Hyppää pääsisältöön

Kirjoja koulusurmista

Kirjailija Pärttyli Rinne seisoo muurin edessä
Kirjailija Pärttyli Rinne seisoo muurin edessä Kuva: Janne Lehtinen pärttyli rinne

Tänä keväänä on ilmestynyt jo kolme romaania, jotka liittyvät koulusurmiin tai nuorten tekemiin summittaisiin ampumisiin. Selja Ahava, Elina Hirvonen ja Pärttyli Rinne ovat kaikki kirjoittaneet niistä tunnoista, joita tapauksiin liittyy.

Konkreettisimmin kouluampujan pään sisään on pyrkinyt esikoisromaanissaan Viimeinen sana Pärttyli Rinne. Hän on kuvitellut nuoren oppilaan, Franzin, jonka ahdistus menee vääjäämätöntä pahaa tekoa kohden. Ampumiselle Rinne ei kuitenkaan etsi vain yhtä pääsyytä, vaan teos kutoo moninaisen ongelmien verkon, jonka vangiksi päähenkilö Franz jää.

Esikoisromaanin päähenkilö Franz on aivan tavallisen keskiluokkaisen perheen lapsi, josta tulee kouluampuja. Filosofiaan hurahtanut lukiolaispoika alkaa pitää itseään ylivertaisena. Mukaan tulee väheksyntää ja torjuttua rakkautta.

- Ei ole yhtä syytä siihen, miksi jostakin tulee kouluampuja. Tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka ampujat ovat hyvin erilaisia. Usein he ovat kokeneet henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Heillä on psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia, joihin ympäristö ei reagoi ajoissa, sanoo Pärttyli Rinne.

Pärttyli Rinne on valinnut rankan aiheen esikoisromaaniinsa, kouluampumiset. -Oli välillä vaikeaa päästä kouluampujan pään sisälle, eikä se aina kivaa ollut, hän kertoo.

Rinne mietti kirjoittaessaan yhtä sanaa, ja se on pahuus. Hän lainaa filosofi Immanuel Kantia, jonka mukaan ihminen saattaa kohottaa itserakkautensa korkeimmaksi ehdottomaksi laiksi. –Ehkä Franzissa tapahtuu jotain samankaltaista. Hän näkee maailman oman itserakkautensa läpi, pohtii Rinne.

Skotlannissa asuva Pärttyli Rinne on filosofi, dramaturgi ja käsikirjoittaja. Hän tekee parhaillaan väitöskirjaa filosofi Immanuel Kantin rakkauskäsitteestä. Rinne on dramatisoinut televisiolle yhdessä Matti Ijäksen kanssa Petri Tammisen romaanin Enon opetukset ja kirjoittaa parhaillaan uutta televisiosarjaa.

Pärttyli Rinne keskustelee koulusurmista ja romaanistaan Viikon kirjassa ti 28.4. klo 17.20 ja uusintana su 3.5. klo 8.05 toimittaja Seppo Puttosen kanssa.

Lisää ohjelmasta

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri