Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Punkit valtaavat uusia alueita

Punkki iholla.
Punkki iholla. Kuva: Yle akuutti

Borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta levittävät puutiaiset eli punkit ovat kömpineet ihmisten ilmoille tänä keväänä jo varhain. Eivätkä punkit ole enää pelkästään rannikkoseutujen kiusana, sillä ne ovat levinneet ilmaston lämpenemisen myötä jo lähes koko maahan. Akuutti selvittää, millaisia paikkoja punkkipelkoisen kannattaa välttää ja miten punkin puremalta voi parhaiten suojautua?

Ikäihmisten perhehoitokylä

Vanhusten asuminen ja hoito on kiperä kysymys, johon etsitään toimivia ratkaisuja. Pitkään elävälle koittaa todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin hetki, jolloin ei enää pärjää kotonaan yksin. Voisiko yhteisöllinen asuminen olla yksi ratkaisu ongelmaan? Kaarinassa avattiin viime syksynä Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa senioreiden perhehoitokylä, Säde. Yhteisessä pihapiirissä on viisi kodinomaista perhekotia vanhuksille, jotka tarvitsevat toisen ihmisen apua ja tukea arkeen, mutta eivät kuitenkaan ole vielä tehostetun palveluasumisen tai laitoshoidon tarpeessa.

Muru sydämen apuna

Miika Kokkonen ja sydänpumppu.
Miika Kokkonen ja sydänpumppu. Kuva: Yle, Akuutti miika kokkonen
Vantaalainen Miika Kokkonen sai 29-vuotiaana sydämen toimintaa ylläpitävän ulkoisen apupumpun, joka kulkee Miikan mukana minne ikinä hän meneekin. Lääkäri sanoi operaation jälkeen, että Miika voi elää pumpun kanssa parisen vuotta, mutta nyt mies on ollut pumpun tyytyväinen käyttäjä jo kohta neljä vuotta. Toiveissa on sydämen siirto joskus tulevaisuudessa. Laite kyllä rajoittaa elämää monelta osin, mutta Miikan positiivinen elämänasenne auttaa arkisten askareiden sujumisessa. Miika on antanut tärkeälle apuvälineelle nimenkin, sillä hän kutsuu sydämen apupumppua Muruksi.

Mikon suuri vitamiinitesti päättyy

Mikko Penttilä.
Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen mikko penttilä
Muistatteko vielä Mikon suuren vitamiinitestin? Vuoden ensimmäisessä lähetyksessä Mikko päätti selvittää, mitä tapahtuu, jos lopettaa vitamiinilisien syömisen koko pitkän talven ajaksi? Ennen kokeen aloittamista Mikko nautti monipuolisen kasvisruokavalion lisäksi monivitamiinia, B- ja D-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia parin kuukauden ajan. Ensimmäisissä laboratoriokokeissa koettiin pienoinen yllätys: B6-vitamiinin taso ylitti moninkertaisesti viitearvon ylärajan. Pitkä talvi on nyt takana ja Mikko astelee verikokeisiin uudemman kerran. Maanantain lähetyksessä selviää, palautuuko B6 normaaliksi ja mitä muille arvoille on tapahtunut?

Kehonpainoharjoittelulla kesäksi kuntoon

Kehonpainoharjoittelu on tällä hetkellä kovassa suosiossa, sillä treeni on helppo ja halpaa. Kuntosalille ei tarvitse lähteä, kun harjoittelupaikaksi käy vaikkapa oma koti, lähimetsä tai viereinen puisto. Mistään uudesta lajista ei kuitenkaan ole kyse, oman kehon painoa on hyödynnetty harjoittelussa jo pitkään. Millaisilla liikkeillä kehonpainoharjoittelu kannattaa aloittaa? Akuutti tarjoaa hyvät treenivinkit, jotka sopivat kaikille kehonpainoharjoittelusta kiinnostuneille.

Akuutti, TV1 maanantaina 27.4. klo 18.30.

Lisää ohjelmasta

Toimittaja Mikko Penttilän vitamiinitesti.
Toimittaja Mikko Penttilän vitamiinitesti. Kuva: Yle, Tero Kyllönen toimittaja mikko penttilä
Jukka Vatjus-Anttila vetää leukoja ulkona.
Jukka Vatjus-Anttila vetää leukoja ulkona. Kuva: Yle, Akuutti kehonpainoharjoittelu
perhekodin asukkaat ulkoilevat pihapiirissä
perhekodin asukkaat ulkoilevat pihapiirissä Kuva: Yle, Akuutti perhekodin asukkaat ulkoilevat pihapiirissä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä