Hyppää pääsisältöön

Jazzlegenda Gregory Porter: "Laula vain asioista jotka ymmärrät"

Gregory Porter Stradassa
Gregory Porter Stradassa Kuva: Marc Helfer gregory porter

Muutama viikko sitten konsertoi Helsingissä Gregory Porter yhdessä UMO:n kanssa. Porter on neljällä albumillaan ja kahdella Grammyllä noussut jazzlegendaksi. Häntä pidetään yksinkertaisesti aikamme parhaana jazzlaulajana. Lapsuutensa Porter eli gospelin ympäröimänä, koska hänen äitinsä oli pappi. Jazzherätyksen hän sai, kun äiti antoi hänelle arvokkaan neuvon: ”Laula vain asioista jotka ymmärrät".

”Äidin sanat olivat valtavan hieno neuvo lapselle. Hän tarkoitti, että laulun sanat pitää sisäistää. Tunteet täytyy sisäistää ennen kuin niistä laulaa ääneen. On uskottavampi, jos ymmärtää, mistä puhuu. Oli ikään kuin valheellista laulaa rakkaudesta ja sydänsuruista ennen kuin olin rakastanut. Nyt voin laulaa: "Rakastan sinua tunnesyistä, toivottavasti uskot... Tiedän, miltä tuo tuntuu. Nyt tiedän, mistä laulan, mutta 16-vuotiaana valehtelin...”, sanoo Gregory Porter

Gregory Porter
Gregory Porter Kuva: vincent soyez gregory porter

Gregory Porter tähtäsi amerikkalaisen jalkapallon ammattilaiseksi, mutta unelma kaatui olkavammaan. Äitinsä rohkaisemana Porter lopulta uskoi, että hänen todellinen kutsumuksensa oli musiikki.

”Äiti sanoi minulle syövän terminaalivaiheessa: "Älä unohda musiikkia." Musiikki oli aina ollut osa elämääni. Äiti ei halunnut, että luopuisin musiikista. Hän rohkaisi minua riskinottoon ja musikaalisiin kokeiluihin,” kertoo laulaja.

Gregory Porter
Gregory Porter Kuva: Motema gregory porter

Gregory Porter on laulaja ja myös lauluntekijä. Hän kertoo inhimillisistä tunteista ja Ihmiselämästä. ”Rakkauden ilmaisut. Myötä- ja vastoinkäymiset ja rakkauden ilot ja surut. Niitä mietin lauluja tehdessäni”, selittää Porter.

Laulajan laulutekstit ovat joskus kantaaottavia, mutteivät mitään palopuheita.

”Protestilaulut ovat merkittävä osa jazzin historiaa. Se kuuluu musiikissani, mutta tärkeintä se ei ole. On se silti tärkeää. Laulan: "1960 mikä, 1960 kuka?" Kysymys kuuluu silti: 1960 milloin? Paikka voi olla muu kuin Detroit, Los Angeles tai Washington DC. Se voi tapahtua missä ja milloin vain, ei vain 60-, 70- tai 80-luvulla. Se on nähty monta kertaa. Tapahtumat tuntuvat kertautuvan… Historia toistaa itseään: nuori mustamies ammutaan epäoikeudenmukaisesti. Yhdysvaltain olosuhteet ovat parantuneet paljon entisestä, mutta siellä täällä kytee yhä erimielisyyttä, vääristelyä ja ennakkoluuloja,” sanoo Gregory Porter.

Gregory Porter
Gregory Porter Kuva: Gregory Porter gregory porter

Hän sanoo olevansa paljon velkaa idoleilleen. Näitä ovat Nat King Cole ja muut samettikurkut, mutta myös suuret soultulkitsijat kuten Marvin Gaye ja Donny Hathaway.

”Marvin Gaye ja Nat King Cole ovat nyt ja jatkossakin musiikkini esikuvia.
Kunnioitan heitä, vaikka kuinka menestyn itsekin. Nat King Cole, Marvin Gaye, Donny Hathaway, Bill Withers... He olivat kaikki laulaneet kirkossa. Kaikilla taisi olla äiti, joka oli aktiivinen seurakuntalainen. Musiikin esittäminen tunnelähtöisesti on peräisin juuri heiltä,” myöntää Porter.

Teksti: Marc Helfer

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri