta. Testamentti voivaan julistaa pätemättömäksi, jos voidaan osoittaa, että testamentin tekijä ei ole ollut täydessä ymmärryksessä testamenttia tehdessään.

Testamentti on pätemätön myös silloin, jos testamentin tekijää on pakotettu tai taivuteltu testamentin tekoon.

Testamentin moitekanteita käsitellään käräjäoikeuksissa noin satakunta vuodessa. Hovioikeuksiin päätyy parikymmentä tapausta vuodessa. Riidat kestävät helposti vuosikausia, ja ne repivät perheitä ja sukuja.

Näytön saaminen jälkikäteen testamentin tekijän terveydentilasta tai hänen taivuttelustaan on monimutkainen prosessi. Oikeudessa keskeisessä roolissa ovat muun muassa lääkäreiden lausunnot.

”Muistisairaus saattaa helposti altistaa ihmisen siihen, että johdattelu, lirkuttelu, joskus myös uhkailu tai se, että on hyvin riippuvainen toisesta ihmisestä, voivat vaikuttaa päätökseen”, neurologian erikoislääkäri Kati Juva sanoo.

Perintöjen arvo on neljästä kuuteen miljardia euroa vuodessa. MOT käsittelee muun muassa tapausta, jossa vanha rouva testamenttasi kartanon paikkakunnan papille.

MOT:n testamenttipaketti

Kommentit