Hyppää pääsisältöön

Ei muureja, ei kaivantoja - Avaruusromua 26.4.2015

Aukko muurissa.
Aukko muurissa. Kuva: YLE Kuvapalvelu aukko muurissa.

“Ei ole mitään todisteita siitä, että eri taiteenlajien välillä olisi muureja tai kaivantoja. Lopultakin kyse on siitä onko taiteilijalla jotakin sanottavaa, ja se tulee kyllä ilmi, oli taiteenlaji mikä tahansa”. Näin sanoi tammikuussa 2015 kuollut Edgar Froese, Tangerine Dream -yhtyeen johtohahmo.

Ennen muusikoksi ryhtymistään Edgar Froese oli kuvataiteilija: kuvanveistäjä ja taidemaalari. Eräässä viimeisimmistä nettihaastatteluistaan hän kertoi, ettei lainkaan kokenut ilmaisumahdollisuuksiensa vähentyneen kun hän 1960-luvun lopulla vaihtoi kuvataiteen musiikkiin. Hän sanoi musiikin tekemisen olevan myös veistämistä ja maalaamista. Se on kertomista, se on elämänkokemusten kuvailua.

Edgar Froesea on muistettu ja hänen muistoaan on vaalittu viime kuukausina. On järjestetty muistokonsertteja, tehty muisto-ohjelmia ja kirjoitettu muistokirjoituksia. Sosiaalinen media on tarjonnut hyvän maaston kaikelle muistelulle. Ja on ollut hienoa huomata, että Froese on saanut ansaitsemaansa kunniaa ja arvonantoa.

Hänen yhtyekumppaninsa Peter Baumann kirjoitti, että Froese ei ollut keskitien kulkija, hän ei pelannut normaaleilla säännöillä. "Sinun musiikkisi ja ajattelusi olivat jossakin arkipäivän tuolla puolen", kirjoitti Peter Baumann, "ja ajatuksesi olivat suunnattuina kauas tavallisuuden yli". Froesea ovat netissä muistelleet muiden muassa Jean Michel Jarre, elokuvaohjaaja Michael Mann, Hans-Joachim Roedelius sekä Tangerine Dreamin jäsenet Paul Haslinger ja Linda Spa.

Edgar Froese oli ehkä omapäinen, mutta myös sinnikäs ja päämäärätietoinen. Hän oli tienraivaaja. Monille pitkäaikainen musiikillinen esikuva.

Avaruusromussa kuullaan kaksi suomalaista muistokirjoitusta Edgar Froeselle: Asta Sharen Dager ja Ashen Simianin For Edgar (with thanks)

”Musiikki syntyi tarpeesta muistaa edesmennyttä Edgar Froesea, joka on ollut yhtyeensä Tangerine Dreamin kanssa elämässäni mukana noin 35 vuotta”, kirjoittaa Asta Share.

Myös DeadZoneMusicin Machine Dreams vie ajatukset Edgar Froeseen, vaikka hän ei varsinaisesti olekaan musiikin aiheena. Musiikin inspiraation lähteenä on Heikki Mastokankaan video, Lestijärven talvimaisemista.

Frans Kedes on myös tehnyt musiikkia videoihin. Kyseessä ovat kanadalaisen koreografin ja ohjaajan Amy Bauerin Mother Knows Best, jonka musiikkina on Frans Kedesin Are You Sleeping Yet (Reprise):

Ja niin ikään Amy Bauerin Point Break, jonka musiikkina on Frans Kedesin Probably Nothing:

Sähkökirjasto on paikka, jossa ei niinkään lainata ja lueta sähköisiä kirjoja, vaan kuunnellaan elektronista musiikkia. Nimittäin Kirjasto Kympissä Helsingissä on jo parina vuonna järjestetty Sähkökirjasto -konsertteja. Tänä vuonna sähkökirjastossa esiintyivät muiden muassa Lackluster ja Satoi.

Kooste Helsingin Sähkön kolmannesta tapahtumasta. Sähkökirjasto 2015, Kirjasto 10, Helsinki, 6.2.2015. Lavalla △taajuus, Lackluster ja Satoi:

AVARUUSROMUA 26.4.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ASTA SHARE: Dager
ASHEN SIMIAN: For Edgar (with Thanks)
DEADZONEMUSIC: Machine Dreams
FRANS KEDES: Are You Sleeping Yet? (Reprise)
FRANS KEDES: Probably Nothing
LACKLUSTER: Live at Sähkökirjasto 2015 - osa -
SATOI: Live at Sähkökirjasto 2015 - osa -